Tikkie Betalen Met Creditcard, Kan Dat?


Tikkie heeft de manier waarop we in Nederland betalen ontzettend veranderd. Tegenwoordig hoeven we niet meer moeilijk te doen met het splitten van rekeningen of het overmaken van wat geld voor een gezamenlijke rekening. Maar hoe flexibel is Tikkie eigenlijk, kun je een Tikkie bijvoorbeeld met een creditcard betalen?

Een Tikkie kun je niet betalen met een creditcard. Dat komt doordat je een Tikkie alleen kunt betalen met een Nederlandse bankrekening die een IBAN-nummer heeft. Aangezien een creditcard geen IBAN heeft is dit dus niet mogelijk.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat dieper op in te duiken. Als eerste kijken we even waarom een Tikkie niet met een creditcard betaald kan worden en of hier in de toekomst verandering in komt. Daarnaast kijken we ook hoe veilig een Tikkie is én hoe je fraude en oplichting kunt voorkomen.

Waarom Kan Je Een Tikkie Niet Betalen Met Creditcard?

De hoofdreden dat je een Tikkie niet met een creditcard kunt betalen is dat ABN AMRO (de ontwikkelaar van de app) het in de app simpelweg niet toestaat. Zodra je een betaalrekening wilt toevoegen geeft ABN AMRO je een scherm waarop je alleen je IBAN-nummer kunt invoeren.

Alhoewel het niet duidelijk op de website van Tikkie gecommuniceerd wordt kunnen we er dus wel vanuit gaan dat Tikkie simpelweg op het moment alleen op deze manier werkt. Andere betaalsystemen zijn gewoon (nog) niet met de app geïntegreerd.

Of dat in de toekomst wel gaat gebeuren is ook onduidelijk. Op het moment zijn er nergens aankondigingen die ons laten weten dat ABN AMRO bezig is met het toevoegen van nieuwe betaalmethoden.

Daarnaast is Tikkie ondertussen al ruim 3 jaar werkzaam en is er in die tijd weinig veranderd. Het ziet er dus naar uit dat het toevoegen van alternatieve betaalmethodes (waaronder creditcards) niet in de plannen van ABN AMRO voor komen.

Welke Gevaren Zijn Er Bij Een Tikkie?

Het kan heel goed zijn dat je een Tikkie met een creditcard wilt betalen omdat creditcards een betere bescherming bieden tegen bijvoorbeeld fraude. Nu je weet dat dit niet het geval is kun je jezelf afvragen hoe veilig betalen met een Tikkie in dat geval eigenlijk is.

Als eerste is het goed om te weten dat de technische gevaren van een Tikkie goed zijn weggewerkt. Zo worden Tikkies beveiligd via een https-verbinding. Dat is dezelfde verbinding die je normaal gesproken bij online bankieren gebruikt. Je kunt er dus vanuit gaan dat dit goed is beveiligd.

De gevaren van een Tikkie zitten hem vooral in het feit dat je als mens fouten kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld opgelicht worden en daardoor je goederen niet krijgen maar wel je geld kwijt zijn. Als je meer wilt weten over deze gevaren en hoe zoiets gebeurd dan kun je dit artikel lezen wat ik eerder schreef: Hoe Veilig Is Een Tikkie?

Nu je een goed beeld hebt van de gevaren van een Tikkie lijkt het mij handig om ook nog even te doorlopen hoe je jezelf beschermt tegen vormen van oplichting en fraude via de Tikkie app. Dat lees je hieronder!

Hoe Zorg Jij Dat Jouw Tikkie Veilig Is?

Gelukkig zijn er verschillende punten die je kunt doorlopen om er zelf voor te zorgen dat jouw Tikkie veilig is. Hieronder de tips die je altijd kunt toepassen om zo de transactie goed te laten verlopen:

  • Een Tikkie maak je aan in de app en verstuur je vervolgens via Whatsapp of e-mail. De betaling vind echter gewoon plaats op het internet in een webbrowser. Zorg ervoor dat je in de adresbalk altijd de woorden ”tikkie.me” ziet staan.

    Dit geeft aan dat je écht op de juiste website zit. Oplichters maken vaak gebruik van een naam die er op lijkt (bijvoorbeeld tikki.me of tlkkie.me etc.). Als je via zo’n link betaalt dan wordt je opgelicht.
  • Maak nooit een héél klein bedrag over naar iemand die je niet kent. De kans is groot dat deze mensen via de link proberen in te breken op je telefoon of computer en zo gevoelige informatie proberen te achterhalen.
  • Typ nooit je pincode in als je moet betalen voor een Tikkie. Voor een Tikkie heb je geen pincode nodig. Mocht je deze wel moeten invoeren dan maak je waarschijnlijk gebruik van een website die is gemaakt door oplichters.
  • Koop je iets via Marktplaats? Dan zou ik geen betalingen doen via Tikkie. Bij Marktplaats heb je tegenwoordig ook een veilige IDeal mogelijkheid. Dit is een stuk veiliger én zorgt ervoor dat je geld pas overgemaakt wordt op het moment dat je de goederen ook écht hebt ontvangen.
  • Kijk altijd of je links van je domeinnaam een ”slotje” kunt zien in je webbrowser. Dit slotje geeft aan dat je gebruikt maakt van een https-verbinding. Is dit slotje niet aanwezig dan is je transactie niet beveiligd en dat is waarschijnlijk het werk van oplichters.
  • Toch opgelicht? Het is altijd een verstandig idee om aangifte te doen!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts