Wanneer Vervallen Overuren? Dit Zijn De Regels!


Wanneer vervallen overuren? Het is een vraag die elke werknemer zich een keer zal stellen. Het is vaak namelijk helemaal niet duidelijk hoe dit geregeld is. Gelukkig gaan we in deze blog van A-Z lezen wat de regels zijn. Eerst even een snel antwoord:

Wanneer overuren vervallen hangt af van de afspraken die er gemaakt zijn in de CAO van de sector waarin je werkt. Als je geen CAO hebt dan zijn de afspraken die in je contract staan leidend. Vaak moeten overuren worden opgemaakt voor het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste lees je waarom overuren in de meeste gevallen vaak voor het einde van het jaar moeten worden opgemaakt. Daarna bespreken we precies hoe jij erachter komt wat in jouw situatie de geldende regels zijn voor het vervallen van je overuren. Verder bespreken we wat de regels zijn omtrent het opnemen of laten uitbetalen van je overuren dus lees snel verder!

Waarom Moeten Overuren Vaak Voor Het Einde Van Het Jaar Worden Opgemaakt?

Overuren moeten in de meeste sectoren dus voor het einde van het jaar worden opgemaakt. Echter, waarom hebben de meeste bedrijven dat zo geregeld?

In de meeste gevallen komt dit neer op overzichtelijkheid. Op het moment dat alle werknemers hun overuren opnemen of laten uitbetalen in een jaar dan is de administratie het makkelijkst te regelen.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je het mogelijk maakt om overuren een paar jaar te laten staan. Dat is een grote administratieve rompslomp voor bedrijven. Het is makkelijker om dit allemaal in hetzelfde jaar te regelen.

Daarnaast is het ook een zekerheidje voor de werknemers dat die recht hebben op het opnemen van hun overuren in het jaar waarin de uren zijn opgebouwd. Dit kan gebeuren in de vorm van tijd-voor-tijd of in de vorm van geld. Daar lees je zo meer over. Eerst kijken we even hoe jij er in jouw geval achterkomt wat er met je overuren gebeurd.

Hoe Kom Je Erachter Wat Er Met Jouw Overuren Gebeurd?

Om erachter te komen wat er in jouw situatie geldt is het als eerste verstandig je CAO te raadplegen. In dit geval kun je het beste de volgende Google opdracht uitvoeren: ‘naam van jouw sector’ + CAO + Overwerk.

Even een voorbeeld: ‘ziekenhuizen CAO overwerk’ levert in dit geval direct de pagina op waarop je kunt zien wat er in je CAO is afgesproken. Deze zoekopdracht kun je herhalen voor de voor jou relevante sector.

Het kan echter zo zijn dat je erachterkomt dat er in je CAO geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over het vervallen of opnemen van je overuren. Daarnaast kan het zijn dat je in een sector werkt waarin geen CAO bestaat (check in dit geval eerst je contract).

Als je de informatie echter nergens kunt vinden dan is het verstandig om dit aan je werkgever te vragen via de e-mail. Op die manier heb je direct het juiste antwoord en heb je het ook gelijk zwart-op-wit staan. Dat is handig voor je eigen zekerheid omdat je de informatie verder dus nergens hebt kunnen vinden.

Overuren Uitbetalen Of Opnemen?

Als eerste is het goed om na te gaan of je uberhaupt keuze hebt als het gaat om het uitbetalen of opnemen van je overuren. Vanaf 2019 zijn de regels omtrent overuren voor alle werknemers en werkgevers namelijk veranderd.

Het is goed om te weten dat je werkgever in sommige gevallen verplicht is je overuren uit te betalen. Je werkgever is dit namelijk verplicht als je, door het aantal uren wat je overwerkt, minder uitbetaald hebt gekregen dan het minimumloon.

Dit geldt dus vooral vaak voor werknemers die het minimumloon of net iets meer dan het minimumloon verdienen. Als deze werknemers overuren draaien dan verdienen ze te weinig in verhouding met het aantal uren wat ze gewerkt hebben. In dat geval moeten de overuren in ieder geval uitbetaald worden totdat het loon weer boven het minimumloon uitkomt.

Als dit het geval is, of als boven het minimumloon uitkomen geen probleem is dan moet je nog nagaan of je uberhaupt wel een keuze hebt met betrekking tot het laten uitbetalen of opnemen. De kans is groot dat hier in je CAO, arbeidsovereenkomst of personeelshandboek meer over staat uitgelegd.

Als er geen afspraken zijn gemaakt over overuren dan is een werkgever verplicht je de overuren uit te laten betalen als je hierom vraagt (1).

Daarnaast kun je ook terugvallen op wat er in het verleden met je overuren is gebeurd. Als er geen afspraken zijn gemaakt en je in het verleden je overuren hebt mogen opnemen, dan is je werkgever verplicht die optie nu ook te geven.

Je hebt als werknemer namelijk het recht om aanspraak te maken op de manier waarop er in het verleden met je overuren is omgegaan (2).

Houd Rekening Met Toeslagen

Of je overuren wilt laten uitbetalen of liever wilt opnemen is, afhankelijk van de afspraken die jij en je werkgever hebben, een persoonlijke keuze. Wel is het goed om te weten dat, als je de overuren laat uitbetalen, je ook rekening moet houden met eventuele toeslagen.

Als je overuren laat uitbetalen dan betekent dat dat je inkomsten ook stijgen. Dat kan gevolgen hebben voor je algemene situatie en dan in het bijzonder eventuele toeslagen die je ontvangt.

Het kan namelijk zo zijn dat je door de toeslagen geen of minder recht hebt op bijvoorbeeld huurtoeslag. Het is altijd goed om je hier van bewust te zijn en dit even na te gaan voordat je de uren laat uitbetalen.

Hoeveel Belasting Betaal Je Over Uitbetaalde Overuren?

Tot slot is het ook verstandig om te weten hoeveel belasting je betaald als je overuren laat uitbetalen. Daar heb ik gelukkig in deze blog alles over op een rijtje gezet dus lees die zeker even door als je dit wilt weten: Hoeveel Belasting Als Je Overuren Laat Uitbetalen?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts