Gemiddelde Salaris Vastgoed En Makelaardij HBO


Wat is het gemiddelde salaris van iemand die afstudeert in de vastgoed en makelaardij op hbo-niveau? Als je deze studie al volgt of wilt kiezen dan is dat natuurlijk een vraag die je graag beantwoord wilt krijgen. In deze blog gaan we alles met je doornemen, eerst even een snel antwoord:

Gemiddeld verdienen hbo-afgestudeerden vastgoed en makelaardij een startsalaris van €2.639 bruto per maand. Daarnaast vinden ze gemiddeld binnen 4 maanden een baan en heeft 38,7% 15 maanden na afstuderen een vast contract.

Nu je dit weet wordt het tijd hier wat dieper op in te duiken. Als eerste gaan we dieper in op het startsalaris van vastgoedspecialisten en makelaars en wat ze verdienen met 10 jaar ervaring. Verder kijken we naar hoelang het duurt voordat deze mensen een baan vinden, een vast contract krijgen en hoeveel dagen per week ze werken. Alle gegevens komen uit onderzoek van Elsevier en zijn daarmee super betrouwbaar (1). Lees snel verder!

Startsalaris Vastgoed En Makelaardij Hbo

Laten we als eerste even kijken naar het startsalaris van mensen met een afgeronde opleiding vastgoed en makelaardij op hbo-niveau. Zoals je hieronder wel al gelijk kunt zien is dat salaris eigenlijk al jaren redelijk stabiel te noemen.

Tegenwoordig ligt het zelfs boven het gemiddelde van wat iemand met een hbo-bachelor normaliter verdient. Het startsalaris voor deze studie ligt op de €2.639 bruto per maand. Dat is meer dan het gemiddelde voor hbo-bachelors in het algemeen wat uitkomt op €2.514 bruto per maand.

Startsalaris Vastgoed En Makelaardij Hbo

Hoe goed dat salaris echt is, daar kom je eigenlijk pas achter als je het gemiddelde salaris vergelijkt met andere gammastudies op hbo-niveau. Gemiddeld verdien je met een studie uit het gammasegment namelijk een startsalaris van €2.250 bruto per maand. In dat optiek doet deze studie het dus echt aanzienlijk beter. Ik schreef hier al eens uitgebreider over het startsalaris van hbo en WO-studenten.

Salaris Vastgoed En Makelaardij 10 Jaar Ervaring

Het startsalaris is natuurlijk een leuk begin, maar de groei van het salaris over de langere termijn is natuurlijk ook een hele belangrijke factor. Laten we hieronder eens kijken wat iemand met 10 jaar ervaring eigenlijk verdient.

Gemiddeld verdient iemand die deze studie afrond en 10 jaar ervaring heeft een salaris van €3.987 bruto per maand. Het mag gelijk duidelijk zijn dat dat een goed salaris is en dat de groei er dus in ieder geval goed in zit. Met alles erop en eraan kom je uit op een jaarinkomen van €65.420 bruto.

Hoe goed dat salaris echt is, dat kun je eigenlijk alleen maar inschatten door te kijken naar het gemiddelde salaris van mensen in dezelfde sector en dezelfde leeftijd. Gelukkig heb ik dat in deze blog gedaan. Niet geheel verrassend zijn mensen met deze studie vooral werkzaam in het onroerend goed.

Sectoren Vastgoed En Makelaardij Afgestudeerden

Laten we er daarom vanuit gaan dat iemand die 10 jaar ervaring heeft een leeftijd heeft van 35 – 39 jaar. Volgens de blog die ik zojuist al noemde verdient iemand dan normaliter een salaris van €55.500 bruto per jaar. Daar zitten mensen met deze studie dus ruim boven.

Hoe Snel Vinden Afgestudeerden Vastgoed En Makelaardij Een Baan?

Naast het salaris zijn er natuurlijk nog tal van andere factoren die de arbeidsmarkt wel of niet aantrekkelijk maken. Een daarvan is hoe snel je na je afstuderen een volwaardige baan kunt vinden. Hoe zit dat voor deze studie?

Zoals je hieronder kunt zien is de arbeidsmarkt voor de mensen in de vastgoed en makelaardij de afgelopen jaren heel erg wisselvallig geweest. Op het hoogtepunt in 2010 duurde het na afstuderen zo’n 17,5 maand voordat mensen een volwaardige baan vonden.

Hoe Snel Vinden Afgestudeerden Vastgoed En Makelaardij Een Baan?

In de afgelopen jaren is dit gelukkig weer helemaal teruggekeerd naar het gemiddelde van de hbo-bachelors. Gemiddeld doen die er namelijk 4 maanden over om na hun afstuderen volwaardig werk te vinden en hetzelfde geldt voor mensen die afstuderen in vastgoed en makelaardij.

Hoeveel Van De Afgestudeerden Heeft Een Vast Contract?

Als er dan eenmaal volwaardig werk is gevonden dan is de volgende grote mijlpaal voor veel mensen toch wel het krijgen van een vast contract. Laten we dat eens even onder de loep nemen.

Zoals je kunt zien doen mensen met een afgeronde opleiding vastgoed en makelaardij het hier eigenlijk altijd een stukje minder dan de rest van de hbo-bachelors. Gemiddeld heeft 44,9% van de hbo-bachelors 15 maanden na afstuderen een vast contract. Voor mensen in de vastgoed en makelaardij geldt echter een percentage van 38,7%.

Hoeveel Van De Afgestudeerden Heeft Een Vast Contract?

Wel is het zo dat de vastgoed en makelaardij de afgelopen jaren wat dichter in de buurt van de algemene trend is gekomen. Daarvoor was er toch al snel sprake van een verschil van 15% terwijl dat nu dus meer in de buurt van de 6-7% ligt.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Mensen In De Makelaardij?

Persoonlijk vind ik het dan ook altijd leuk om te weten hoeveel dagen per week mensen moeten werken om al het bovenstaande voor elkaar te krijgen. Wat je hieronder eigenlijk al direct kunt zien is dat vijf dagen per week werken echt wel de norm is in deze sector.

88,44% van de afgestudeerden gaat uiteindelijk fulltime aan de slag. Dat is meer dan de 61,21% die je normaal tegenkomt op hbo-niveau. Verder is er een groep die 4 dagen per week werkt (6,36%) maar die is eigenlijk heel klein. Écht parttime werken (1,2 of 3 dagen) komt eigenlijk bijna niet voor in deze sector.

Hoeveel Dagen Per Week Werken Mensen In De Makelaardij?

Hoelang Duurt De Studie Vastgoed En Makelaardij?

Tot slot dan de vraag hoelang mensen die een studie vastgoed en makelaardij afronden in de studiebanken zitten. Zoals je hieronder kunt zien doen ze er net iets langer over dan gemiddeld. Een hbo-bachelor duurt normaliter 5,2 jaar terwijl vastgoed en makelaardij er 5,5 over doet.

Hoelang Duurt De Studie Vastgoed En Makelaardij?

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts