DEGIRO Bitcoin Of Ethereum Kopen: 4 Opties


Zijn er bij DEGIRO opties om Bitcoin, Ethereum of andere cryptocurrency te kopen? Veel mensen vragen zich dat af omdat ze een account hebben bij DEGIRO en hun beleggingen graag op een plek willen houden. Hieronder eerst even een snel antwoord. Daarna duiken we op alles dieper in!

Bij DEGIRO kun je niet direct Bitcoin of Ethereum kopen. Wel kun je geld investeren in ETF’s die Bitcoin of Ethereum als onderliggende waarde hebben. Voorbeelden hiervan zijn de VanEck Vectors Bitcoin ETN, De WisdomTree Bitcoin ETP en de VanEck Vectors Ethereum ETN.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. In onderstaande blogpost kijken we eerst naar waarom Bitcoin of Ethereum niet direct te koop zijn bij DEGIRO. Daarna kijken we naar de opties die je wel hebt om je geld indirecter in Bitcoin of Ethereum te investeren. Tot slot kijken we of het een verstandige keuze is om op deze manier in cryptocurrency te stappen. Lees snel verder!

Waarom Kun Je Bij DEGIRO Niet Direct Bitcoin Of Ethereum Kopen?

Bij DEGIRO kun je dus geen Bitcoin, Ethereum (of andere cryptocurrency zoals Dogecoin) kopen om deze in een wallet te storten. Dat betekent dat je zelf niet direct in het bezit bent van de cryptocurrency, iets wat veel mensen die in crypto beleggen toch als een vereiste zien.

De reden dat je cryptocurrency bij DEGIRO niet kunt kopen komt doordat cryptocurrency niet gereguleerd zijn door financiële instellingen. In Nederland is de Autoriteit Financiële Markt (AFM) hier verantwoordelijk voor. Zij zien erop toe dat beleggingen (voor zover mogelijk) veilig zijn.

DEGIRO staat onder het toezicht van de AFM. Dat betekent dat zij alleen hun rol mogen uitvoeren als zij aan de regelgeving van de AFM voldoen. Doordat cryptocurrency niet worden gereguleerd en worden gezien als zeer risicovol mag DEGIRO ze niet in hun huidige vorm aanbieden. Anders zouden ze hun rol als broker verliezen.

Wel mag DEGIRO ETF’s aanbieden die worden uitgegeven door gereguleerde financiële instellingen die als onderliggende waarde Bitcoin of Ethereum hebben. Dat klinkt wat omslachtig maar het zorgt toch voor een paar extra veiligheidsmechanismes. Laten we even kijken naar de opties die je daarin hebt.

4 Opties Om Bitcoin Of Ethereum Te Kopen Bij DEGIRO

Hieronder bespreken we de vier opties die je als Nederlander hebt om via DEGIRO in Bitcoin of Ethereum te beleggen. Je kunt natuurlijk ook in losse bedrijven beleggen die zich bezighouden met cryptocurrency maar dat is een hele andere tak van sport. Hieronder heb ik de opties opgeschreven waarmee je direct in de munten zelf belegd.

P.S. Als je zelf wilt beginnen met beleggen dan kan ik je DEGIRO aanraden. Ik gebruik DEGIRO namelijk zelf ook. Ze hebben ontzettend lage kosten en tegenwoordig ook een aanbod in cryptocurrency ETF’s. Klik hier om te zien wat DEGIRO jou te bieden heeft.

1. VanEck Vectors Bitcoin ETN

Ticker: VBTC
ISIN: DE000A28M8D0
Jaarlijkse fondskosten: 1% per jaar

Als eerste kun je kiezen voor een van de weinige Bitcoin ETF’s die er op het moment verkrijgbaar is bij DEGIRO. Dit is het VanEck Vectors Bitcoin ETN. Dit fonds investeert (zoals de naam al zegt) in Bitcoin.

Als je een aandeel in het fonds koopt dan worden er gedeeltes van Bitcoins voor jouw gekocht. Gezien het fonds enkele tientjes kost koop je natuurlijk geen hele Bitcoins. Deze worden vervolgens veilig bewaard door VanEck en de partijen waarmee zij samenwerken.

Meer dan dat is het eigenlijk niet. Als je de Bitcoins vervolgens weer wilt verkopen dan kun je dat ook gewoon zonder problemen doen. Het voordeel van Bitcoin op deze manier kopen is dat je zelf geen verstand hoeft te hebben van hoe je Bitcoins op een wallet moet opslaan en hoe je ze via een ‘normale’ cryptobroker moet aanschaffen. Mensen met minder verstand van cryptocurrency kunnen dit dus als een fijne optie zien om geld in te investeren.

Waar je wel rekening mee moet houden zijn de jaarlijkse fondskosten van 1% per jaar. Dat is echt aan de hoge kant voor een ETF. Normaliter ligt dit namelijk tussen de 0.10 – 0.50% per jaar. Zoals je bijvoorbeeld kunt zien op onze lijst van 5 beste technologie ETF’s van DEGIRO.

2. 21Shares Bitcoin ETP

Ticker: 21XB
ISIN: CH0454664001
Jaarlijkse fondskosten: 1.49% per jaar

Een andere optie die je hebt is het 21Shares Bitcoin ETP. Als eerste goed om te weten dat de kosten van dit fonds weer wat hoger liger dan het vorige fonds. 1.49% kosten per jaar is gewoon heel erg veel. Daar moeten we wel bij zeggen dat je daar misschien wel net iets meer zekerheid voor terugkrijgt.

Als eerste is het zo dat het 21Shares Bitcoin ETP zijn Bitcoins laat bewaren door Coinbase (de grootste cryptobroker) daarmee kunnen we stellen dat dit een hele veilige manier is. Daarnaast is het zo dat het hier gaat om een ETP in plaats van een ETN. Een ETP moet ten alle tijden 100% van de waarde van het fonds in Bitcoin klaar hebben liggen. Bij ETN’s zit dat net wat flexibeler in elkaar. 100% zekerheid krijg je dus met een ETP.

3. WisdomTree Bitcoin ETP

Ticker: WBIT
ISIN: GB00BJYDH287
Jaarlijkse fondskosten: 0.95% per jaar

Als je het vorige fonds hebt gezien dan komt het er eigenlijk op neer dat dit fonds hetzelfde in elkaar zit. het WisdomTree Bitcoin ETP is ook een ETP wat betekent dat het 100% van de waarde van het fonds in Bitcoin heeft zitten. Daarnaast worden deze ook weer opgeslagen bij Coinbase en ook dat is een veiligere keuze.

Wel moet ik daarbij zeggen dat dit fonds in mijn ogen een betere keuze is. Komt vooral doordat de jaarlijkse fondskosten hier op 0.95% liggen in plaats van 1.49% per jaar bij het 21Shares Bitcoin ETP. Dit fonds koop je aan op de Duitse beurs (Xetra).

4. VanEck Vectors Ethereum ETN

Ticker: VETH
ISIN: DE000A3GPSP7
Jaarlijkse fondskosten: 1% per jaar

Het VanEck Vectors Ethereum ETN is de enige optie die ik bij DEGIRO heb kunnen ontdekken om via deze broker te beleggen in Ethereum. Eigenlijk zit dit fonds exact hetzelfde in elkaar als het VanEck Vectors Bitcoin ETN. Je betaald bij dit fonds ook 1% fondskosten per jaar en je geld wordt vervolgens door de samenwerkende partij van VanEck bewaarde. In dit geval is dat niet Coinbase maar het relatief onbekende Bank Frick & Co.

Een groot gedeelte van het fonds wordt aangehouden in Ethereum maar omdat het hier niet gaat om een ETP kan het zijn dat niet al het geld ten alle tijden 100% wordt aangehouden in ETP’s.

Kun Je Bij DEGIRO Andere Cryptocurrency Kopen?

Naast Bitcoin en Ethereum kun je geen andere cryptocurrency zoals Dogecoin, Cardano of Litecoin kopen bij DEGIRO. Reden hiervoor is dat er nog geen grote financiële instellingen zijn die hiervoor een ETN, ETP of ETF hebben ontwikkeld. Of dat op korte termijn gaat gebeuren is ook nog maar de vraag gezien het feit dat het al een aantal jaar heeft geduurd om een Bitcoin ETF op de markt te brengen. Daarnaast zijn er nog geen berichten over toekomstige altcoin ETF’s.

Cryptocurrency Via DEGIRO Kopen Verstandig Of Niet?

Je kunt je afvragen of het verstandig is om Bitcoin of Ethereum te kopen via een ‘normale’ broker als DEGIRO. Daarbij komt voor mij al snel het aspect van kosten kijken. Hoeveel kost het om Bitcoin of Ethereum via DEGIRO te kopen en hoeveel zou het normaal gesproken kosten om dit te doen bij een broker gespecialiseerd in cryptocurrency (zoals Coinbase).

Kosten Bitcoin Of Ethereum DEGIRO

In het tarievenoverzicht van DEGIRO (1) zie ik dat het 4 EUR + 0.05% transactiekosten kost om een ETN te kopen of te verkopen op de Duitse beurs. Dit verschilt soms per beurs maar ik ga in dit geval uit van de Duitse beurs omdat je daar beide VanEck ETN’s kunt kopen.

Daarnaast weten we dat de VanEck Bitcoin ETN jaarlijkse kosten heeft van 1% per jaar. Laten we nu zeggen dat we in totaal 500 EUR van de VanEck Bitcoin ETN willen kopen en dat we dat 1 jaar in onze portefeuille willen houden. De kosten zien er dan uit als volgt:

  • Transactiekosten aankopen: 4 EUR + 2.5 EUR = 6 EUR
  • Jaarlijkse kosten: 5 EUR
  • Transactiekosten verkopen: 4 EUR + 2.5 EUR = 6 EUR
  • Totaal: 17 EUR

Kosten Bitcoin Of Ethereum Coinbase

Laten we nu eens kijken wat de kosten bij Coinbase zouden zijn. In het tarievenoverzicht op hun website (2) zie ik de volgende tabel staan voor Europa.

Standard Buy/SellInstant Buys (debit card only)Bank Transfers (SEPA) – in/out*Instant Card Withdrawal
1.49%3.99%Free/€0.15up to 2% of any transaction and a minimum fee of €0.55

Dat zou betekenen dat de kosten voor het aankopen van 500 EUR aan Bitcoin er als volgt uit zouden zien als je gebruik maakt van de standaard koop/verkoop optie. Dat betekent als Nederlander geld overschrijven naar Coinbase via de bank en dat kan 3-5 werkdagen duren. Als je de Instan Buy optie gebruikt dan verdubbelen onderstaande kosten:

  • Transactiekosten aankopen: 7,50 EUR
  • Transactiekosten verkopen: 7,50 EUR
  • Totaal: 15 EUR

Conclusie is dus dat het net iets goedkoper is om op Coinbase cryptocurrency te kopen dan bij DEGIRO. De kosten van Coinbase liggen wel een stuk hoger als je gebruik maakt van een Instant Buy optie.

Verder is het goed om er rekening mee te houden dat, hoe langer je cryptocurrency in je portefeuille wil houden, hoe goedkoper het is om bij Coinbase aan te kopen. Reden hiervoor is dat je hier geen jaarlijkse kosten betaald. Als je puur voor de korte termijn (minder dan twee jaar) in Bitcoin of Ethereum wil beleggen dan is DEGIRO wel een goede optie.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts