Taxatie Hoger Dan Koopsom


Het aankopen van een huis is altijd een spannende bezigheid. Nu ben jij er waarschijnlijk achter gekomen dat je bod is geaccepteerd maar de taxatie hoger is dan de koopsom. Wat voor opties biedt dat jou?

Taxatie hoger dan koopsom? Dan bestaat er de mogelijkheid om een hogere hypotheek aan te schaffen dan de koopsom. Op deze manier kun je bijkomende kosten van de aankoop of een eventuele verbouwing meefinancieren. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk en hangt af van je hypotheekverstrekker.

Ben je benieuwd hoe een verschil tussen de taxatiewaarde en verkoopwaarde onstaat en waar je dit voor kan gebruiken? En wil je weten of je ervoor kan zorgen dat een taxateur een hogere verkoopwaarde inschat dan dat jij hebt geboden? Lees dan snel verder!

Wil jij je hypotheek versneld aflossen? Bekijk dan een deze hypotheek excelsheet die je precies gaat vertellen hoe je dit het beste kunt doen! Zo bespaar je bijvoorbeeld veel geld op je rente.

Wat Kun Je Doen Met Een Hoge Taxatiewaarde?

In eerste instantie niet direct heel veel. Dit hangt er namelijk volledig vanaf of jouw hypotheekverstrekker gebruikt maakt van de taxatiewaarde of de koopsom voor het verstrekken van je hypotheek.

Welke banken de taxatiewaarde hanteren voor het verstrekken van een hypotheek is onduidelijk. In veel gevallen gaan banken namelijk uit van het laagste bedrag en maakt het niet uit of dat de verkoopwaarde of de taxatiewaarde is.

Toch zijn er zeker banken die dit doen. Als je dit wil weten is het echter verstandig om binnen te stappen bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Die heeft deze informatie namelijk tot zijn beschikking.

Mocht je echter een hypotheekverstrekker vinden die je meer geld wil lenen dan de koopsom op basis van de taxatiewaarde dan biedt dat je wel mogelijkheden. Zo kun je de volgende twee dingen met dit geld doen:

  • Gebruiken voor de bijkomende kosten van de aankoop van een huis (bijv. overdrachtsbelasting, notariskosten, notariskosten, makelaarskosten etc.).
  • Gebruiken voor de bekostiging van de verbouwing van je huis. Houdt er wel rekening mee dat het hier dan wel moet gaan om een waardevaste verbouwing (bijv. het bouwen van een dakkapel of aanbouw). Het vervangen van een keuken van 2 jaar oud omdat het niet helemaal je smaak is wordt vaak niet meegefinancierd. Dit noemen we smaakgevoelige verbouwingen.

Verschil Taxatiewaarde En Verkoopwaarde

Als eerste is het goed om te weten wat het verschil is tussen taxatiewaardes en verkoopwaardes. De verkoopwaarde is simpelweg het bedrag waarvan een kopende en verkopende partij het erover eens zijn geworden dat het huis voor dat bedrag verkocht wordt. Het bedrag wat in de koopakte wordt vastgelegd is officieel de verkoopwaarde.

Lees ook: Huis Kopen Zonder Eigen Geld

Echter, voordat je bij een verkoopwaarde komt is er een ander soort waarde die de bank graag wil weten: de taxatiewaarde. De bank vindt het namelijk heel leuk dat jij voor €250.000 een bod hebt uitgebracht maar voordat ze je dat bedrag lenen willen ze weten of het huis dat ook wel echt waard is.

Om dat te garanderen wordt er een derde partij ingeschakeld: een onafhankelijke taxateur. Dit mag dus geen makelaar zijn van de kopende of verkopende partij omdat dit logischerwijs een belangenverstrengeling zou opleveren.

Deze onafhankelijke taxateur loopt het huis helemaal na en bepaald aan de hand van oppervlakte, eigenschappen, ligging en vergelijkbare woningen in de buurt wat het huis volgens hem/haar waard is. Zijn inschatting van de waarde (de taxatiewaarde) wordt opgenomen in een taxatierapport en naar de bank gebracht.

De bank heeft nu dus twee bedragen voor zijn neus liggen: het bod wat jij hebt uitgebracht en de taxatiewaarde. De bank verschaft jou een hypotheek voor het laagste bedrag om zo zeker te zijn dat ze geen risico lopen.

Hoe Onstaat Een Verschil?

Laten we nu eens kijken hoe een verschil tussen de verkoopwaarde en de taxatiewaarde ontstaat en of het als koper mogelijk is om een hogere taxatie ”af te dwingen”.

Er zijn twee factoren die ervoor zorgen dat de verkoopwaarde en de taxatiewaarde niet overeenkomen:

  • De waarde van een huis is in een bepaalde mate subjectief
  • Taxateurs zijn mensen

Laten we het eerst hebben over de subjectieve waarde van een huis. Een huis is namelijk niet voor iedereen hetzelfde waard. Sommige mensen tellen graag 5 ton neer voor een appartementje in het centrum van een stad terwijl andere er nog geen 2 ton voor over zouden hebben.

Het bedrag dat jij hebt geboden voor een huis is het bedrag waarvoor jij het graag zou willen hebben. Er zullen misschien ook andere bieders zijn maar als zij het huis net iets minder waard vinden dan verliezen zij de bieding.

Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat de waarde van een huis niet vaststaat. De Nederlandse uitdrukking ”wat de gek ervoor geeft” beschrijft dit het beste. Als je een huis koopt komt er vaak ook een stukje emotie bij kijken en dat kan ervoor zorgen dat je meer biedt dan dat je logischerwijs zou moeten bieden.

En dat is precies de taak van een taxateur. Een taxateur hoeft namelijk niet zelf in het huis te woning en hoeft daarom ook geen bieding te winnen. Het enige wat een taxateur probeert te doen is vast te stellen wat het huis, zo objectief mogelijk gezien, waard is.

De subjectieve waarde van een huis is dus een reden waarom er een verschil tussen beide waardes bestaat. Laten we nu kijken naar de tweede reden waarom de taxatie hoger kan zijn dan de koopsom: taxateurs zijn ook maar mensen.

Woning Hoger Laten Taxateren?

Het is namelijk heel goed mogelijk om een hogere taxatie te krijgen dan dat de taxateur in eerste instantie zou inschatten. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Simpelweg door het te vragen.

Zo kwam Trouw er namelijk achter dat hypotheekverstrekkers het liefste werken met taxateurs die niet al te kritisch zijn. De reden daarvoor is dat deze taxateurs ervoor zorgen dat de koop kan doorgaan. Immers, taxateurs die een lage waarde taxeren kunnen er nog weleens voor zorgen dat de koop niet doorgaat. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker geen geld krijgt.

Daarnaast kwam ook KRO-NCRV erachter dat taxateurs in veel gevallen niet al te moeilijk doen. Nu zit hier natuurlijk een limiet aan, een taxateur kan moeilijk een huis €20.000 hoger inschatten dan het waard is, maar over een paar duizend euro wordt vaak niet moeilijk gedaan.

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt zelfs dat huizen in Nederland structureel worden overgewaardeerd. In maar liefst 95% van de gevallen blijkt de taxatiewaarde gelijk aan of hoger te zijn dan de vraagprijs. De gemiddelde overwaardering ligt op 5% met de mediaan op 2,3%.

Taxatiewaarde hoger dan koopsom

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts