Salaris Civiele Techniek (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van een civiele technicus? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen civiele technici een startsalaris van €2.826 – €3.013 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 1 – 2 maanden een baan en heeft 55% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van civiele technici en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1,2). Lees snel verder!

Startsalaris Civiele Techniek

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van mensen die afgestudeerd zijn in de civiele techniek. Zoals je hieronder al direct kunt zien is de trend voor hbo’ers in ieder geval goed en stabiel te noemen. Zij verdienen al jaren structureel meer dan het gemiddelde van de hbo-bachelors.

Gemiddeld verdient een hbo-bachelor een bedrag van €2.514 bruto per maand. Voor afgestudeerde civiele technici is dat echter een bedrag van €2.826 bruto per maand. Als we kijken naar het startsalaris van hbo’ers met een beta-opleiding dan zien we dat deze normaal gesproken een salaris verdienen van €2.600 bruto per maand. Hier verdienen civiele technici dus ook structureel meer.

Startsalaris Civiele Techniek HBO

Dan even door met de civiele technici die een universitaire master hebben afgerond. Hier kunnen we de trend ook gelijk weer heel erg stabiel noemen. Wel is het zo dat zij niet structureel (heel veel) meer verdienen dan het gemiddelde maar er eigenlijk bovenop zitten. Gemiddeld verdient een universitaire master €2.947 bruto per maand, voor civiele technici is dat €3.013 bruto per maand.

Startsalaris Civiele Techniek WO

Als we dit weer vergelijken met het gemiddelde salaris van beta-studenten op het WO-niveau dan wordt het duidelijk deze gemiddeld een salaris meenemen van €2.800 bruto per maand. Civiele technici doen het hier dus wel een stuk beter dan de rest van de groep.

Salaris Civiele Techniek Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een belangrijke factor. Laten we dus even kijken hoe die groei eruitziet voor civiele technici op de verschillende niveaus.

Voor hbo’ers geldt dat zij met 10 jaar ervaring een bedrag van €4.300 bruto per maand. Met alles erop en eraan nemen zij een jaarinkomen van €65.547 bruto per jaar mee naar huis. Vanzelfsprekend is dat een heel mooi salaris.

Dan even door met de WO’ers met 10 jaar ervaring. Zij verdienen gemiddeld een bedrag van €4.983 bruto per maand. Als je naar het jaarinkomen kijkt dan kom je uit op een bedrag van €74.931 bruto per jaar. Dit is vanzelfsprekend ook een goed salaris en in beide gevallen zit de groei er dus goed in bij de civiele technici.

Hoe Snel Vinden Civiele Technici Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk verschillende andere factoren die de arbeidsmarkt wel of niet aantrekkelijk maken. Als eerste gaan we hieronder kijken naar hoe snel civiele technici een baan vinden als ze net zijn afgestudeerd.

Voor hbo’ers geldt dat zij écht heel erg snel een baan vinden ten opzichte van andere hbo-bachelors. De norm is namelijk dat je na 4 maanden een baan weet te vinden die op je niveau ligt. Voor civiele technici geldt echter een periode van 1,3 maanden. Lang thuiszitten doen deze afgestudeerden dus niet en dat is eigenlijk ook al jarenlang de norm.

Hoe Snel Vinden Civiele Technici Een Baan? HBO

Als we kijken naar de WO’ers dan zien we dat hier eigenlijk hetzelfde geldt. Normaliter vind iemand met een WO-opleiding binnen 4-5 maanden een baan (dat staat niet op de afbeelding maar komt naar voren uit het onderzoek wat ik refereer). Civiele technici op dit niveau zijn echter gemiddeld binnen 2 maanden al aan het werk. Daarnaast is dit ook inderdaad al jaren het geval.

Hoe Snel Vinden Civiele Technici Een Baan? WO

Hoeveel Civiele Technici Krijgen Een Vast Contract?

Het vinden van een volwaardige baan is natuurlijk een grote mijlpaal voor velen. De grootste stap die daarna volgt is dan vaak het krijgen van een vast contract. Hoe zit dat in elkaar voor mensen met een opleiding civiele techniek?

Als we kijken naar de hbo’ers met deze opleiding dan zien we dat dit al jaren structureel boven de norm presteren. Normaal gesproken heeft 44,9% van de hbo’ers 15 maanden na afstuderen een vaste baan. Voor mensen met een hbo-opleiding civiele techniek geldt echter een percentage van 56,1%. De baanzekerheid is bij deze groep dus heel hoog te noemen.

Hoeveel Civiele Technici Krijgen Een Vast Contract? HBO

Als we kijken naar de WO’ers dan zien we eigenlijk dat deze dezelfde trend volgen als de hbo’ers die we zojuist besproken hebben. Normaal gesproken heeft 35,7% een vast contract 15 maanden na afstuderen. Voor civiele technici geldt echter een percentage 54,8% wat echt verrassend veel hoger is dan de norm.

Hoeveel Civiele Technici Krijgen Een Vast Contract? WO

Maar goed, wat we hierboven besproken hebben dat is de situatie voor mensen die net zijn afgestudeerd. Hoe ziet de situatie er na 10 jaar uit? Als eerste weer de hbo’ers. Hiervan heeft 87,3% een vast contract op zak. De overige procenten vallen in de categorie ‘overig’ wat vaak betekent dat ze voor zichzelf aan de slag zijn gegaan. Tijdelijke contracten komen eigenlijk niet voor.

Hoeveel Civiele Technici Krijgen Een Vast Contract? HBO 10 Jaar Ervaring

Voor mensen met een WO-opleiding geldt eigenlijk precies hetzelfde verhaal. Hier gaat het om een percentage van 85,3% en ook hier komen tijdelijk contracten eigenlijk helemaal niet voor.

Hoeveel Civiele Technici Krijgen Een Vast Contract? WO 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Civiele Technici?

Persoonlijk vind ik het ook altijd leuk om te kijken naar hoeveel dagen per week civiele technici werken voor al het bovenstaande. Hieronder kun je eigenlijk al direct zien dat hbo’ers met deze studie veel meer in fulltime dienstverband werken dan de rest van de hbo’ers. In totaal heeft 88,49% van de technici een fulltime dienstverband. 1,2 of 3 dagen werken komt eigenlijk bijna niet voor.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Civiele Technici? HBO

Het zal je niet verbazen dat civiele technici op WO-niveau eigenlijk hetzelfde werkritme erop nahouden. Nu is het op universitair master niveau wel wat normaler om fulltime te werken. Toch is de 92,12% van de civiele technici in dit geval wel heel extreem.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Civiele Technici? WO

In Welke Sector Werken Civiele Technici?

Als je dan afgestudeerd bent als civiele technicus, in welke sector kom je over het algemeen dan terecht? Voor hbo’ers geld dat de bouw en de specialistische zakelijke dienstverlening de grootste sectoren zijn. Het openbaar bestuur en de industrie zijn ook sectoren die niet vergeten moeten worden.

In Welke Sector Werken Civiele Technici? HBO

Wat opvalt bij de WO’ers is dat de specialistische zakelijke dienstverlening hier een stuk groter gedeelte van de taart voor zijn rekening neemt.

In Welke Sector Werken Civiele Technici? WO

Hoelang Studeren Civiele Technici?

Als laatste dan de vraag hoelang de civiele technici studeren voordat ze dan eindelijk het werkveld betreden. Als we kijken naar de hbo’ers dan zien we dat deze verrassend genoeg minder lang in de schoolbanken zitten dan het gemiddelde. We praten dan over een periode van 4,8 jaar ten opzichte van de 5,2 jaar die gemiddeld is.

Hoelang Studeren Civiele Technici? HBO

Voor WO’ers geldt grappig genoeg een ander verhaal. Zoals je duidelijk kunt zien zitten zij juist wél langer in de schoolbanken dan de andere universitaire master. Het gaat hier dan om 6,2 jaar ten opzichte van de 5,5 die gemiddeld is.

Hoelang Studeren Civiele Technici? WO

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts