Gemiddelde Salaris Bouwkunde (HBO/WO)


Wat is het gemiddelde salaris van een bouwkundige? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen bouwkundige een startsalaris van €2.668 – €2.732 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 3 – 6 maanden een baan en heeft 30 – 47% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van chemische technici en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1, 2). Lees snel verder!

Startsalaris Bouwkunde

Laten we het als eerste even hebben over het startsalaris van mensen met een afgeronde opleiding. In deze blog bekijken we zowel de gegevens van mensen met een afgeronde hbo-bachelor alsook de mensen met een afgeronde universitaire master voor deze studie.

Als eerste even het startsalaris van de hbo’ers. Zoals je hieronder kunt zien is de trend die zich hier afspeelt eigenlijk heel stabiel te noemen. Daarnaast doen mensen met een bouwkundestudie het de afgelopen jaren net iets beter dan het gemiddelde van €2.514 bruto per maand. Zij nemen namelijk een bruto bedrag per maand van €2.668 mee naar huis.

Startsalaris Bouwkunde hbo

Laten we dit startsalaris dan ook nog even vergelijken met andere betastudenten op hbo-bachelor niveau. In deze blog die ik schreef over het gemiddelde startsalaris van hbo’er en WO’ers komt naar voren dat die gemiddeld €2.600 bruto per maand mee naar huis nemen. Dat is dus bijna exact hetzelfde als de bouwkundestudenten.

Dan even door met de WO-bouwkundige. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien is het salaris hier eigenlijk ook al jaren hetzelfde. In totaal praten we dan over €2.732 bruto per maand die deze afgestudeerden mee naar huis nemen. Uit eerdere onderzoeken komt naar voren dat een WO-master normaliter €2.947 bruto per maand verdienen. In dat optiek doen bouwkundige het hier dus iets slechter.

Startsalaris Bouwkunde WO

Dat neemt echter niet weg dat medische studenten op WO-niveau het gemiddelde altijd heel erg omhoog krikken. Als we kijken naar het salaris van betastudenten op WO-niveau dan zien we dat deze gemiddeld €2.800 bruto per maand verdienen. In dat optiek verdienen bouwkundige dus bijna gemiddeld.

Salaris Bouwkunde Met 10 Jaar Ervaring

Naast het startsalaris is de groei van het salaris door de jaren heen natuurlijk ook een belangrijke factor die meespeelt in de aantrekkelijkheid van de arbeidsmarkt. Dus, wat verdienen bouwkundige met 10 jaar ervaring?

Voor hbo-bachelors geldt dat zij een salaris van €3.889 bruto per maand mee naar huis nemen. Met alles erop en eraan kom je dan uit op een bruto jaarinkomen van €56.753 bruto per maand.

Voor WO-masters geldt natuurlijk dat zij over het algemeen iets meer verdienen. In totaal komt deze groep uit op een salaris van €4.234 bruto per maand. Als je daar alle toeslagen etc. bij optelt dan kom je uit op een jaarinkomen van €58.219 bruto per jaar.

Hoe goed dit salaris echt is, dat kunnen we eigenlijk alleen maar vergelijken als we weten in welke sectoren bouwkundige het meest werkzaam zijn. Volgens het onderzoek van Elsevier komt deze groep het meest in de ‘industrie’ en de ‘specialistische zakelijke dienstverlening’ terecht.

In deze blog over het salaris van hoogopgeleide mensen per leeftijd en sector vinden we vervolgens de antwoorden. Laten we er even vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar.

In de industrie verdien je dan gemiddeld €64.000 bruto per jaar. Voor de specialistische zakelijke dienstverlening geldt €60.400 bruto per jaar. In beide gevallen doen hbo’ers en WO’ers het met deze studie dus iets minder.

Hoe Snel Vinden Bouwkundige Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk andere factoren die meespelen op de arbeidsmarkt. Een daarvan is hoe snel afgestudeerde bouwkundige een baan weten te vinden. Zoals je hieronder kunt zien hebben bouwkundige met een hbo-bachelor de afgelopen jaren gelukkig wat verbetering daarin gezien.

In 2012 deden ze er namelijk bijna 16 maanden over om na hun afstuderen werk te vinden. Gelukkig doen bouwkundige het tegenwoordig een stuk beter en vinden ze binnen 3 maanden een volwaardige baan. Dat is minder dan het gemiddelde van 4 maanden wat een hbo-bachelor er normaal over doet.

Hoe Snel Vinden HBO Bouwkundige Een Baan?

Als we kijken naar het gemiddelde voor de WO-masters met een bouwkunde studie op zak dan wordt het duidelijk dat die de afgelopen jaren gelukkig ook een daling van de trend hebben gezien. Wel doen zij er gemiddeld 5,6 maanden over ten opzichte van de 4 maanden die gemiddeld is.

Hoe Snel Vinden WO Bouwkundige Een Baan?

Hoeveel Bouwkundige Hebben Een Vast Contract?

Als je dan eenmaal een volwaardige baan hebt gevonden dan is het krijgen van een vast contract voor velen toch wel de volgende stap die ze willen maken. Zoals je hieronder kunt zien volgen hbo-bachelors daarin eigenlijk heel erg nauw de trend en doen ze het op het moment zelfs iets beter.

Gemiddeld heeft 47,1% van de mensen met een afgeronde hbo-bouwkunde studie binnen 15 maanden na afstuderen een vast contract gekregen. Dat is een stukje meer dan het gemiddelde van de 44,9% die voor de hbo-bachelors geldt.

Hoeveel Bouwkundige Hebben Een Vast Contract? HBO

Als we kijken naar de WO-masters dan zien we dat het percentage met een vast contract de afgelopen jaren helaas langzaam is gezakt. In totaal heeft 30,3% 15 maanden na afstuderen een vast contract. Uit eerder onderzoek van Elsevier weet ik dat het gemiddelde normaliter op de 35,7% ligt en dat dat betekent dat bouwkundige op dit gedeelte dus minder geluk hebben.

Hoeveel Bouwkundige Hebben Een Vast Contract? WO

Maar goed, dat is natuurlijk de situatie die zich afspeelt na het afstuderen. Hoe zit dat in elkaar voor mensen die meer dan 10 jaar ervaring hebben opgebouwd. Zoals je hieronder kunt zien heeft 80,3% van de hbo-bouwkundige dan een vast contract. Dat is meer dan de 78,5% die gemiddeld is. Verder heeft 18,3% een tijdelijk contract wat iets minder is dan de 19% die gemiddeld is.

Hoeveel Bouwkundige Hebben Een Vast Contract? HBO 10 Jaar Ervaring

Als we kijken naar de WO-bouwkundige dan zien we dat 81,4% van de groep een vast contract op zak heeft. Dat is meer dan de 76,1% die geldt voor WO-masters in het algemeen. Wat verder opvalt is dat deze groep eigenlijk heeft tijdelijke contracten heeft. Het ziet er naar uit dat het overige percentage voor zichzelf aan de slag gegaan zijn.

Hoeveel Bouwkundige Hebben Een Vast Contract? WO 10 Jaar Ervaring

Hoeveel Dagen Per Week Werken Bouwkundige?

Persoonlijk vind ik het dan ook leuk om te weten hoeveel bouwkundige eigenlijk werken om al het bovenstaande voor elkaar te krijgen. Zoals je direct kunt zien werken bouwkundige gemiddeld meer in fulltime verband dan de rest van de hbo-bachelors. In totaal gaat het dan om 81,21%.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Bouwkundige? HBO

Voor de WO’ers geldt dat zij over het algemeen sowieso meer in fulltime verband werken. Voor bouwkundige geldt dat zij ook weer net iets meer 5 dagen per week werken. Het gaat dan om een percentage van 84,01%.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Bouwkundige? WO

Hoeveel Jaar Studeren Bouwkundige?

Als laatste dan de vraag hoelang bouwkundige studeren. Zoals je hieronder kunt zien doen de hbo-bachelors met een bouwkundestudie gemiddeld korter over hun studie dan het gemiddelde. We praten dan over 4,9 jaar ten opzichte van 5,2 jaar.

Hoeveel Jaar Studeren Bouwkundige? HBO

Voor de WO’ers geldt juist dat zij er gemiddeld een stukje langer over doen dan het gemiddelde. Bouwkundige zitten in dit geval 5,9 jaar in de schoolbanken terwijl universitaire masters er gemiddeld 5,5 jaar over doen.

Hoeveel Jaar Studeren Bouwkundige? WO

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts