Salaris Data Science (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een data scientist? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde data scientist een startsalaris van €3.128 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 2 maanden een baan en heeft 53,3% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van data scientists en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe snel data scientists een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Starsalaris Data Scientist

Laten we om te beginnen eens kijken naar het gemiddelde startsalaris van mensen met een afgeronde studie Data Science. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien verdient deze groep eigenlijk al jaren structureel dan het gemiddelde van de WO-masters.

15 maanden na afstuderen verdient deze groep tegenwoordig gemiddelde een bedrag van €3.128 bruto per maand. Dat is een stuk meer dan de €2.947 bruto per maand waar WO-afgestudeerden het normaliter mee doen.

startsalaris data science

Daar moet ook nog eens bij vermeld worden dat data scientist het ten opzichte van andere bèta-studies ook heel erg goed doen als het gaat om het startsalaris. Gemiddeld verdient een bèta-student op WO-niveau namelijk €2.800 bruto per maand. Als je meer wilt weten over het startsalaris van hbo’ers en WO’ers dan kun je deze blog lezen die ik eerder schreef: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO

Salaris Data Scientist Met 10 Jaar Ervaring

Niet alleen het startsalaris is natuurlijk belangrijk, ook de doorgroei van het salaris is voor veel mensen een belangrijke factor. Daarom nu de vraag hoe dat zit voor de data scientists. Ik kan je wel gelijk al vertellen dat die het helemaal niet slecht doen.

Gemiddeld verdient een data scientist met 10 jaar ervaring namelijk een brutosalaris van €5.302 per maand. Met alles erop en eraan verdienen ze uiteindelijk een bruto jaarinkomen van €80.949. Dat is vanzelfsprekend een bovengemiddeld salaris.

De vraag is echter hoe goed dit salaris nou daadwerkelijk is. Laten we er daarvoor even vanuit gaan dat iemand met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar. In deze blog over het gemiddelde salaris van hoogopgeleiden heb ik al eens gekeken naar het salaris per leeftijd en per sector.

in welke sector werken data scientists

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien werken data scientist het meest in de sector ‘informatie en communicatie’ en de ‘specialistische zakelijke diensten’. Voor I&C is het gemiddelde salaris in die leeftijdscategorie normaal gesproken €61.800 bruto per jaar. Voor specialistische zakelijke diensten kom je uit op €60.400 bruto per jaar. In beide gevallen doen data scientists het dus echt stukken beter.

Hoe Snel Vinden Data Scientist Een Volwaardige Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog legio andere arbeidsvoorwaarden die van belang zijn. Een daarvan is voor veel mensen toch het vinden van een vaste baan. Als we kijken naar onderstaande afbeelding dan zie je al gelijk dat data scientists hier ook weinig te klagen hebben.

Hoe Snel Vinden Data Scientist Een Volwaardige Baan?

Gemiddeld vindt iemand met deze studieachtergrond binnen twee maanden een volwaardige baan. Dat is een stuk rapper dan de vier maanden die mensen met een universitaire master normaliter nodig hebben. Verder is het daarnaast interessant om te zien dat deze opleiding het al jaren achter elkaar beter doet dan de markt.

Hoeveel Data Scientist Hebben Een Vast Contract?

Als je dan eenmaal een volwaardige baan hebt gevonden dan is het krijgen van een vast contract voor de meerderheid van de bevolking ook een belangrijke mijlpaal. Dus, hoe ziet dat er voor deze groep uit?

Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien doen de starters het hier weer ontzettend goed. Gemiddeld heeft 53,3% binnen 15 maanden na afstuderen een vast contract. Dat is beter dan de 35,7% die gemiddeld is voor universitaire masters.

Hoeveel Data Scientist Hebben Een Vast Contract?

Als we vervolgens iets verder in de toekomst kijken dan zien we dat ook hier de ontwikkelingen weer zeer gunstig zijn. Gemiddeld heeft 87,2% van de afgestudeerden met 10 jaar ervaring een vast contract. Het overige percentage is hoogstwaarschijnlijk voor zichzelf aan de slag gegaan en tijdelijke contracten komen eigenlijk niet voor.

Hoeveel Data Scientist Hebben Een Vast Contract Na 10 Jaar?

Hoeveel Dagen Per Week Werken Data Scientists?

Verder is het natuurlijk ook heel interessant om te weten hoeveel dagen per week data scientists werken voor het goede salaris wat ze verdienen. Zoals je hieronder kunt zien werkt het overgrote merendeel van deze groep fulltime (89,33%). Daarmee werken ze vaker in fulltime dienstverband dan de rest van de universitaire masters. Daarnaast kunnen we concluderen dat 1,2 of 3 dagen per week werken eigenlijk niet voorkomt.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Data Scientists?

Hoe Lang Studeren Data Scientists?

Tot slot dan nog de vraag hoe lang mensen studeren om de studie data science af te maken. Zoals je hier kunt zien doen data scientists er wel een stukje langer over dan de andere universitaire masters. Dat zou te maken kunnen hebben met de hoge moeilijkheidsgraad van deze studie. Gemiddeld duurt het 5,9 maanden om de studie af te ronden in vergelijking met 5,5 maanden voor masters in het algemeen.

Hoe Lang Studeren Data Scientists?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts