Hoeveel spaargeld zou je moeten hebben?


De hoeveelheid spaargeld die je moet hebben, is afhankelijk van verschillende factoren. Het ligt namelijk aan je leeftijd en jouw woonsituatie. De vuistregel is om een buffer te hebben van minimaal 6 maanden aan vaste lasten.

Dit geld kun je gebruiken als er iets onverwachts je baan verliest. Ook is het handig om een hoeveelheid spaargeld achter de hand te hebben als er spullen kapotgaan. Heb je dit niet? Dan kom je snel in de schulden wanneer een product kapotgaat.

Het is daarom belangrijk om een buffer op te bouwen. Een huishouden met 4 personen zou volgens het Nibud minimaal een buffer van 20.000 euro moeten hebben.

Zo kunnen zij een nieuwe auto kopen als deze kapot. Gaan er meerdere producten tegelijk kapot? Dan zijn er nog steeds geen problemen. Je komt dan niet in de schulden, omdat je voldoende spaargeld hebt.

Hoeveel spaargeld moet je hebben per leeftijd?

De hoeveelheid spaargeld die je moet hebben, is per leeftijd verschillend. Voor kinderen met weinig uitgaven, is er niet een bepaalt bedrag te adviseren.

Het gemiddelde spaarbedrag per leeftijd

  • Tot 25 jaar          € 8.100
  • 25 tot 35 jaar     € 16.200            
  • 35 tot 45 jaar     € 26.600              
  • 45 tot 55 jaar     € 42.400              
  • 55 tot 65 jaar     € 55.200              
  • 65 tot 75 jaar     € 61.000              
  • 75 tot 85 jaar     € 60.500              
  • 85 jaar of ouder € 63.000

Heb je het gemiddelde spaarbedrag gespaard? Dan doe je het goed! De meeste mensen komen niet aan het gemiddelde spaarbedrag. De mensen die veel spaargeld hebben, zorgen ervoor dat het gemiddelde keihard stijgt. Er zijn ook genoeg mensen die deze bedragen niet gespaard hebben op de bijbehorende leeftijd.

Tegenwoordig beleggen steeds meer jonge mensen. Deze mensen hebben meestal weinig spaargeld. Het is niet verstandig om met geld te gaan beleggen wat je niet kunt missen.

Een buffer opbouwen is belangrijk om niet in de schulden te komen. Heb je niet het geld om een nieuwe telefoon te kopen? Dan sluit je waarschijnlijk een abonnement of een lening af. Je betaalt dan een stuk meer voor het toestel. Het hebben van genoeg spaargeld is dus cruciaal om niet in de schulden te komen. Meerdere instanties adviseren om minimaal 10% van jouw netto-inkomsten aan de kant te zetten.

Je bouwt zo automatisch een buffer op. En nog belangrijker, je leert om goed met geld om te gaan. Als je zuinig leeft, kun je redelijk simpel een buffer opbouwen. Je moet dan wel redelijk verdienen en geen schulden hebben.

Heb je wel schulden? Dan wil je deze misschien eerst helemaal afbetalen. Veel mensen hebben een schuld bij een webwinkel, doordat ze zaken op afbetaling kopen. De producten die per maand worden betaald, zijn meestal dure producten. Koop geen producten die je niet in één keer kunt betalen.

Hoeveel spaargeld moet je hebben voor een huis?

Het hebben van spaargeld is belangrijk als je een huis wilt kopen. Zeker in deze gekke woningmarkt, waarop iedereen overboden wordt.

Wil je een woning kopen? Dan zul je spaargeld moet hebben. Je moet namelijk de kostenkoper, hypotheekadviseur en de notaris betalen. Ben je ouder dan 35? Dan moet je ook nog overdrachtsbelasting betalen. In Nederland kun je namelijk 100% van het aankoopbedrag lenen.

Je hebt dus geen eigen geld nodig om het huis te kunnen kopen, maar alle bijkomende kosten moeten wel uit eigen zak komen. Toch zijn er weinig mensen die geen eigen geld inleggen. De gemiddelde woning is nu zoveel waard, dat de meeste mensen wel spaargeld moet hebben, om bovenop hun maximale hypotheek te gebruiken.

Zeker in de steden zijn de prijzen van woning enorm hard gestegen. Is het slim om de maximale hypotheek af te sluiten? Nee, waarschijnlijk niet. Heb je een huis met een maximale hypotheek en dalen de huizenprijzen? Dan stat je huis waarschijnlijk onderwater.

Hoeveel spaargeld moet je hebben voor een kind?

Gemiddeld sparen ouders 42 euro per maand voor hun kind. Het gemiddelde komt neer op zo’n 500 euro per jaar per kind. Als je meerdere kinderen hebt, kan dit dus een serieuze kostenpost zijn.

Het geld dat de ouders voor de kinderen sparen, komt meestal vrij op hun 18e verjaardag. Het is slim om als ouder overzicht te hebben van de rekening van jouw zoon of dochter. Er zijn kinderen die dit geld snel uitgeven. Zij hebben uiteindelijk niks gespaard, dit kan zeker gevolgen hebben voor hun toekomst.

Het hebben van geld is cruciaal wanneer je een huis wilt kopen. De meeste mensen kopen van hun spaargeld hun eerste auto. Dit doen zij meestal als ze 18 zijn. De spaarrekening komt dan vrij, van dat geld kunnen zijn een auto kopen.

Hoeveel spaargeld moet je hebben als alleenstaande?

Als alleenstaande is het slim om goed te sparen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor jouw financiën. Gaat de auto kapot? Dan zul jezelf een nieuwe moeten betalen. Het minimale spaarbedrag wat je zou moeten hebben als alleenstaande is 10 tot 12 keer je netto-maandlasten.

Hoeveel spaargeld moet je als gezin hebben?

Het gemiddelde gezin heeft € 46.300 aan spaargeld. Dit is het gemiddelde van alle gezinnen die in Nederland wonen. Let wel op, de meeste mensen hebben minder geld gespaard, omdat het gemiddelde flink stijgt door de rijke mensen. De mediaan is namelijk € 15.000 euro. De meeste Nederlandse gezinnen hebben dus € 15.000 euro spaargeld. Hoeveel spaargeld je als gezin nodig bent? Dat ligt vooral aan de uitgaven. Het is sowieso handig om minimaal 6 maanden aan netto-maandlasten gespaard te hebben. Dit kun je gebruiken wanneer je onverwacht inkomstenverlies hebt.

Natuurlijk is het handig om te sparen voor dure uitgaven. Je kunt bijvoorbeeld sparen voor een wasmachine of een auto. Belangrijker is om geld achter de hand te houden, voor wanneer een duur product kapotgaat. Doe je dit niet? Dan moet je geld lenen wanneer er een duur product kapotgaat. Het Nibud adviseert gezinnen om minimaal € 20.000 spaargeld te hebben.

Je kunt alle kosten dan dekken wanneer meerdere producten binnen een korte termijn kapotgaan.

Hoeveel spaargeld moet je hebben voor het pensioen?

Hoeveel pensioen je nodig hebt, dat is voor iedereen verschillend. De meeste mensen streven naar een pensioen van 70% van hun laatst verdiende loon. Het hangt dus af van wat je verdient en wat voor vaste lasten je hebt.

Voordat je een berekening gaat maken, is het verstandig om alle vaste lasten op een rijtje te zetten. Ook kun je een overzicht maken van je incidentele uitgaven. Het is handig om dit per jaar te doen. Reken alles goed na, zodat je precies weet wat je minimaal nodig hebt.

Ga niet met het budget op de rand zitten. Iedereen verdiend een goed pensioen, het is niet fijn als je op je oude dag, op een stokje moet bijten. Als je jouw pensioen wilt berekenen, tel je de AOW, werknemerspensioen en de eventuele lijfrentes bij elkaar op.

Er zijn mensen die pensioen opbouwen door te beleggen of te investeren in vastgoed. Dit geldt voor de meeste mensen niet, daarom nemen wij het niet mee.

Als je ondernemer of zzp’er bent, bouw je geen pensioen op. Het is belangrijk om zelf pensioen op te bouwen, zodat je niet alleen maar AOW hebt.

De meeste ondernemers vergaren het grootste deel van hun pensioen door hun bedrijf te verkopen.

Conclusie

Het is belangrijk om genoeg spaargeld te hebben. Zo voorkom je dat je in de schulden komt. Zonder spaargeld, is de kans groter dat je in de schulden komt. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende buffer hebt.

Ian Blankenvoorde

Ian heeft interesse in financiële onderwerpen en schrijft hierover op Het Geld College. Zijn stukken zijn gebaseerd op eigen onderzoek en helpen lezers om meer duidelijkheid te krijgen in persoonlijke financiën.

Recente posts