Hoeveel Geld Is Er Op De Wereld?


Hoeveel geld is er op de wereld? Dat is natuurlijk een hele interessante vraag en die zal vast een keertje in je leven voorbij komen. Vanzelfsprekend gaat het hier om een heel groot bedrag. Hieronder even een snel antwoord (1):

Op de hele wereld is er in totaal €1,03 biljard (€1.031.681.160.000.000). Dit bedrag is inclusief al het contante geld, geld op spaarrekeningen, investeringen, cryptovaluta en elke ander vorm van geld.

Nu je dit weet gaan we hieronder even verder op het onderwerp in. Als eerste lees je hoeveel een biljard nu eigenlijk is in iets begrijpelijkere getallen. Daarna kijken we naar hoeveel geld er in contanten op de wereld is en hoeveel geld er op spaarrekeningen staat. Daarnaast kijken we hoeveel geld er op de wereld is per persoon, welke landen het meeste hebben en hoe Nederland ervoor staat. Lees snel verder!

Lees ook: Hoeveel Mensen Hebben Meer Dan Een Ton Spaargeld?

Hoeveel Is Een Biljard?

Voordat we dieper induiken op het dit bedrag is opgebouwd is het waarschijnlijk een goed idee om even te verwoorden hoeveel een biljard eigenlijk is. De meeste mensen zullen hier namelijk geen gevoel voor hebben.

Als eerste is het goed om de grote van het getal te begrijpen. Die schaal ziet er als volgt uit: miljoen -> miljard -> biljoen -> biljard. Een biljard is een getal met 15 nullen. Je kunt het ook verwoorden als duizendmiljard.

Nu je weet hoeveel geld er op de hele wereld is, is het ook interessant om te kijken hoeveel van dit geld contant is, hoeveel geld er op spaarrekeningen staat en hoeveel er geinvesteerd is.

Wat Is M0, M1, M2 En M3 Geld?

Daarvoor moeten we eerste even kijken naar hoe al het geld op de wereld geclassificeerd is. Dat gebeurd normaliter volgens vier schalen: M0, M1, M2 en M3.

M0 bestaat uit al het contante geld wat er op de wereld te vinden is. Het gaat hier dus om geld wat je in je portemonnee hebt zitten en wat fysiek op deze wereld aanwezig is. In totaal gaat het dan om een bedrag van 5 biljoen Euro.

M1 bestaat uit al het geld wat er in M0 te vinden is plus het geld wat er op betaalrekeningen staat. In totaal gaat het wereldwijd dan ongeveer om 24,59 biljoen Euro.

M2 bestaat uit al het geld wat er in M1 te vinden is plus het geld wat er op spaarrekening staat tot $100.000. In totaal gaat het wereldwijd dan 68,78 biljoen Euro.

M3 bestaat uit al het geld wat er in M2 te vinden is plus al het geld wat er wereldwijd op depositorekeningen te vinden is en spaarrekeningen met meer dan $100.000. In totaal gaat het dan ongeveer om 77,72 biljoen.

Het zal je misschien opvallen dat de bedragen die hierboven genoemd worden nog lang niet in de buurt komen van de ruim 1000 biljoen die er op de wereld te vinden is.

Dat komt bijvoorbeeld doordat in dit bedrag bijvoorbeeld investeringen, derivaten en cryptovaluate nog niet zijn meergerekend. Vooral investeringen zullen in dit geval nog voor een aardige bulk geld zorgen alleen is hier helaas weinig goede data over te vinden.

Hoeveel Geld Is Er In Nederland?

In totaal is er in Nederland 73.400 miljoen Euro als het gaat om contant geld (M0). Het gaat om 494.926 miljoen Euro als we het hebben over contant geld en betaalrekenigen (M1). Als je daar spaarrekeningen bij optelt stijgt het bedrag naar 962.192 miljoen Euro. Tel je daar vervolgens nog depositorekeningen bij op dan gaat het bedrag naar 992.258 miljoen Euro.

Hierboven zie je de grafiek van al het geld in Nederland (in categorie M3) over de afgelopen 10 jaar. Zoals je kunt zien zijn er periodes waarin het geld redelijk stabiel blijft en periodes waarin er veel geld wordt bijgedrukt.

Wat er rond 2015 gebeurde is mij helaas onduidelijk. Wel kan ik je vertellen waarom het totale vermogen in 2020 zo´n grote sprong heeft gemaakt. Dat komt doordat dit de periode was waarin de coronacrisis zijn uitwerking had op de economie.

Omdat bijna alle bedrijven op dat moment dicht moesten hadden De Nederlandsche Bank en de ECB besloten om veel geld bij te printen. Op die manier konden bijvoorbeeld lonen en dergelijke worden doorbetaald.

Hoeveel Geld Is Er Op De Wereld Per Persoon?

Als we er vanuit gaan dat er 1,03 biljard Euro ter wereld is en er 7,8 miljard mensen zijn dan is er in totaal 132.051 Euro per persoon beschikbaar.

Als we kijken naar de hoeveelheid geld die er in M0 beschikbaar is dan er in totaal 641,02 Euro aan contanten beschikbaar voor elk persoon op de wereld.

Als we kijken naar de M1 categorie dan zien we dat er in totaal 3.152,56 Euro beschikbaar is per persoon op deze wereld. Voor M2 geld dat het gaat om 8.817,95 Euro. In de M3 categorie gaat het in totaal om 9.964,10 Euro per persoon van de wereldbevolking.

Hoeveel Geld Zit Er In Vastgoed?

Laten we naast de totale hoeveelheid geld die er in de wereld te vinden is ook nog even kijken waar het meeste vermogen ter wereld in zit: vastgoed. Vastgoed is namelijk de grootste vermogensklasse ter wereld.

Volgens dit rapport wat gaat over de wereldwijde vastgoedmarkt zat er in 2015 zo’n 228.000.000.000.000 dollar in vastgoed. Dat komt neer op 196.000.000.000.000 Euro. Je spreekt dat uit als 196 biljoen Euro.

Dat er zoveel geld in vastgoed zit is natuurlijk geen verrassing. In elk land ter wereld is vastgoed een belangrijke factor voor zowel het vermogen van particulieren als bedrijven. Daardoor wordt er veel geld geinvesteerd in deze categorie en dat is dus waar het meeste geld ter wereld ook te vinden is.

Hoeveel Geld Zit Er In De Aandelenmarkt?

Naast vastgoed is er natuurlijk nog een hele grote vermogenscategorie die we in dit artikel zeker niet over willen slaan: aandelen. Aandelen zijn voor veel particulieren en financiele instellingen een geweldige manier om geld te investeren. Dus, hoeveel geld hebben we hier wereldwijd eigenlijk ingestoken (2)?

In totaal zit er 65,39 biljoen Euro wereldwijd in aandelen. 12,9 biljoen Euro hiervan is terug te vinden in de Amerikaanse aandelenmarkt.

Hoeveel Geld Zit Er In Cryptovaluta?

Laten we dan ook nog even kijken naar een een vermogensklasse die de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen en die door veel mensen ook steeds meer als een normale investering wordt gezien: cryptovaluta.

Volgens Investopedia (3) is 0,7% van het totale vermogen in de wereld belegd in cryptovaluta. In totaal gaat het dan om 216,48 miljard Euro. Dat betekent dat cryptovaluta op een wereldwijde schaal nog een hele kleine speler zijn.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts