Gemiddelde Salaris Voeding En Diëtetiek


Wat is het gemiddelde salaris van een afgestudeerde in de voeding en diëtiek? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen voeding en diëtiek afgestudeerden een startsalaris van €2.048 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 17,2 maanden een baan en heeft 23,9% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van voeding en diëtiek afgestudeerden en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Voeding En Diëtiek

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van mensen die een opleiding voeding en diëtiek op hbo-niveau afronden. Zoals je hieronder kunt zien wordt het direct duidelijk dat dit salaris eigenlijk al jaren structureel onder het gemiddelde van de hbo-bachelors ligt.

Gemiddeld verdient iemand met een hbo-bachelor namelijk een startsalaris van €2.514 bruto per maand. Voor voeding en diëtiek afgestudeerden geldt echter een salaris van €2.048 bruto per maand. Dat is dus ruim onder het gemiddelde.

Startsalaris Voeding En Diëtiek

Om te kijken of dit salaris echt zo ver onder de norm is lijkt het mij eerlijk om het startsalaris van deze opleiding te vergelijken met andere gammastudies. In deze blog schreef ik al eens over het gemiddelde startsalaris van hbo’ers en WO’ers. Daarin lezen we dat iemand met een gammastudie op hbo-niveau gemiddeld €2.250 bruto per maand verdient. Hier blijft de studie voeding en diëtiek dus ook achter.

Salaris Voeding En Diëtiek Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een belangrijke factor die meespeelt in de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt. Laten we eens kijken hoe dat voor voeding en diëtiek in elkaar steekt.

Iemand die deze studie heeft afgerond en meer dan 10 jaar ervaring heeft opgebouwd verdient een salaris van €2.488 bruto per maand. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een jaarinkomen van €34.936 bruto. Het zal niemand verbazen dat ook dit geen geweldig salaris is en dat de groei dus achterblijft door de jaren heen.

Het zal niemand verbazen dat mensen die deze opleiding afronden vooral terechtkomen in de zorgsector (56,5%). Laten we eens kijken hoe goed het salaris van deze studie is als we het vergelijken met het salaris van mensen in de zorg.

Salaris Voeding En Diëtiek Met 10 Jaar Ervaring

Laten we er in dit geval even vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar. In deze blog heb ik het salaris van hoogopgeleide mensen per sector en leeftijd op een rijtje gezet. Iemand in de zorg verdient met deze leeftijd gemiddeld €45.700 bruto per jaar. We kunnen dus niet anders concluderen dat voeding en diëtiek geen goed salaris oplevert.

Hoe Snel Vinden Afgestudeerden Voeding En Diëtiek Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk tal van andere factoren die de arbeidsmarkt wel of niet aantrekkelijk maken voor afgestudeerden in de voeding en diëtiek. Een van die factoren is hoe snel mensen na hun afstuderen een volwaardige baan kunnen vinden.

Zoals je hieronder kunt zien doet deze opleiding het eigenlijk al sinds jaar en dag een stuk slechter dan het gemiddelde van de hbo-bachelors. Gemiddeld duurt het 17,2 maanden voordat iemand met deze studie een volwaardige baan heeft gevonden. Verontrustend is dat dit eigenlijk al jaren rond dit punt ligt.

Hoe Snel Vinden Afgestudeerden Voeding En Diëtiek Een Baan?

Als je jezelf daarnaast bedenkt dat de gemiddelde hbo-bachelor binnen 4 maanden werk heeft gevonden (en de trend alleen maar dalende is) dan kun je concluderen dat deze studie het eigenlijk niet zo heel goed doet.

Hoeveel Afgestudeerden Hebben Een Vast Contract?

Na het vinden van een volwaardige baan is voor veel mensen de volgende stap toch wel om een vast contract te krijgen. Zoals je hieronder al direct kunt zin is de trend voor afgestudeerden voeding en diëtiek eigenlijk al jaren dalende.

Op het moment heeft 23,9% 15 maanden na afstuderen een vast contract op zak. Het staat in deze grafiek niet aangegeven maar uit eerder onderzoek van Elsevier weet ik dat het gemiddelde voor de hbo-bachelors op 35,7% ligt (en dat de trend licht stijgende is).

Hoeveel Afgestudeerden Hebben Een Vast Contract?

Maar goed, dat is de situatie voor net afgestudeerden. Hoe ziet de situatie eruit voor afgestudeerden voeding en diëtiek op het moment dat zij 10 jaar ervaring hebben? In dat geval kan ik je gelukkig melden dat 75,6% een vast contract op zak heeft. Dat is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de hbo-bachelors met 78,5%. Verder heeft 19,5% een tijdelijk contract en het overige percentage doet uitzendwerk, is oproepkracht of loopt stage.

Hoeveel Afgestudeerden Hebben Een Vast Contract Na 10 Jaar

Hoeveel Dagen Per Week Werken Afgestudeerden Voeding En Diëtiek?

Persoonlijk vind ik het dan ook altijd leuk om te zien hoeveel dagen mensen moeten werken om al het bovenstaande te krijgen. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien wordt het wel direct duidelijk dat veel van de afgestudeerden in dit geval eindigen in een parttimefunctie.

Dat kan een hoop verklaren. Ja, voeding en diëtiek afgestudeerden verdienen niet heel veel, maar ze werken ook een stuk vaker in een parttime dienstverband en dat haalt het gemiddelde salaris naar beneden.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Afgestudeerden Voeding En Diëtiek?

In totaal werkt 34,42% van de afgestudeerden 5 dagen per week. Dat is een stuk minder dan de 61,21% die gemiddeld is voor de hbo-bachelors. 29,4% werkt vier dagen per week, 17,34% drie dagen per week, 11,56% twee dagen per week en er is zelfs een groep van 7,29% die een dag per week werkt.

Hoelang Duurt De Studie Voeding En Diëtiek?

Tot slot dan de vraag hoe lang de studie voeding en diëtiek eigenlijk duurt. Hoelang voordat deze afgestudeerden de arbeidsmarkt op gaan? Zoals je hieronder kunt zien duurt deze studie gemiddeld langer dan de rest van de hbo-bachelors. We praten dan over een duur van 5,4 jaar ten opzichte van de 5,2 jaar die gemiddeld is.

Hoelang Duurt De Studie Voeding En Diëtiek?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts