Gemiddelde Salaris Econometrie (Starters & Ervaren)


Wat is het gemiddelde salaris van een econometrist? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen afgestudeerde econometristen een startsalaris van €3.428 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 1,9 maand een baan en heeft 52,9% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris en het salaris van econometristen met meer dan 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoe snel ergotherapeuten een baan vinden, een vast contract krijgen en in welke sector ze werkzaam zijn. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Wat Is Het Startsalaris Van Econometristen?

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van mensen met een afgestudeerde opleiding econometrie. Zoals je in onderstaande afbeelding direct kunt zien verdienen econometristen al jaren aanzienlijk meer dan de rest van de mensen met een afgeronde universitaire master.

Gemiddeld ligt het startsalaris voor econometrie op de €3.428 bruto per maand. Dat is natuurlijk een aanzienlijk salaris. Gemiddeld verdien een universitaire master namelijk €2.947 bruto per maand.

startsalaris econometrie

Als we het startsalaris van econometristen vergelijken met andere beta-studies op WO-niveau dan zien we ook hier weer dat er aanzienlijk meer verdient wordt, en dat terwijl beta-studies het eigenlijk al heel goed doen. Gemiddeld verdient een WO’er met een betastudie namelijk €2.800 bruto per maand. Meer weten over het startsalaris van hbo’ers en wo’ers? Lees deze blog die ik eerder schreef: Gemiddelde Startsalaris HBO/WO

Wat Verdienen Econometristen Met 10 Jaar Ervaring?

Laten we dan ook maar even gelijk doorstomen naar hoeveel econometristen verdienen met 10 jaar ervaring. Als we de gegevens van Elsevier er weer bij pakken dan zien we dat deze groep uitkomt op een bruto maandsalaris van €6.248. In totaal praten we dan over een jaarsalaris van een indrukwekkende €102.745.

Het zal niemand verbazen dat dat vanzelfsprekend een uitzonderlijk maandsalaris is. Laten we toch even kijken hoe econometristen het doen in vergelijking met WO’ers in de sectoren waarin zij het meest werkzaam zijn. Zoals je hieronder kunt zien gaat het dan om de financiële dienstverlening, de informatie en communicatie sector en de specialistische zakelijke dienstverlening.

sectoren waarin econometristen werken

Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat een econometrist met 10 jaar ervaring een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar. In deze blog heb ik al eens per sector en per leeftijd op een rijtje gezet wat hbo’ers en WO’ers verdienen.

Mensen met deze leeftijd die in de financiële dienstverlening werken verdienen €72.600 bruto per jaar. Bij de informatie en communicatie sector praten we dan over €61.800 bruto per jaar. De specialistische zakelijke dienstverlening doet het met €60.400 bruto per jaar. Op alle fronten doet econometrie het dus aanzienlijk beter.

Hoe Snel Vinden Econometristen Een Baan?

Dan even door met de algehele omstandigheden op de arbeidsmarkt. Als eerste gaan we kijken naar hoe snel econometristen een baan weten te vinden. Vanwege de hoge moeilijkheidsgraad van de studie en de grote schaarste aan econometristen zal het je niet verbazen dat ze niet lang op een baan hoeven te wachten.

Gemiddeld genomen heeft iemand met een econometrie studie binnen 1,9 maanden een volwaardige baan gevonden. Daarmee zijn ze een stuk sneller dan het gemiddelde voor universitaire masters. Die doen er namelijk 4 maanden over.

duur tot volwaardige baan econometristen

Hoeveel Econometristen Hebben Een Vast Contract?

Een volwaardige baan is natuurlijk leuk, maar een vast contract is voor veel mensen ook een belangrijke voorwaarde. Zoals je nu waarschijnlijk al voelt aankomen komen econometristen hier ook helemaal niets tekort. In totaal heeft 52,9% van de econometristen 15 maanden na afstuderen een vast contract op zak. Dat is echt aanzienlijk hoger dan de 35,7% die over het algemeen gemiddeld is.

econometrie vast contract

En hoe zit het vervolgens met de groei van dit percentage? 10 jaar na afstuderen heeft 89,1% een vast contract. De andere econometristen vallen in de categorie ‘overig’ wat in dit geval waarschijnlijk betekent dat ze voor zichzelf zijn begonnen. Percentueel heeft geen enkele econometrist een tijdelijk contract.

econometrie vast contract na 10 jaar

In vergelijking met het totaal van de afgestudeerde universitaire masters doen econometristen het dus ontzettend goed. Zoals je hieronder kunt zien heeft een groot gedeelte van de mensen met een universitaire master na 10 jaar alsnog een tijdelijk contract (22,9%). Daarnaast ligt ook het percentage wat een vast contract heeft lager (76,1%).

baanzekerheid universitaire master

Hoeveel Dagen Per Week Werken Econometristen?

‘Voor wat hoort wat’ is een uitspraak die, als het gaat om de situatie van econometristen, zeker waar is. De geweldige arbeidsomstandigheden betekenen ook dat econometristen percentueel gezien ontzettend vaak in fulltime dienst werken. Maar liefst 93,86% van de groep komt 5 dagen per week naar kantoor. De overige percentages doen het met 4 dagen en percentueel gezien werkt geen enkele econometrist 1,2 of 3 dagen per week.

hoeveel dagen per week werken econometristen

Hoe Lang Studeren Econometristen?

Tot slot dan nog even de vraag hoe lang econometristen zich in de schoolbanken bevinden. Het behalen van een universitaire master in de econometrie is natuurlijk geen gemakkelijke klus en daardoor doen econometristen er 5,6 jaar over om hun studie af te ronden. Dat is net iets meer dan de 5,5 jaar die gemiddeld is.

hoe lang studeren econometristen

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts