Kosten Taxatie Huis: Een Compleet Overzicht


Als je een huis wilt kopen of verkopen dan komt er een punt waarop je de exacte waarde van het huis moet weten. Vanzelfsprekend is dit zelf altijd relatief moeilijk om te achterhalen, daarom schakel je een professional in. Maar hoeveel kost dat eigenlijk, de taxatie van een huis?

Gemiddeld kost het taxeren van een tussen de €600 – €800 incl. btw. De kosten die hierbij inbegrepen zitten zijn onder andere: kosten voor de taxateur, kadaster- en gemeentekosten, validatiekosten.

Nu je dit weet gaan we hier even wat dieper op induiken. Als eerste bekijken we alle kosten waar je rekening mee moet houden en waar deze kosten op gebaseerd zijn. Daarnaast kijken we of deze kosten per gemeente verschillen en of de kosten van een taxatierapport aftrekbaar zijn van de belasting. Tot slot zie je waar een taxateur rekening mee houdt en of je een woning expres hoger kunt laten taxeren. Lees snel verder!

Overzicht Van De Kosten

In totaal zijn er een aantal verschillende kosten die er komen kijken bij de taxatie van een huis. Hieronder lees je één voor één welke kosten dit zijn, waarvoor ze berekend worden en wat je ongeveer kunt verwachten.

Kosten Taxateur

Als eerste zijn er natuurlijk voor de taxateur zelf. Dit is logischerwijs ook direct de grootste kostenpost aangezien we het hier over een specialist hebben die een paar uur van zijn/haar tijd beschikbaar stelt.

De kosten van een taxateur liggen gemiddeld tussen de 0,17% – 0,20% van de getaxeerde waarde van de woning. Dus als een woning een waarde heeft van €300.000 volgens het taxatierapport dan zal de makelaar hier €510 – €600 aan kosten voor in rekening brengen.

Kadaster En Administratiekosten

Natuurlijk hebben we ook de kadaster en administratiekosten. Kadasterkosten omdat de gemeente informatie uit het kadaster moet verstrekken voor het juist laten opstellen van het taxatierapport. Administratiekosten voor het verrichten van de handelingen om alle informatie naar de taxateur te krijgen.

De kosten hiervan verschillen natuurlijk per gemeente. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag tussen de €25 – €45 incl. btw.

Verschotten

Naast de kadasterkosten zijn er ook nog de zogeheten verschotten. Dat zijn kosten voor alle andere informatie die de gemeente aan jou moet verstrekken als het gaat om het taxatierapport. Denk hierbij aan:

 • Informatie over vervuiling van het milieu in de omgeving. Het kan hier gaan om zowel bodem, water als luchtvervuiling.
 • Eventuele veranderingen in het toekomstige gebruik van de omgeving van de woning. Denk hierbij aan ontheffingen, bestemmingsplannen, bouwverordeningen, veranderingen in de horeca in het gebied of de recreatie die er plaatsvindt.

Vanzelfsprekend is dit allemaal belangrijke informatie. Misschien is het park wat tegenover het huis ligt ontzettend mooi maar heeft de gemeente over 5 jaar plannen om het compleet te asfalteren. Dat beïnvloed de waarde van een huis natuurlijk ook.

Validatiekosten

Tot slot zijn er nog de validatiekosten. Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht als je bijvoorbeeld een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie aangaat. Het taxatierapport moet in dit geval eerst langs het NWWI (Nederlands Woning Waarde Instituut) waar het gecontroleerd wordt op kloppende informatie.

Vanzelfsprekend zijn hier ook kosten aan verbonden. Het opsturen van het taxatierapport inclusief goedkeuring kost je €45,98 incl. btw.

Verschillen De Kosten Per Gemeente?

De kosten voor een taxatie verschillen niet per se per gemeente. Wel is het zo dat taxateurs in de gemeente Haarlem waarschijnlijk meer kosten in rekening zullen brengen dan taxateurs in Rotterdam-Zuid. De reden hiervoor is natuurlijk het gebied waarin zij werkzaam zijn en het inkomen van de mensen die de taxatie aanvragen.

Daarnaast is het zo dat de gemeente, zoals we net al hebben besproken, ook een kleine hoeveelheid kosten in rekening brengt. Deze kosten verschillen per gemeente maar zijn niet hoger dan €72.

Zijn De Kosten Voor Een Taxatie Aftrekbaar?

De kosten voor een taxatie van een huis zijn inderdaad aftrekbaar. Deze kun je aftrekken in box 1 van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over je inkomen van dat jaar.

Houdt er dus wel rekening mee dat dit maar één keer mag gebeuren per verkoop van een woning. Je kunt deze kosten niet meerdere jaren achter elkaar declareren bij de overheid.

Kosten Taxatie En Bouwkundige Keuring

Naast een taxatie van een woning kun je ook besluiten een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Het verschil is dat er bij een taxatie van een woning puur gekeken wordt naar de waarde van een woning en de omgeving waar deze in staat. Zolang er geen gebreken te zien zijn met het blote oog worden deze dus ook niet meegenomen in de berekening van de waarde.

Een bouwkundige keuring brengt daar verandering in. Bij een bouwkundige keuring bekijkt de persoon die het huis keurt grondiger naar de algehele staat van de woning. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar vochtproblemen of de algehele stabiliteit van de constructie van de woning. Mochten daar problemen in voorkomen dan zal hij/zij dit meenemen in het rapport.

Een bouwkundige keuring haalt voor de hand liggende gebreken naar voren. Toch is het geen garantie, de persoon die het huis keurt kan immers niet overal bijkomen. Toch voorkom je hier grote problemen mee die makkelijk achterhaald hadden kunnen worden.

Mocht je interesse hebben in een bouwkundige keuring dan zul je hiervoor een bedrag van €275 – €425 eenmalig moeten neertellen. Dat komt dus bovenop de kosten voor het taxatierapport.

Kun Je Jouw Woning Hoger Laten Taxeren?

In sommige gevallen zou het natuurlijk heel prettig zijn als je een woning hoger zou kunnen laten taxeren. Veel mensen vragen zich daarom af of het mogelijk is om een hogere taxatiewaarde te krijgen?

Onderzoek heeft uitgewezen dat het op de woningmarkt heel normaal is om een hogere taxatiewaarde te krijgen. Dat doe je simpelweg door het aan de taxateur te vragen. Trouw kwam er bijvoorbeeld achter dat banken en andere hypotheekverstrekkers graag werken met taxateurs die niet te moeilijk doen. Dat betekent namelijk dat de koop kan doorgaan en dat de bank de hypotheek kan verstrekken (en zo zijn geld ontvangt).

KRO-NCRV kwam er daarnaast ook achter dat taxateurs in veel gevallen niet moeilijk doen over een paar duizend euro. Daar zit natuurlijk weel een limiet aan. Een taxateur kan een huis moeilijk €25.000 meer waarde meegeven dan dat het waard is.

Tot slot moest ook De Nederlandsche Bank concluderen dan huizen in Nederland standaard te hoog gewaardeerd worden. In 95% van de gevallen is de taxatieprijs gelijk aan of hoger dan de vraagprijs. De gemiddelde overwaardering ligt op 5% met de mediaan op 2,3%.

Waar Let Een Taxateur Op Bij Een Taxatie?

Er zijn verschillende punten waar een taxateur op let op het moment dat deze de waarde van een woning gaat vaststellen. Hieronder een aantal punten op een rij die je hiervan een beeld gaan geven:

 • Staat van onderhoud
 • Type woning
 • Oppervlakte en inhoud van de woning
 • Extra’s (tuin, balkon, garage, parkeerplaats)
 • Bouwjaar
 • Isolatie en energiebesparende maatregelen
 • Verplichtingen en rechten (recht op overpad, erfpacht)
 • Materiaalgebruik in de woning
 • Omgeving en ligging
 • Plannen voor de omgeving van de woning in de toekomst
 • Verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving.

Wat Als Taxatie Hoger Is Dan Koopsom?

Als je een woning hebt gekocht of wilt kopen dan kan het zijn dat het taxatierapport een hogere waarde opgeeft dan de koopsom die jij er voor hebt betaald. Dit is voor jou alleen maar prettig aangezien je dit soms wat financiële ruimte kan geven. Als je meer wilt weten over deze situatie dan kun je het beste deze blog lezen die ik daar eerder over schreef: Taxatie Hoger Dan Koopsom

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts