Gemiddelde Salaris Fysiotherapeut (In Dienst & Praktijk)


Als je een studie fysiotherapie overweegt, of als je bent afgestudeerd als fysiotherapeut, dan komt er een moment waarop je wilt weten wat nu eigenlijk een goed salaris is voor deze beroepsgroep. In deze blog krijg je daarover alles te weten maar laat mij je eerst even een snel antwoord geven!

Een fysiotherapeut verdient €2.418 bruto per maand als deze op het hbo is afgestudeerd en €2.575 als deze een WO-master heeft. Ze vinden binnen 6 – 10 maanden een volwaardige baan. 21,95 – 23,73% heeft 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste kijken we in detail naar het startsalaris van mensen met een opleiding fysiotherapie op hbo-niveau.

Verder kijken we in deze blog ook naar het salaris van mensen met een WO-master fysiowetenschappen. Gegevens zijn gebaseerd op onderzoek van Elsevier (1, 2) en SEO (3). Daarna kijken we naar het salaris van fysiotherapeuten met 10 jaar ervaring én wat je verdient met een eigen praktijk. Tot slot lees je meer over de baanzekerheid en hoeveel mensen een vast contract krijgen. Lees snel verder!

Startsalaris Fysiotherapeuten

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van fysiotherapeuten 15 maanden nadat deze zijn afgestudeerd. Zoals je net al hebt kunnen lezen verdienen hbo’ers in dit geval €2.418 bruto per maand en geldt voor WO’ers een bedrag van €2.575.

Als we het salaris van hbo-fysiotherapeuten vergelijken met het gemiddelde salaris van medische hbo-afgestudeerden in het algemeen dan wordt het duidelijk dat fysiotherapeuten net iets meer verdienen. Normaal gesproken verdienen medische hbo’ers namelijk een salaris van €2.300 bruto per maand.

Als we kijken naar zelfstandige fysiotherapeuten met een hbo-opleiding dan zien we dat deze na hun afstuderen een jaarinkomen verdienen van €25.159 bruto. Dat komt neer op €2.096 bruto per jaar en ligt dus lager dan het startsalaris van fysiotherapeuten in loondienst. Dat komt natuurlijk mede doordat het tijd kost om een klantenkring op te bouwen.

Meer weten over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers in het algemeen? Lees dan deze blog waarin ik alles op een rijtje heb gezet: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO.

Als we kijken naar WO’ers met een achtergrond in de fysiowetenschappen dan wordt het duidelijk dat deze het qua startsalaris een stuk minder doen dan andere medische WO”ers. Gemiddeld verdient deze groep namelijk een startsalaris van €3.125. Dat komt natuurlijk grotendeels doordat we het hier ook hebben over studenten geneeskunde en die trekken het gemiddelde aardig omhoog.

Ontwikkeling Startsalaris Vanaf 2004

Laten we dan ook nog even kijken naar de ontwikkeling van het startsalaris door de jaren heen. Op deze manier krijg je namelijk een goed beeld van hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit en waar het salaris zich naartoe beweegt.

Voor hbo’ers geldt dat het startsalaris sinds 2010 eigenlijk redelijk stabiel is gebleven. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verdienden hbo-fysiotherapeuten in de periode van 2004 – 2010 bovengemiddeld. Tegenwoordig verdienen ze gemiddeld vergeleken met andere hbo-studies.

ontwikkeling startsalaris hbo fysiotherapeuten

Als we kijken naar WO’ers dan wordt het duidelijk dat deze consistent minder verdienen dan het gemiddelde voor een universitaire master. Normaal gesproken ligt dat bedrag rond de €3.000 per maand en WO’ers in deze groep verdienen eigenlijk al jaren €400 per maand minder.

ontwikkeling startsalaris WO fysiotherapeuten

Salaris Fysiotherapeuten Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat voor een soort groei je kunt verwachten in de jaren daarna. Gelukkig hebben Elsevier en SEO daar ook genoeg data over verzameld. Als eerste de informatie van hbo’ers.

Op hbo-niveau verdienen fysiotherapeuten met 10 jaar ervaring een gemiddeld bruto maandsalaris van €2.857. Dat is, in vergelijking met andere hbo-studies, geen goed salaris. Een verklaring hiervoor kan liggen in het feit dat fysiotherapeuten vaak parttime werken en daardoor minder uren maken (daarover straks meer).

Zelfstandige fysiotherapeuten met een hbo-opleiding verdienen met 10 jaar ervaring een jaarinkomen van €49.433 bruto (€4.119 bruto per maand). Die doen het dus een stuk beter dan het gemiddelde en waarschijnlijk komt dit doordat deze mensen wel fulltime werken. In totaal gaat het dan om zo’n 28% van alle fysiotherapeuten.

Voor WO’ers geldt dan weer een salaris van €3.534 bruto per maand 10 jaar na hun afstuderen. Dit is ook een salaris wat redelijk laag ligt. Dat is verassend aangezien het merendeel van deze groep wél fulltime werkt (in vergelijking met de hbo’ers).

Hoe Snel Vinden Fysiotherapeuten Een Volwaardige Baan?

Als we kijken naar de snelheid waarmee fysiotherapeuten een volwaardige baan vinden dan wordt het duidelijk dat de hbo’ers het een stuk beter doen dan WO’ers. Hbo’ers vinden gemiddeld binnen 6 maanden een baan terwijl WO’ers gemiddeld binnen 10 maanden een baan vinden.

Als we hieronder naar de grafieken kijken dan wordt het duidelijk dat het gemiddelde voor hbo-fysiotherapeuten redelijk gelijk ligt met de gemiddelde snelheid waarmee hbo’ers in het algemeen werk vinden.

baanzekerheid fysiotherapeuten na afstuderen hbo niveau

Voor studenten die afgestudeerd zijn in fysiotherapiewetenschap geldt echter een ander verhaal. Hieronder kun je zien dat deze groep het een stuk slechter doet dan het gemiddelde. Normaal vinden mensen met een universitaire master binnen 4 maanden een volwaardige baan, voor deze groep geldt echter 10 maanden (al is dit de afgelopen jaren wel verbeterd).

baanzekerheid fysiotherapeuten na afstuderen WO niveau

Hoeveel Fysiotherapeuten Hebben Na Hun Afstuderen Een Vast Contract?

Naast het vinden van een baan is het voor veel mensen ook belangrijk om een vast contract te krijgen. Nu geldt voor fysiotherapeuten natuurlijk dat er ook een groot gedeelte is wat voor zichzelf begint. Dat zal de cijfers voor een vast contract over het algemeen geen goed doen.

Dat wordt inderdaad ook duidelijk uit de onderzoeken. Voor hbo’ers geldt dat 27,7% van de fysiotherapeuten 15 maanden na afstuderen een vast contract heeft. Uit het onderzoek van SEO blijkt dat hbo-bachelors over het algemeen rond de 30 – 40% scoren in deze categorie. Dat betekent dat fysiotherapeuten het dus niet zo heel goed doen.

Helemaal als we kijken naar de ontwikkeling van vaste contracten voor fysiotherapeuten dan zien we dat op hbo-niveau het verschil de afgelopen 10 jaar alleen maar groter is geworden.

percentage fysiotherapeuten met vast contract hbo niveau

Voor WO’ers geldt over het algemeen dat deze iets minder snel een vaste baan krijgen. Toch scoort de opleiding fysiowetenschappen met 23,9% zeker aan de lage kant. Als het gaat om het krijgen van een vast contract is fysiotherapie niet de ideale richting.

percentage fysiotherapeuten met vast contract WO niveau

Hoeveel Dagen Per Week Werken Fysiotherapeuten?

Om het plaatje compleet te maken kijken we ook nog even naar hoeveel dagen per week fysiotherapeuten werken. De reden hiervoor is dat fysiotherapeuten, ten opzichte van andere beroepen, percentueel minder fulltime werken.

Als eerste even de cijfers van hbo-afgestudeerden. Daarin wordt het direct duidelijk dat er een grote groep is die 1,2 of 3 dagen per week werkt. In totaal gaat het dan om iets meer dan 35% van de fysiotherapeuten. In dat opzicht hebben fysiotherapeuten dus meer vrije tijd dan het gemiddelde van alle hbo-bachelors.

Als we kijken naar de studie fysiowetenschappen dan lijkt de verdeling meer in de buurt te komen van het gemiddelde. Er is nog steeds een groep die drie of vier dagen werkt en daarmee iets minder uren draait dan het gemiddelde. Toch is de verdeling niet héél verschillend.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts