Salaris Biomedische Wetenschappen (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een biomedische wetenschapper? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen biomedische wetenschappers een startsalaris van €2.737 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 5,4 maand een baan en heeft 27,3% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van biomedische wetenschappers en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Biomedische Wetenschappen

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris met een opleiding biomedische wetenschappen. Zoals je hieronder kunt zien is het salaris eigenlijk al jaren heel erg stabiel en zit er geen sterke groei of daling in wat deze mensen verdienen.

Wel moeten we daarbij opmerken dat mensen die deze opleiding afronden structureel minder verdienen dan het gemiddelde van de universitaire masters. Gemiddeld verdienen universitaire masters namelijk een brutosalaris per maand van €2.947. Biomedische wetenschappers nemen echter €2.737 bruto per maand mee naar huis.

Startsalaris Biomedische Wetenschappen

Dat valt eerlijk gezegd een klein beetje tegen, helemaal als je bedenkt dat het juist de WO-medisch opgeleide mensen die over het algemeen een goed salaris mee naar huis nemen. Als je namelijk alleen naar deze groep kijkt dan zie je dat ze €3.125 bruto per maand verdienen. In dat optiek blijft deze opleiding dus heel erg achter. Meer lezen over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers lees je hier.

Salaris Biomedische Wetenschappen Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris natuurlijk ook een belangrijke factor die meespeelt in de aantrekkelijkheid van het werkveld.

Als we kijken naar mensen die een universitaire master biomedische wetenschappen hebben afgerond dan zien we dat deze gemiddeld €4.506 bruto per maand mee naar huis nemen. Met alles erop en eraan praten we dan over een bruto jaarinkomen van €66.788. Daarbij moet wel gezegd worden dat het over de mensen gaat die 10 jaar of meer ervaring hebben.

Of dat een goed salaris is hangt natuurlijk af van hoe deze groep het doet ten opzichte van het gemiddelde. In deze blog heb ik het salaris van hoogopgeleide mensen per sector en leeftijd bekeken. Daarin zien we dat iemand die 35 – 39 jaar is (en dus ongeveer 10 jaar ervaring heeft) normaliter €51.100 bruto per jaar verdienen. In dat optiek verdienen biomedische wetenschappers dus bovengemiddeld.

Hoe Snel Vinden Biomedische Wetenschappers Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog tal van andere factoren die de arbeidsmarkt wel of niet aantrekkelijk maken voor biomedische wetenschappers. Een van die factoren is hoe snel je een baan weet te vinden als je bent afgestudeerd.

Zoals we hieronder kunnen zien volgen biomedische wetenschappers hier redelijk de trend van het gemiddelde. In cijfers betekent dat dat biomedische wetenschappers gemiddeld 5,4 maanden een volwaardige baan vinden. Dat is iets langer dan het gemiddelde van 4 maanden wat universitaire masters er normaliter over doen.

Hoe Snel Vinden Biomedische Wetenschappers Een Baan?

Hoeveel Biomedische Wetenschappers Hebben Een Vast Contract?

Als mensen dan eenmaal een vaste baan hebben gevonden dan is het krijgen van een vast contract voor velen de volgende grote mijlpaal. Hieronder kun je het percentage zien van biomedische wetenschappers wat 15 maanden na afstuderen een vast contract op zak heeft.

27,3% van de biomedische wetenschappers heeft 15 maanden na afstuderen een vast contract. Volgens Elsevier is het gemiddelde van de universitaire masters een percentage van 35,7%. Gemiddeld krijgen biomedische wetenschappers dus minder snel een vast contract na afstuderen.

Hoeveel Biomedische Wetenschappers Hebben Een Vast Contract?

Als we dan een sprong de toekomst in maken dan zien we hoe de situatie eruitziet voor biomedische wetenschappers met 10 jaar ervaring. In dat geval kunnen we de conclusie trekken dat 75,6% van de wetenschappers een vast contract heeft. Dat is praktische hetzelfde als het gemiddelde voor de universitaire masters (76,1%).

Verder valt het op dat er eigenlijk geen tijdelijke contracten zijn en ziet het er naar uit dat een groot gedeelte van de groep voor zichzelf is begonnen.

Hoeveel Biomedische Wetenschappers Hebben Een Vast Contract Met 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Biomedische Wetenschappers?

Daarnaast vin ik het ook altijd interessant om te weten hoeveel dagen per week mensen moeten werken om al het bovenstaande voor elkaar te krijgen. Zoals je hieronder kunt zien is fulltime werken echt de norm in dit vakgebied. In totaal werkt 86,6% van de biomedische wetenschappers in fulltime dienstverband. Parttime werken komt daardoor eigenlijk bijna niet voor.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Biomedische Wetenschappers?

In Welke Sectoren Werken Biomedische Wetenschappers?

Verder lijkt het mij ook nog even interessant om te weten in welke sectoren biomedische wetenschappers terechtkomen. Het zal niemand verbazen dat de zorg met 30,3% een grote bijdrage levert. Daarna komt de specialistische zakelijke dienstverlening met 19,4%. Verder is ook het onderwijs met 13% een grote speler. Als je de gemiddelde salarissen voor deze sectoren wilt lezen per leeftijd: daar schreef ik dit artikel over.

In Welke Sectoren Werken Biomedische Wetenschappers?

Hoelang Studeren Biomedische Wetenschappers?

Tot slot dan nog even de vraag hoelang biomedische wetenschappers in de schoolbanken zitten voordat ze het werkveld betreden. Het zal niemand verbazen dat dit een aardig lange periode is, zelfs meer dan gemiddeld. Universitaire masters doen er gemiddeld 5,5 jaar over om hun studie af te ronden, voor biomedische wetenschappers geldt een periode van 5,8 jaar.

Hoelang Studeren Biomedische Wetenschappers?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts