Hoe Hou Ik Geld Over: 5 Tips Die Écht Werken


“Hoe hou ik geld over?”. Dat is de vraag waar ik aan het begin van dit jaar mee zat.

Het zit namelijk zo. In september 2018 had ik ontslag genomen bij IKEA waar ik mijn eerste volwaardige baan had als “Trainee Team Leader”. Hoe bijzonder die titel ook klinkt, zo niet bijzonder was het werk.

Wie had gedacht dat een 40-urige werkweek bij de Zweedse meubelgigant mijn jonge avonturiersdrift niet kon bedwingen. Ik blijkbaar niet.

Na mijn ontslag besloot ik een enkeltje te boeken naar Amerika. Het plan: fiets van Californië naar Florida. Ik had verwacht zo’n 3 maanden bezig te zijn. De realiteit was echter dat ik binnen een week ruim €5000 van mijn spaargeld uitgaf en terug was in Nederland.

Na nog wat aangemodderd te hebben in dit kleine kikkerlandje was ik al gauw door al mijn spaargeld heen. Ruim €7500 was foetsie gegaan in krap 4 maanden. Best knap voor iemand zonder vaste lasten, al zeg ik het zelf!

Hoe hou ik geld over?

Toen het water mij echt aan de lippen begon te staan kwam de vraag “Hoe hou ik geld over? In godsnaam hoe doe ik dat?”.

Wat je hieronder gaat lezen zijn de 5 tips die voor mij écht hebben gewerkt om geld over te houden. Ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen!

Budgetteren

Budgetteren kun je leren

Om duidelijkheid te krijgen over hoe ik geld kon overhouden deed ik het volgende. Ik reed naar mijn favoriete koffietent en kocht een koffie (geen goed begin, ik weet het). Vervolgens sloeg ik mijn laptop open en begon met budgetteren aan de hand van deze 6 stappen.

Eerlijkheid gebiedt mij namelijk te zeggen dat ik geen idee had waar mijn geld naartoe ging. Niet zo gek, anders wist ik allang het antwoord op de vraag: “hoe hou ik geld over?”.

Nee, ik wist het echt niet. Wat ik wel wist is dat ik met mijn huidige reserve en uitgavepatroon nog 1,5 maand vooruit kon.

Met behulp van deze excelsheet en de afschriften van mijn bankrekening bracht ik de afgelopen 2 maanden aan uitgaven in kaart. Al snel werd mij een ding pijnlijk duidelijk: ik hield mijzelf voor de gek als het ging om mijn uitgaven.

Jezelf voor de gek houden

Het is heel erg simpel. Als je niet budgeteert heb je geen idee waar je geld naartoe gaat. Punt.

Maar als je financieel wat moeilijker zit is het heel makkelijk om jezelf te vertellen dat je dit wel weet. Of dat je in ieder geval een hele goede inschatting hiervan kunt maken. Je doet praktisch alles om je situatie niet écht onder ogen te hoeven zien.

Realiteit is vaak dat je er grondig naast zit. Ik zat dat in ieder geval wel. Door te budgetteren kwam ik namelijk achter de 2 volgende punten:

  • Ik gaf per maand zo’n €300 uit aan eetgelegenheden buiten de deur. Ongeveer €10 per dag dus. Daar kon ik mee wegkomen toen ik werk had, dat ging nu niet meer werken.
  • Mijn auto was echt veelste duur. Per maand kwam dit voor mij uit op €170 aan kosten (afgezien reperaties). De auto was aangeschaft om naar mijn werk te kunnen rijden, maar was nu dus niet meer nodig.

Eigenlijk is het best simpel. Door mijn inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten kwam ik er al snel achter wat mijn grootste onnodige kostenposten waren.

Vraag jezelf eens af wat jou grootste onnodige kostenposten zijn. Dat is hetgeen wat je moet weten als je jezelf niet meer wilt afvragen “hoe hou ik geld over?”.

Na deze eerste stap is stap 2 eigenlijk heel erg logisch.

Downsizen

Downsizen? Onderneem nu actie

Actie, dat is wat je moet ondernemen als je weet aan welke kant het geld eruitstroomt.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik hier te lang over heb gedaan, helemaal als het gaat om mijn auto. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om mijn Fiat Punto uit 2004 weg te doen.

Het probleem is dat je vaak aan een bepaalde levensstandaard (en de bijkomende kosten) gewend raakt. Daardoor moest ik emotioneel letterlijk loskomen van mijn auto. Als ik iets sneller was “losgekomen” had dat waarschijnlijk ruim €600 gescheeld.

Als jij geld wilt overhouden is het belangrijk om actie te ondernemen. Dat is vaak ook heel erg moeilijk. De kans is namelijk groot dat jij moet besparen op dingen waar je ook gewend aan bent geraakt.

Als mens zijnde raak je toch snel gewend aan de levensstandaard die je voor jezelf kiest. Ga je 2x per week uit eten? Dan is dat jouw standaard. Daar kom je maar moeilijk vanaf.

Maar als je geld wilt overhouden zul je dit zo snel mogelijk moeten doen. De cijfers die jij zelf op een rijtje hebt gezet liegen namelijk niet. Ze vertellen de waarheid.

Daarnaast heeft niemand gezegd dat deze periode van besparen voor eeuwig is. Als je alles goed aanpakt is het zelfs maar tijdelijk. Zie het dus niet als een afscheid van je fijne leven, maar als een broodnodige tussenfase.

Vraag jezelf eens af waar jij kunt downsizen (hier vind je 150 ideeën) en hoe je dat vanaf nu gaat aanpakken. De kans is groot dat deze twee stappen alleen al heel veel ademruimte geven in je financiën.

Freelancen

Freelancen is ideaal voor extra bijverdiensten

Mijn volgende stap was om meer inkomen te gaan creeëren. De zoektocht naar een baan duurt soms langer dan je verwacht. Dat was in mijn geval ook zeker zo.

Om toch initiatief te tonen en mezelf er weer boven op te helpen besloot ik te gaan freelancen. Maar ja, freelancen, hoe doe je dat eigenlijk? Ik had dat zelf nog nooit eerder gedaan en ik had (voor zover ik wist) ook geen bijzondere vaardigheden.

Uiteindelijk bleek het verassend simpel. Ik noemde mezelf een “freelance tekstschrijver”. Vervolgens update ik mijn profiel op Upwork en begon sollicitaties te schrijven. In de twee maanden die volgde stuurde ik ook sollicitaties naar iedereen die op het internet een vacature had staan.

Het gevolg is dat ik nu zo’n €1000 bruto verdien als tekstschrijver voor 3-4 verschillende opdrachtgevers. Gouden bergen zijn dat zeker niet, maar trots ben ik zeker wel. Nooit van mijn leven had ik gedacht dat ik als tekstschrijver geld kon verdienen.

Daarnaast is elk geld wat je verdient meegenomen als je (semi-)werkloos bent!

Wat ik met dit stukje probeer aan te geven is dat het leven vol zit met mogelijkheden. Tuurlijk, grip krijgen op je financiën is belangrijk en er zijn heel veel redenen voor om dat te doen. Maar het is ook belangrijk om in beweging te komen.

Toen ik erachter kwam dat een nieuwe baan langer op zich liet wachten besloot ik in actie te komen. Dat was niet altijd even makkelijk maar het luktte wel.

Daardoor weet ik ook zeker dat jij het ook kan. Ik had immers helemaal geen ervaring en eerlijk gezegd alleen maar een grote mond! Een beetje bluffen is toegestaan als je freelanced ;’)

Vraag jezelf eens af wat jij nu zou kunnen doen om extra inkomsten te creëren, terwijl je daarnaast ook gewoon verder zoekt naar werk. Er is vaak meer mogelijk dan dat je denkt!

Werk vinden

Naast besparen is meer geld verdienen het andere antwoord op de vraag hoe je meer gaat overhouden. In mijn geval betekende dat simpelweg überhaupt werk vinden. Voor jou betekend het dat misschien ook, of ander werk wat beter betaald, of doorgroeien.

Want als je niet volledig voor het freelancen wilt gaan, dan is werk best belangrijk. In mijn geval vind ik schrijven leuk (heel verassend), maar ik hoef er geen carriére van te maken.

Je kan dit stukje natuurlijk zo moeilijk maken als je zelf wilt! Als je (nieuw) werk wilt vinden of loonsverhoging wil vragen dan zijn hier nuttige artikelen waar je hopelijk iets mee kunt:

Positief blijven

Met positiviteit kom je het verst

Als laatste is positief blijven hetgeen wat voor mij echt heeft gewerkt. Dat klink misschien wat vreemd, maar hear me out.

Ik vind het namelijk helemaal niet leuk om bezig te zijn met rondkomen. Ik denk dat niemand dat leuk vind, helemaal niet als het noodzakelijk is.

Maar ja, wat ga je eraan doen? Een beetje sikkeneurig zijn over je financiële situatie is natuurlijk wel het laatste wat je moet doen. Het antwoord op “hoe hou ik geld over” is niet “door pessimistisch te zijn.”

Zoals eigenlijk altijd in het leven is een positieve instelling ten opzichte van de uitdaging het waardevolste wat je kunt hebben. Geld overhouden is vooral een kwestie van willen.

Willen uitzoeken, willen aanpassen, willen besparen, willen verdienen.

Heel veel andere oplossingen

Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere dingen die je kunt doen om te besparen. Maar dat is niet het doel van deze blog. De 5 dingen die je hierboven leest zijn de dingen die voor mijn situatie écht gewerkt hebben.

Waarschijnlijk is jouw situatie anders, maar door te budgetteren en een plan van aanpak te maken kom je vaak al een heel eind.

Tot slot ben ik heel benieuwd wat jij doet/hebt gedaan om meer geld over te houden? Waarschijnlijk kunnen andere ook van jouw suggesties leren! Laat het mij weten in de opmerkingen hier onderaan.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts