Hoeveel Spaarrekeningen Mag Je Hebben?


Meerdere spaarrekeningen hebben kan ik veel gevallen heel handig zijn. Zo kun je een individuele en gezamenlijke rekening hebben. Daarnaast kun je verschillende spaarrekeningen ook gebruiken voor verschillende spaardoelen. Maar als je meerdere rekeningen wilt openen, loop je dan niet tegen een limiet aan? Vandaag gaan we kijken hoeveel spaarrekeningen je mag hebben!

Hoeveel spaarrekeningen mag je hebben? Er zijn geen regels die het aantal spaarrekeningen wat je mag hebben limiteren. Dat betekent dat je zoveel spaarrekeningen mag hebben als je zelf wilt. Wel kan een rekening worden opgeheven als deze lange tijd (meer dan 20 jaar) niet wordt gebruikt.

Laten we nu iets dieper op de regels induiken om te kijken wanneer een rekening echt komt te vervallen en waarvoor je überhaupt meerdere spaarrekeningen zou willen gebruiken.

Wanneer Vervalt Een Spaarrekening?

Als een spaarrekening lange tijd niet meer in gebruik is dan kan een bank besluiten het geld over te storten naar een centrale rekening en de spaarrekening te sluiten. Het geld wordt daarmee ”bewaard” door de bank, maar zij hoeven geen tijd en aandacht meer te besteden aan de spaarrekeninng die niet gebruikt wordt.

Het geld wat op de centrale rekening van de bank terecht komt heet ”slapend tegoed”. Een bank mag echter niet zomaar spaarrekeningen sluiten en het geld naar een eigen rekening storen. Daar zitten wettelijk gezien (gelukkig) wel wat voorwaarden aan.

Om een rekening te sluiten moet deze rekening aan het volgende voldoen:

  • Wettelijk gezien moet de rekening al 20 jaar niet meer in gebruik zijn. Dat betekent dat er geen transacties hebben plaatsgevonden.
  • De bank kan geen contact meer krijgen met de rekeninghouder. Deze is bijvoorbeeld overleden, naar het buitenland verhuist of ontvangt simpelweg de communicatie van de bank niet meer.

Nu is het wel zo dat de wettelijke termijn van 20 jaar in veel gevallen verlengd wordt. Zo gebruikt de ABN AMRO een verjaringstermijn van 30 jaar. Andere banken, zoals de Rabobank en ING, hanteren geen duidelijke termijn. Wel kun je er dus vanuit gaan dat je na 20 jaar rekening moet houden dat een spaarrekening kan vervallen.

Waarom Meerdere Spaarrekeningen

Er zijn verschillende redenen om meerdere spaarrekeningen te hebben. Hieronder een lijst met de meest voorkomende doelen.

Spaarrekeningen Per Spaardoel

Als eerste kun je meerdere spaarrekeningen openen voor verschillende spaardoelen. Zo is een depositorekening het meest geschikt voor spaardoelen die over enkele jaren pas gehaald zullen worden.

Het voordeel van een deposito is vaak dat je ook een hogere rente krijgt dan geld wat op een vrij opneembare spaarrekening staat. Het nadeel is dat je geld wel vaststaat en dat je het er niet tussentijds vanaf kunt halen.

Weten welke banken de meeste rente geven op je spaarrekening? Lees dan deze blog die ik daar eerder over schreef.

Daarnaast zorgt het sparen via meerdere spaarrekeningen er ook voor dat je overzicht bewaard over je spaardoelen. Zo voorkom je dat het spaargeld voor je vakantie samen op een rekening komt met het geld voor de studie van je kind.

Gebruik Maken Van Het Depositogarantiestelsel

Als je iemand bent die veel spaargeld bezit dan kun je meerdere spaarrekeningen gebruiken om maximaal gebruik te maken van het depositogarantiestelsel.

Het depositogarantiestelsel zorgt ervoor dat de Nederlandse Staat garant staat voor je spaarcenten als de bank failliet gaat. Per rekeninghouder praat je dan over een bedrag van maximaal €100.000. Als je boven dit bedrag uitkomt is het dus slim om je spaargeld te spreiden.

Houd er in dit geval wel rekening mee dat het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning. Dat betekent dat al je spaar- en betaalrekeningen bij een bank bij elkaar opgeteld worden. Als je op twee rekeningen bij dezelfde bank €60.000 hebt staan dan krijg je dus alsnog maar €100.000 vergoedt.

Renteverschil Tussen Banken

Tot slot kun je het renteverschil tussen banken actief in de gaten houden. Zo kun je je spaargeld altijd naar de bank overhevelen die de meeste rente biedt.

Nu moet ik daar wel bij zeggen dat dit een methode is die vroeger meer zou opleveren dan nu. Of je nu 0,20% of 0,25% rente krijgt zal op de langetermijn namelijk niet het verschil gaan maken voor je vermogen.

Mag Je 2 Rekeningen Hebben Bij Meerdere Banken?

Soms wil je een tweede spaar- of betaalrekening openen en vraag je je af of dat überhaupt wel mag. Het antwoord daarop is dat dit geen enkel probleem is. Je mag zoveel spaar- of betaalrekeningen hebben als je zelf wilt, ook als die rekeningen zich bij andere banken bevinden.

Wel is het zo dat de voorwaarden voor een tweede bank- of spaarrekening soms net wat anders zijn. Zo mag je in sommige gevallen niet rood staan met een tweede betaalrekening. Kijk dit dus altijd even goed na als je dit overweegt te doen.

Meerdere Spaarrekeningen Voor Kind

Een uitzondering op die regel zijn sommige kinderspaarrekeningen. Hier mag je er vaak maar een van openen. De reden daarvoor is dat kinderen bij het openen van zo’n rekening vaak een cadeau krijgen of iets extra’s ontvangen.

Als je dan ongelimiteerd rekeningen zou mogen openen dan wordt de kans groot dat iemand hier misbruik van kan gaan maken.

Lees ook: Hoeveel Sparen Voor Je Kind (+5 Spaaropties)

Hoe Krijg Ik Slapende Tegoeden Terug?

Als je denkt ergens een slapend tegoed te hebben dan is het zeker mogelijk dit geld alsnog terug te krijgen. Banken bewaren het geld op een centrale rekening maar dat betekent niet dat ze het niet meer teruggeven als je kunt aantonen dat je de wettige eigenaar van dit geld bent.

Het eerste wat je kunt doen is de vooringevulde aangifte van de Belastingdienst controleren. Sinds 2013 staan hier alle tegoeden op vermeld, inclusief bankrekeningnummer, die aan jou toebehoren. Als je slapend tegoed hebt dan staat dit er als het goed is ook tussen.

Daarnaast kunt je ook gebruik maken van een speciaal opgerichte website. De Nederlandse Vereniging van Banken heeft namelijk zo’n website waarbij je navraag kunt doen naar slapende tegoeden: www.slapendetegoeden.nl.

Als je denkt bij één specifieke bank nog slapende tegoeden te hebben dan is het het beste om navraag te doen bij die bank.

Slapende Tegoeden Als Erfgenaam

In sommige gevallen kan het voorkomen dat u geld terug probeert te krijgen van een overledene. Het is zeker mogelijk om erachter te komen waar de slapende rekening zich bevindt en ook is het mogelijk om het geld terug te halen via slapendetegoeden.nl. Wel moet je dan aan enkele eisen voldoen:

  • Je bent erfgenaam of gevolmachtigd executeur van de overledene.
  • Als je de aanvraag doet dan is het onduidelijk bij welke bank het slapende tegoed zich bevind.
  • Je beschikt over de juiste documentatie (identiteitsbewijs, akte van overlijden, uitreksel van de Kamer van Koophandel, uitreksel centraal testamentenregister, verklaring van erfrecht/executie)

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts