Hoeveel geld geef je voor verjaardag petekind?


Cadeaus worden steeds duurder, elk jaar wordt er meer gegeven. Dat heeft natuurlijk alles te maken met inflatie. Maar je petekind mag natuurlijk niet achterblijven. In dit blogbericht vertel ik je meer over de bedragen die Nederlanders geven aan hun petekind.

De hoogte van het bedrag wat men aan een petekind geeft, is vooral afhankelijk van de leeftijd van het petekind. Hoe ouder het petekind is, hoe duurder het cadeau. € 50 is helemaal niet gek, maar er zijn uitschieters. Er zijn mensen die er een paar honderd euro geven, maar er zijn ook mensen die minder geven.

Het is natuurlijk ook erg afhankelijk van wat je kan missen. Wanneer je een hoog inkomen hebt is het gemakkelijker om een hoog bedrag cadeau te doen, dan wanneer je wat minder inkomen hebt.

Wat kost een gemiddeld cadeau voor je petekind? 

Exacte gegevens zijn niet bekend, wel weten we dat een petekind over het algemeen meer krijgt dan andere familieleden. Vaak geven mensen alleen meer geld aan hun eigen kinderen. Mensen die het dichts bij je staan, krijgen het duurste cadeau. En ook hier geldt, hoe ouder, hoe duurder. Tegenwoordig is € 50 zeker niet gek, het gemiddelde zal tussen de € 50 en € 100 liggen.

Omdat er geen data bekend is voor het bedrag wat Nederlanders aan petekinderen geven, kunnen we kijken naar wat men aan het eigen kind geeft. Je kan er vanuit gaan dat het bedrag voor een petekind wat lager ligt.

Dit geven mensen aan hun eigen kinderen;

  • 1 – 6 jaar: €10 – €30
  • 6 – 8 jaar: €15 – €30
  • 10 – 12 jaar: €15 – €50
  • 13 – 18 jaar: €20 – €100

De bedragen die gegeven worden, zijn vooral afhankelijk van jouw situatie. Over het algemeen geven welvarende mensen meer geld uit aan verjaardagen. Niet alleen van hun eigen kind, maar ook voor hun petekind.

Er zit een groot verschil in de waarde van de cadeaus. Mensen die veel hebben, geven meer. Mensen die het niet kunnen betalen, maken van iets zelf. Er zijn van allerlei oplossingen om een cadeau te maken, zonder dat het veel geld kost.

Wat het Nibud zegt over verjaardagsgeld

Nibud adviseert nooit over geldzaken. Wel zijn de verschillende onderzoeken geweest, waaruit blijkt dat de verschillen steeds groter worden. Zo krijgt een petekind van rijke mensen een steeds duurder cadeau, terwijl een petekind van arme mensen een steeds goedkoper cadeau krijgt.

Eén van de oorzaken is dat alles duurder wordt. De boodschappen, gas- en energierekening, dit wordt allemaal duurder. Zo komt er een groep in de problemen die eerst nog niet in de problemen zaten. In 2014 heeft er zo’n onderzoek plaatsgevonden. Het ging over het ‘geld geefgedrag’ van ouders. Zo kreeg 63% van alle 5 – 11-jarige en verjaardagscadeau, zakgeld en rapportgeld.

De overige 37% kreeg dit niet allemaal. Sommige kregen zelf helemaal niks. Er zijn kinderen die er zelf voor moeten werken. Meestal kunnen de ouders geen geld missen. Deze hebben vaak moeite met rondkomen.

Als het gaat om een verjaardagscadeau zie je de grootste verschillen. De hoogte van het bedrag wordt vooral bepaald door het inkomen van de gever. Dit geldt bij je eigen kinderen, maar ook bij je petekinderen. 

Op bepaalde leeftijden krijg je een groter cadeau. Je peetoom en peettante pakken dan extra uit. Vaak is dit met je 18de verjaardag. Je bent dan officieel ‘meerderjarig’. Als je achttien wordt, krijg je gemiddeld het duurste cadeau.

Is het je eigen kind? Dan worden de bedragen nog hoger. Sommige krijgen zelf een auto van hun ouders of peetoom en peettante. Natuurlijk, kan lang niet iedereen dit betalen. Het is belangrijk om blij te zijn met wat je hebt.

Er zijn altijd mensen die het slechter hebben. Ondanks dat er met 18e verjaardag wordt uitgepakt, zie je dit ook vaker gebeuren op 16-jarige leeftijd. De exacte bedragen zijn niet bekend, maar gemiddeld geven mensen steeds meer.

Mensen die zich goed kunnen redden, blijven hetzelfde geven. Maar er zijn ook mensen die moeilijker rond kunnen komen. Waarom? Omdat alles duurder wordt. In 2022 was de inflatie meer dan 10%, ten opzichte van 2021. 

Vooral de gas- en energierekening wordt steeds hoger. Hierdoor leven meer mensen in armoede. Mensen de een cadeau geven dat weinig geld kost, kunnen een duurder cadeau lang niet altijd betalen.

Wat voor cadeau geef je aan je petekind? 

Bij jonge kinderen wordt er vaak Lego of poppen gegeven. Lego is het populairst bij jongens, ondanks je tegenwoordig ook Lego hebt voor meiden. De meeste meisjes krijgen poppen. Dit geldt overigens voor jonge kinderen. 

Als je petekind ouder wordt, worden de cadeaus steeds diverser. Gaat jouw petekind samenwonen? Dan geef je meestal iets wat hij/zij nodig heeft. Als kinderen op de leeftijd komen waarop ze uitgaan, kun je ze bijvoorbeeld makeup geven. Jongens krijgen dan vaak een luchtje.  

Natuurlijk kun je van alles voor je petekind kopen. Er zijn zoveel verschillende opties. Een optie die steeds vaker gegeven wordt, is een ‘cadeaubon’. Hiervan kan je petekind kopen wat hij/zij wilt. Hierdoor heb je minder stress. Of het origineel is, dat is een tweede.

Wat is een normaal bedrag voor een verjaardag?

De bedragen zijn tegenwoordig enorm verschillend. Wat normaal is? Tussen de €10 en €50. Hoe dichter het familielid bij je staat, hoe hoger het bedrag. Zo geven de meeste mensen hun nichtje die ze af en toe spreken €10. Hun eigen kinderen krijgen €50. Hun petekind ziet hier meestal tussen in.

Als je petekind nog jong is, krijgen ze meestal tussen de €10 en €30. Natuurlijk verschillen deze bedragen per huishouden. Uiteindelijk zijn bovengenoemde bedragen redelijk normaal. Dit ongeveer zullen de meeste mensen geven.

De gemiddelde cadeau prijzen voor verschillende gelegenheden

Tegenwoordig kun je voor verschillende gelegenheden een cadeau geven. Het is lang niet alleen met verjaardagen, maar ook bij familieleden die ‘geslaagd’ zijn voor hun opleiding of hun rijbewijs hebben gehaald.

Steeds meer mensen vinden het lastig wat ze moeten geven. Vandaar dat de ‘cadeaubon’ steeds populairder wordt. Mensen kunnen dan zelf wat kopen. Ook de gemiddelde waarde van de cadeaubon verschilt.

Ondanks dat er een steeds groter verschil komt in bedragen, heeft iedereen wel één ding gemeen. Of je nou arm of rijk bent, de meeste mensen geven al hun neven en nichten hetzelfde bedrag. Hierdoor kun je veel problemen voorkomen.

Hieronder vind je een lijstje van de ‘gemiddelde’ cadeau prijs.

  • Cadeau huwelijk €25 – €100
  • Cadeau verjaardag €10 – €100
  • Cadeau kinderfeestje €5 – €15
  • Cadeau afscheid €25
  • Cadeau housewarming €30
  • Cadeau geboorte €20 – €45

Ondanks deze bedragen gemiddeld zijn, zijn er altijd uitschieters. Sommige mensen geven veel meer, andere veel minder.

Conclusie

Het gemiddelde cadeau voor jouw petekind wordt steeds duurder. Hoe ouder hij/zij wordt, hoe duurder het cadeau. De meeste peetooms en peettantes geven meer naarmate het petekind ouder wordt. De 18e verjaardag is hier een goed voorbeeld van. Tegenwoordig gebeurt dit ook steeds vaker bij de 16e verjaardag. Gemiddeld krijgt een petekind een cadeau tussen de €10 en €100.

Ian Blankenvoorde

Ian heeft interesse in financiële onderwerpen en schrijft hierover op Het Geld College. Zijn stukken zijn gebaseerd op eigen onderzoek en helpen lezers om meer duidelijkheid te krijgen in persoonlijke financiën.

Recente posts