Goedkoop Boodschappen Doen Voor €3 Per Dag


“Hoe kan ik goedkoop boodschappen doen?”. Dat was een van de eerste vragen die bij mij op kwam toen ik voor het eerst uit huis ging.

Als toenmalig student was mijn eerste tripje naar de Albert Heijn niet echt bevallen. Ik denk dat ik voor 2 personen bijna €90 kwijt was voor één week. Dat is voor een student die net €400 per maand verdient een aardige kostenpost. Daar wilde ik natuurlijk verandering in brengen!

Na wat oefening, lezen en wat tips en trucks van het internet wisten ik en mijn vriendin onze kosten terug te brengen naar €180 per maand voor 2 personen. Dat komt dus neer op €3 per persoon per dag voor boodschappen.

In deze blog ga je lezen hoe goedkoop boodschappen doen voor ons een gewoonte werd (en hoe het nog goedkoper had gekund, niemand is perfect!). Maar hoe goedkoop is goedkoop eigenlijk? Laten we eens kijken!

Wil jij minder geld uitgeven?
Download dan hier het gratis huishoudboek in Excel!

Wat is een goed budget voor boodschappen per week?

Een goed budget voor je boodschappen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Hoe groter je huishouden is hoe hoger je kosten zullen zijn. Een budget tussen de 209 – 547 euro wordt als normaal beschouwt. Je inkomen en voorkeuren spelen ook een grote rol.

Gemiddeld boodschappenbudget

Budget boodschappen 1 persoon

Een normaal budget voor de boodschappen van 1 persoon ligt bij de €209 euro per maand. Dat komt neer op €6,96 per dag. Alleenstaande personen kunnen geen kosten delen waardoor zij in verhouding altijd veel betalen.

Budget boodschappen 2 personen

Een normaal budget voor de boodschappen van 2 personen ligt bij de €361 per maand. Dat komt neer op €12,03 per dag en €6,02 per persoon per dag.

Budget boodschappen gezin

Een normaal budget voor de boodschappen van een gezin hangt af van de grootte van het gezin. Een stel met twee jonge kinderen betaalt gemiddeld €367 per maand. Een stel met 2 oudere kinderen betaald al snel €547 per maand. Dat komt neer op €3,06 – €4,56 per persoon per dag.

Meer lezen over de gemiddelde kosten van boodschappen doe je hier. (nieuw venster)

Ons budget

Met onze €3 gaven mijn vriendin en ik dus minder uit dan de €6,02 per persoon per dag die ‘normaal’ is. Sterker nog, dat is een besparing van bijna 50% ten opzichte van wat normaal is. Dat zou ik dus zeker goedkoop willen noemen!

Om dat voor elkaar te krijgen moesten we eerst de volgende vraag beantwoorden:

Waar kan je goedkoop boodschappen doen?

Goedkoop boodschappen doen doe je bij een budget supermarkt zoals Dirk van den Broek, Hoogvliet, Vomar en Dekamarkt. Andere plekken voor goedkope boodschappen zijn de lokale toko of je lokale bakker en groenteboer. Dit verschilt natuurlijk per zaak.

Ikzelf kwam er al snel achter dat Albert Heijn mij als student klauwen met geld kostte. Dan had ik een kleine mand met mijn 10 favoriete producten bij elkaar gescharreld en was ik €25 kwijt. Dat deed bijna letterlijk pijn aan mijn hart.

“Dit moet anders” dacht ik toen ik afrekende. Dezelfde producten die ik vanaf huis uit gewend was, waren nu eigenlijk gewoon te duur.

Bij een budget supermarkt

Dat is ook direct waarom ik budget supermarkten zo fijn vind. Je raakt niet in de verleiding om een A-merk mee te nemen wat drie keer zo duur is. Voor mij was de aangewezen supermarkt de Lidl (ik was in afstand beperkt doordat ik alleen een fiets had).

Goedkoopste supermarkt

Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat de Lidl even duur is als de Albert Heijn, heeft mijn portemonnee daar toch altijd anders over gedacht. Ik ben er ook van overtuigd dat dit komt omdat ze bij de Lidl geen A-merken hebben. Je raakt op die manier niet in de verleiding om meer uit te geven.

En die €25 euro die ik bij de AH kwijt was voor een paar producten? Daar had ik bij de Lidl 80% van mijn wekelijkse boodschappen voor gehaald.

Wat de goedkoopste supermarkt is voor jou, dat hangt natuurlijk af van je locatie. In deze en deze artikelen kom je er snel achter. (opent in nieuwe vensters)

Andere artikelen die je waarschijnlijk ook leuk vindt:

Op de markt

Over de markt lijken de mening vaak verdeeld te zijn. Sommige mensen zweren erbij (zoals mijn zusje), andere zijn er niet zo zeker van (ikzelf) en sommige weten zeker dat ze duurder uit zijn.

Persoonlijk denk ik dat het er ook heel erg aan ligt wat je koopt, zo zijn sommige onverwachte producten (nieuw venster) heel goedkoop. Als het om groente en fruit gaat dan zijn supermarkten de laatste jaren natuurlijk een stuk goedkoper geworden. Dat is ook de categorie waar ik voor mijzelf altijd de minste besparing zag.

Persoonlijk denk ik dat je het beste zelf een keer moet uitproberen, het ligt er maar net aan wat je koopt!

Bij de bakker en groenteboer

Ook hier geldt weer: het ligt er maar net aan waar je bent. Mijn ouders hebben jaren groente en fruit gekocht bij de groenteboer omdat het daar goedkoper was. Na verschillende prijsverhogingen is de Aldi nu de plek waar zij hun sinaasappels vandaan halen.

Toen ik nog student was kocht ik eigenlijk nooit bij een groenteboer. De Lidl (en andere budget supermarkten) zijn in mijn optiek spotgoedkoop als het gaat om de dagelijkse huis-tuin-en-keuken groente en fruit.

Online

Online boodschappen doen is een ideale optie voor mensen die veel impulsaankopen doen. Als student heb ik zelfs nog een tijdje aan een project voor HARIBO gewerkt. Het vraagstuk? Hoe ze in godsnaam snoep gingen verkopen als mensen online boodschappen gingen doen?

Het zit namelijk zo: mensen kopen alleen wat ze nodig hebben als ze online winkelen. Weinig mensen zetten snoepgoed op hun boodschappenlijstje. Dat wordt vaak gekocht in een impuls.

Juist door die impuls weg te nemen kun je goedkoop boodschappen doen (als je gevoelig bent voor impulsaankopen).

Het nadeel vind ik tot nu toe dat de echte budget supermarkten nog geen bezorgdienst hebben. Bij de Jumbo, AH etc. betaal je daardoor toch al snel meer voor je boodschappen. Je moet dus wel stevig last hebben van impulsaankopen om online boodschappen doen rendabel te laten zijn!

Als je toch online boodschappen wil bestellen dan kun je hier kijken wat de voorwaarden en kosten zijn van de supermarkten (nieuw venster).

Bij de toko

Dit is een tip waar ik destijds nog niet aan gedacht had. Mijn schoonmoeder is de persoon waar ik deze tip vanaf heb gekeken. De lokale Aziatische toko is niet alleen super geschikt voor de exotische ingrediënten.

Nee, het is ook een geweldige plek voor bulkvoorraden rijst en andere soorten ”basisvoedsel”. hier vind je 5, 10 of soms wel 20 kg zakken aan rijst voor een lachwekkend lage prijs.

Serieus wel eens een goede optie om naar te kijken als je een grootverbruiker bent van bepaald voedsel.

Hoe kun je goedkoop boodschappen doen?

Onze formule om goedkoop boodschappen te doen bestond eigenlijk maar uit 6 ‘ingrediënten’. We zochten aanbiedingen uit en vervolgens maakten we een lijstje. Daarnaast we kochten altijd groter in dan nodig, wat we over hadden vroren we in en we kochten weinig A-merken en vleesvervangers.

Aanbiedingen

Vooral producten van de drogisterij zijn bij ons altijd heel duur geweest. Mede door onze Rexona Maximum Protection deodorant (nieuw venster). Geweldig spul hoor, echt waar, maar loeiduur. Dat koop ik tegenwoordig ook alleen maar als het 1+1 gratis is. Gebeurd verrassend vaak kan ik je zeggen!

nieuwsbrief voor folders

Maar ook voor de dagelijkse boodschappen zijn aanbiedingen zoeken geweldig. Je kunt daarvoor natuurlijk de foldertjes gebruiken. Tegenwoordig kan je je ook inschrijven voor een nieuwsbrief, dan krijg je de folders gewoon in de mail.

Als je in de winkel loopt is het natuurlijk ook altijd slim om je ogen open te houden. Je weet immers nooit wat je tegenkomt.

Koop groot in

Ik had het net al over een 5 kilo zak rijst, maar die paste helaas niet in ons kleine studentenkeukentje. Wel deden we altijd ons best om zo groot mogelijk in te kopen.

Helemaal de producten die langer houdbaar zijn zoals rijst en pasta maar ook voordeelverpakkingen wraps en drinken stonden vaak in een hoekje te wachten op gebruik.

Nu ik het over wraps heb, ik heb gelijk even opgezocht wat zoiets nou echt bespaart. Een kleine verpakking wraps (6 stuks) kost €1,39. De voordeelverpakking (12 stuks) kost €1,99. De kosten voor wraps liggen dus al snel 40% lager in een voordeelverpakking. Moet je nagaan als je alle jaarlijkse boodschappen bij elkaar optelt.

Maak een lijstje

Eigenlijk heel simpel, maar zo is het nu eenmaal. Als je een lijstje maakt en daar niet van afwijkt dan doe je geen impulsaankopen en ben je dus altijd goedkoper uit dan zonder.

Tip: bewaar het boodschappenlijstje elke week. Vaak doe je toch elke keer weer dezelfde boodschappen, scheelt weer tijd!

Geen zin om zelf een boodschappenlijstje te maken? Hier (nieuw venster) vind je er een waarbij je alleen maar je boodschappen hoeft aan te kruisen.

Invriezen en bewaren

Wij hadden in ons kleine huisje altijd een probleem: onze vriezer was bij lange na niet groot genoeg. Het was altijd weer een gevecht om dat kleine vriesvak in onze koelkast weer dicht te krijgen.

Wat er niet ingevroren kon worden dat werd gewoon in de koelkast gezet om te kijken hoe lang we het konden bewaren. Daar zijn we vaak genoeg de mist mee ingegaan.

Hetzelfde geldt trouwens voor onze maaltijden. Het was een zeldzame dag als we echt iets weggooiden. Je restjes bewaren is niet alleen makkelijk (soms heb je al gewoon een hele maaltijd klaarstaan) het bespaart ook nog eens heel veel geld.

Alles wat je weggooit moet je immers vervangen met nieuw eten wat je weer opnieuw moet kopen (en dan vervolgens weer voor een gedeelte weggooit). Daarnaast is het in het kader van voedselverspilling (we gooien per persoon gemiddeld 40kg eten per jaar weg!) ook nog eens heel verantwoord.

Als je kliekjes hebt waarvan je niet weet wat je ermee aan moet check dan even dit artikel (nieuw venster).

Geen vleesvervangers

Ikzelf ben veganistisch en mijn vriendin is vegetarisch. Een van de duurste dingen die je in dat geval kan kopen zijn vleesvervangers (of vlees als je dat eet, vleeseters en vegetariërs geven namelijk evenveel uit). Die aten we daarom ook ontzettend weinig.

Soms is besparen op je boodschappen ook gewoon zo simpel als ”koop niet de duurste dingen als dat niet nodig is”.

Zo min mogelijk A-merken

Daarover gesproken, ook A-merken hadden we eigenlijk niet in de kast staan. Dat krijg je natuurlijk al snel als je bij een winkel als de Lidl je boodschappen doet.

Huismerken vs A-merken

Maar het heeft echt wel degelijk een groot effect als je goedkoop boodschappen doen mogelijk wilt maken. Huismerken zijn namelijk 36% goedkoper dan A-merken. (nieuw venster)

Dat betekent dus een directe besparing van 36% op je boodschappen als je huismerken koopt in plaats van A-merken.

Conclusie

Dat zijn mijn beste tips als het gaat om goedkoop boodschappen doen! Hopelijk heb je er ook echt wat aan of helpen de linkjes in het artikel je weer wat verder.

Hoeveel geef jij nu uit aan boodschappen en voor hoeveel mensen doe je inkopen? Ik ben heel benieuwd of we hier een paar superbespaarders tussen hebben zitten 🙂 Laat het weten in de opmerkingen hieronder!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts