Salaris Aerospace Engineer (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een aerospace engineer? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen aerospace engineers een startsalaris van €3.288 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 3,4 maanden een baan en heeft 45% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van aerospace engineers en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Aerospace Engineer

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van aerospace engineers. In onderstaande afbeelding kunnen we eigenlijk al direct zien dat aerospace engineers het in dat optiek goed doen.

Gemiddeld verdient iemand die afgestudeerd is op het WO een startsalaris van €2.947 bruto per maand. Mensen die in de luchtvaarttechniek werken verdienen echter al jaren aanzienlijk meer. Je kan rekening houden met een startsalaris van €3.288 bruto per maand als je deze opleiding hebt afgerond.

Het mag duidelijk zijn dat dat een heel goed salaris is. In deze blog die ik schreef over het gemiddelde startsalaris van hbo’er en WO’ers kun je lezen dat betastudenten over het algemeen een startsalaris krijgen van €2.800 bruto per maand. In dat optiek doen aerospace engineers het dus alsnog stukken beter.

Salaris Aerospace Engineer Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een hele belangrijke factor die bepaald of een sector aantrekkelijk is of niet. Als we de onderzoeksgegevens er weer bij pakken dan zien we dat een aerospace engineer met 10 jaar ervaring gemiddeld €5.217 bruto per maand mee naar huis neemt. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een bruto jaarsalaris van €85.714. Het zal niemand verbazen dat dat een heel sterk salaris is.

Om te zien hoe goed dit salaris echt is, is het verstandig het te vergelijken met de sectoren waarin de aerospace engineers het meest aan de slag gaan. Zoals je hieronder kunt zien zijn dat eigenlijk altijd de ‘industrie’ en de ‘specialistische zakelijke dienstverlening’.

In deze blog heb ik al eens gekeken naar het salaris van hbo’ers en WO’ers per sector en leeftijd. Als we er vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar dan kunnen we conclusies trekken.

In de industrie verdienen mensen dan een gemiddeld salaris van €64.000 bruto per jaar. Voor mensen in de specialistische zakelijke dienstverlening gaat het dan om €60.400 bruto per jaar. In beide gevallen verdienen aerospace engineers dus ruim meer.

Hoe Snel Vinden Aerospace Engineers Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog tal van andere factoren die een werkveld wel of niet aantrekkelijk maken. Een daarvan is hoe groot de baankans is voor aerospace engineers.

Zoals je hieronder kunt zien vinden aerospace engineers eigenlijk al relatief snel na hun afstuderen werk. Gemiddeld doen ze hier 3,4 maanden over ten opzichte van de 4 maanden die geldt voor universitaire masters in het algemeen.

Daar moet ook bij gezegd worden dat aerospace engineers eigenlijk al jaren een stuk sneller werk vinden dan de rest van de universitaire masters. In dat opzicht is dit dus een hele stabiele sector.

Hoeveel Aerospace Engineers Krijgen Een Vast Contract?

Als mensen dan eenmaal een baan hebben gevonden dan is het krijgen van een vast contract voor velen toch wel de volgende grote mijlpaal. Zoals je hieronder kunt zien doen de aerospace engineers het ook hier al jaren weer bovengemiddeld goed.

In totaal heeft 45% van de aerospace engineers 15 maanden na afstuderen een vast contract op zak. Dat is een stuk hoger dan het gemiddelde van 35,7% wat geldt voor universitaire masters in het algemeen. We kunnen dus concluderen dat aerospace in dat opzicht heel erg gewild zijn.

Maar goed, dat is de situatie direct na afstuderen. Hoe ziet de situatie eruit als aerospace engineers 10 jaar ervaring hebben opgebouwd? Zoals je hieronder kunt zien is dat ook stevig dicht gebouwd. Gemiddeld heeft 89,2% van de aerospace engineers op dat moment een vast contract. Het overige percentage is hoogstwaarschijnlijk voor zichzelf aan de slag gegaan en tijdelijke contracten komen eigenlijk niet voor.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Aerospace Engineers?

Daarnaast vind ik het zelf ook altijd interessant om te weten hoeveel dagen per week mensen moeten werken om al het bovenstaande voor elkaar te krijgen. Wat eigenlijk direct opvalt is dat dit echt een carrière is voor mensen die fulltime werken. In totaal werkt 95,81% in fulltime dienstverband. Het overige percentage is onbekend maar het mag duidelijk zijn dat dit dus niet direct een studie is voor de parttimers.

Hoelang Studeren Aerospace Engineers?

Tot slot dan de vraag hoelang aerospace engineers gemiddeld in de schoolbanken zitten voordat ze klaar zijn met hun studie. Het zal niemand verbazen dat aerospace engineers in het algemeen lang over hun studie doen. In totaal praten we dan over 5,7 jaar. Dat is net iets langer dan de 5,5 jaar die universitaire masters er gemiddeld over doen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts