3 Manieren: In 10 jaar Financieel Onafhankelijk Worden


In 10 jaar financieel onafhankelijk worden. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch zijn er mensen die dit allang voor elkaar hebben gekregen. Zo vind je genoeg voorbeelden hier, hier en hier!

Als jij je afvraagt hoe jij jouw eigen plan voor financiële onafhankelijkheid kunt maken dan zou ik deze blog even lezen: “De Ultieme Gids: Financieel Onafhankelijk Worden“.

In deze blog ga je vooral zien welke mogelijkheden jij hebt om in 10 jaar financiële vrijheid te bereiken. We gaan het hier hebben over de volgende onderwerpen:

  • Hoe wordt je financieel onafhankelijk in Nederland?
  • Hoe doe je dit in het buitenland?
  • De alternatieve route van het ondernemerschap
  • Hoe maximaliseer je jouw “winkans”?

Want laat een ding duidelijk zijn: makkelijk is het niet, maar er zijn mogelijkheden.

In 10 jaar financieel onafhankelijk worden?

Waarom is dit niet makkelijk? Omdat je er geld voor nodig hebt. Heel veel geld. In de Gratis beleggingsgids heb ik al een keer voor je uitgerekend dat je ongeveer € 690.000 nodig hebt om jaarlijks € 27.600 te verdienen. Als je vanaf € 0 begint, heb je dus nog een lange weg te gaan.

Dus hoe doen als die succesverhalen dat dan? Hoe bereiken zij dan financiële vrijheid in 10 jaar? Dat heeft alles te maken met deze 2 regels van financiële onafhankelijkheid:

  • Regel 1: Hoe duurder je leven is als je financieel onafhankelijk bent, hoe meer geld je gespaard moet hebben op het moment dat je stopt met werken.
  • Regel 2: Om meer geld te sparen zijn er twee mogelijkheden: meer verdienen of langer werken.

De mensen die vanaf € 0 beginnen en binnen 10 jaar financieel onafhankelijk worden, zijn vaak de mensen die deze regels extreem uitvoeren. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Laten we eens kijken. 

beleggen financiële vrijheid

Een kleine notitie voor je gaat lezen. Ik ga er altijd vanuit dat als je geld spaart je dat op een beleggingsrekening zet. Historisch haal je dan een rendement van 7% per jaar. Waarom ga ik hiervan uit? Dat heb ik hier al eens uitgelegd. In het kort: met geld op een spaarrekening ga je de oorlog niet winnen ;’).

Hoe wordt je financieel onafhankelijk in Nederland?

Hoeveel geld je uitgeeft als je financieel onafhankelijk bent, bepaald voor een heel groot gedeelte hoe snel je je doel kunt bereiken. Immers, hoe minder je uitgeeft als je stopt met werken, hoe minder geld je gespaard hoeft te hebben.

Er zijn twee manieren hoe je dit kan aanpakken. Als eerste kun je het minimumbedrag nemen waar twee mensen (ik ga er even vanuit dat je met z’n tweeën ben) van kunnen leven. Volgens het UWV komt dat neer op zo’n € 19.380 euro bruto per jaar.

Als je deze bruto-netto rekenmachine gebruikt komt dat neer op ongeveer € 17.700 netto. Dat verschilt natuurlijk per situatie maar in dit denkbeeldige voorbeeld vind ik het een mooi getal. Het is natuurlijk wel het absolute minimum. Met dit schamele bedrag kun je waarschijnlijk net rondkomen.

€ 17.700 dus, hoeveel geld heb je dan nodig om met pensioen te gaan? Daarvoor gebruiken we weer de bekende 4% regel. Als je er nog niet bekend mee bent, hier een korte uitleg. De 4% regel komt op het volgende neer: als je jaarlijks 4% van het verdiende rendement van je beleggingsrekening afhaalt, dan zou in theorie de rest van je leven van het rendement kunnen leven. 

Als je wil weten hoeveel je op je rekening moet hebben staan om hiervan te kunnen leven dan hoef je alleen maar het bedrag per jaar keer 25 te doen. Dus € 17.700 x 25 = € €442.500.

De vraag die dan overblijft, is hoeveel je dan per jaar moet sparen voordat je financieel onafhankelijk bent? Je vult weer wat gegevens in waarvoor je deze superhandige rekenmachine gebruikt. Je gaat er weer vanuit dat je 7% rendement per jaar haalt en je antwoord komt eruit rollen.

€442500

Wil jij in 10 jaar financieel onafhankelijk worden? Dan moet je € 29,950 per jaar sparen. Pas dan heb je na 10 jaar het benodigde bedrag van € 442.500 in je bezit.

Hoe doe je dit in het buitenland?

€ 29.950 is voor veel mensen natuurlijk ontzettend veel geld. Helemaal als dit het bedrag is wat je jaarlijks zou moeten sparen. Wees gerust, dit is natuurlijk niet waar deze blog bij eindigt. Benieuwd wat jij met flexibiliteit en innovatie kunt bereiken? Lees dan even verder!

Het leven in Nederland heeft namelijk een groot voordeel vergeleken met een groot gedeelte van de wereld: je verdient in euro’s. Het voordeel daarvan is dat je vergeleken met de rest van de wereld ontzettend rijk bent. Dat betekent ook dat als je bereid bent naar het buitenland te verhuizen voor je financiële onafhankelijkheid, je waarschijnlijk een stuk minder nodig gaat hebben!

Zo zijn er genoeg manieren om bijvoorbeeld in Thailand, Mexico of China rond te komen van € 875 euro per maand. Oké, je hebt dan misschien niet helemaal een jetset leven, maar het is ruim genoeg om normaal van te kunnen leven.

Wat betekent dat voor jou financiële onafhankelijkheid? Dat kun je natuurlijk gewoon weer uitrekenen! € 875 per maand komt neer op € 10.500 per jaar.

En wat betekent dat voor de 4% regel? € 10.500 x 25 = € 262.500. Dat is dus ruim € 180.000 minder dan dat je nodig hebt om in Nederland te stoppen met werken. Het ligt er dus maar net aan hoe snel je wilt stoppen met werken, of hoeveel je kan sparen. Een stukje flexibiliteit kan in dit geval aardig wat schelen.

Dan is er natuurlijk nog een ding wat je wilt weten: hoeveel moet je sparen om dit in 10 jaar te bereiken? Met de rekenmachine komen we erachter dat je ongeveer € 17.800 per jaar moet sparen tegen 7% rendement.

Dat is natuurlijk weer een stuk minder dan de € 29.950 die je per jaar moet sparen om in Nederland financieel onafhankelijk te worden. Dat betekent niet dat het weinig is, het betekent wel dat het voor veel mensen een stuk haalbaarder is!

De alternatieve route van het ondernemerschap

investeerders en ondernemers

In zijn bekende boek “Rich dad, poor dad” beschrijft Robert Kiyosaki de twee manieren om financieel onafhankelijk te worden. Je kunt een investeerder worden, of een goedlopend eigen bedrijf hebben.De manier die je hierboven hebt gelezen gaat vooral over het worden van een investeerder. Door je geld jaar in, jaar uit te beleggen in de aandelenmarkt beleg je jezelf naar financiële vrijheid toe. Nu gaan we het hebben over de laatste manier waarmee jij in 10 jaar financieel onafhankelijk kunt worden: een eigen bedrijf.

In het tegenwoordig bekende “Cashflow Quadrant” van Robert Kiyosaki wordt uitgelegd dat als je een goedlopend systeem (lees: een eigen bedrijf) hebt, je inkomen niet meer afhankelijk is van je eigen tijd. Het geld stroomt dan binnen zonder dat jij daar elke dag actief mee bezig bent. Sterker nog, het geld stroomt binnen omdat je mensen inhuurt het voor jou te doen.

Een van de belangrijkste lessen die hier geldt is dat je dus geen freelancer bent. Hoewel freelancers technisch gezien hun eigen bedrijf hebben, zijn zij zelf het belangrijkste component van dat bedrijf. Net als iemand die in loondienst werkt ruilen zij hun tijd in voor geld. Daar ligt ook direct het probleem want dat betekent dat je niet kunt stoppen met werken.

Zo kwam ik via-via vorige keer in aanraking met iemand die met zijn 40e met pensioen was gegaan. Dit kon hij doen omdat hij een eigen bedrijf heeft. Het bedrijf richt zich op de verkoop van zonnepanelen. Hij had 10 mensen in Nederland die deze zonnepanelen aan consumenten verkochten, en één directeur. Wat deed hij? Hij was naar Spanje vertrokken en hield 1 keer per 2 weken contact met de directeur over de gang van zaken.

Het geld stroomde binnen, en alles werd geregeld. Hij had enkele jaren keihard gewerkt om een goed systeem op te bouwen. Daar kon hij nu de vruchten van plukken.

Zoals we allemaal waarschijnlijk wel weten is het opzetten van een goedlopende eigen onderneming niet zo 1-2-3 geregeld. Jaren aan hard werk gaan er vaak aan vooraf, gecombineerd met een leuke dosis doorzettingsvermogen.

Als je niet de ambitie of zin hebt om een eigen bedrijf op te zetten is dat helemaal oké. Voordat je het helemaal afschrijft, raad ik je aan eens wat te googelen over “side hustles”. Een onderneming hoeft namelijk helemaal niet groot en met veel bombarie te beginnen. Je kunt ook klein beginnen en kijken of je het wat vindt. Je hebt toch 10 jaar. Dat is best een lange tijd!

Als je nog steeds niet overtuigt bent dan is dat ook helemaal goed natuurlijk. Dan weet je nu in ieder geval wat je te doen staat om financiële vrijheid te bereiken en hoeveel je moet sparen! :’)

Stel dat je wel de drive voelt om het ondernemerschap een kans te geven. Nu vraag jij je af wat de beste manier is: investeren of ondernemen? Het antwoord vind je in het volgende hoofdstuk.

Hoe maximaliseer je jouw winkans?

Ooit gehoord van het oud Hollandse spreekwoord “op 2 paarden wedden”? Dat is precies hoe jij je winkans maximaliseert. Waarom zou je namelijk niet proberen zoveel mogelijk te sparen EN zoveel mogelijk te werken aan het opzetten van je eigen bedrijf?

Niet alleen zorg je er dan voor dat je sowieso na 10 jaar een hele sloot geld hebt geïnvesteerd. Je geeft jezelf ook maar liefst 10 jaar de tijd om je eigen bedrijf een kans te geven en uit te laten bloeien tot je eigen geldboom!

Klein beginnen

Daarbij is het dus belangrijk dat je onthoudt dat een eigen bedrijf beginnen niet gelijk betekent dat je daar fulltime mee bezig bent. Naast je normale baan kun je ook beginnen eens wat avonden per week aan je project te werken. Of wat dacht je van een zaterdag of zondag?Als je alleen de blogwereld als voorbeeld neemt. Dat zijn vaak hele gewone mensen, met een baan, die de avonden en weekenden gebruiken om blogs te schrijven.

Zoals ze zeggen: waar een wil is, is een weg. Voor financiële onafhankelijkheid geldt hetzelfde!

Nu ben ik heel benieuwd: Ga jij liever voor 10 jaar lang investeren of voor het opzetten van je eigen bedrijf? Ik denk namelijk dat de meerderheid liever 10 jaar lang spaart en investeert maar ik vraag me af of dat waar is? Misschien zit ik er wel helemaal naast! Als je zin hebt, laat het horen in de opmerkingen hieronder! :’)

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts