Als je begint met beleggen kom je vaak verschillende termen tegen die op het eerste gezicht helemaal niet zo duidelijk zijn. Een van de termen die je vaak zult tegen komen zijn open-end en closed-end fondsen. In deze blog leg ik je de vier grote verschillen tussen deze fondsen uit en kijken we ook naar hoe de fondsen precies in elkaar zitten. Eerst even een snel antwoord:
Een closed-end fonds heeft een vast aantal aandelen wat wordt uitgegeven op het moment dat het fonds de beurs opgaat. Open-end fondsen geven net zoveel aandelen uit als ze zelf willen en kunnen alleen gekocht worden bij het investeringsbedrijf wat de aandelen uitgeeft.
Hier is echter nog lang niet alles mee gezegd. In onderstaande blog leg ik je de vier grote verschillen uit en nemen we voor beide fondsen ook even goed door wat het fonds nu zo uniek maakt. Lees snel verder!
4 Verschillen Tussen Open-End En Closed-End Fondsen
Er zijn in totaal vier grote verschillen tussen open-end en closed-end fondsen. Deze hebben te maken met de prijs van het fonds, de transparantie van het fonds, hoe ze worden aangeboden en of ze actief of passief worden beheerd.
Als eerste is er de prijs van het fonds. De prijs van een open-end fonds wordt een keer per dag bepaald. Aan het einde van de handelsdag berekend het beleggingsfonds wat de juist waarde is van het fonds op het moment en zo wordt de prijs aangepast.
Bij een closed-end fonds geldt echter dat deze heel de dag door vrij verhandelbaar is op de open markt. Dat betekent dat de prijs heel de dag op en neer kan gaan (zoals je dat ook met ETF’s of aandelen ziet gebeuren).
Het tweede verschil zit hem in de manier waarop het fonds wordt aangeboden. Open-end fondsen worden doorlopend aangeboden. Dat betekent dat beleggingsfondsen extra aandelen van dit fonds kunnen uitgeven als ze dat willen.
Een closed-end fonds heeft deze optie niet, hiervan worden in een keer een select aantal aandelen uitgegeven en dat zijn alle aandelen die er voor dit fonds ooit in omloop zullen zijn.
Dan is er ook de manier waarop het fonds beheerd wordt. Een open-end fonds kan zowel actief als passief beheerd worden. Actief betekent dat een beleggingsfonds een medewerker heeft aangesteld om de aandelen in het fonds actief te kopen en te verkopen. Passief betekent vaak dat er een index wordt gevolgd met een mandje aan aandelen en dat dit niet heel veel veranderd.
Closed-end fondsen zijn hierin anders. Deze worden over het algemeen actief verhandeld en eigenlijk zie je maar zelden een closed-end fonds voorbij komen wat passief beheerd is.
Tot slot is er nog de transparantie van het portfolio (de aandelen die in het fonds zitten). Hier is eigenlijk geen verschil voor de fondsen. In beide gevallen is de transparantie hierin laag en krijg je eens in de zoveel tijd een update over hoe de bedrijven in het fonds verdeeld zijn. Je kunt dit dus niet echt tussentijds checken.
Lees ook: Verschil Accumulerende En Distribuerende ETF
Hoe Werkt Een Closed-End Fonds?
Een closed-end fonds lijkt eigenlijk het meeste op een ETF zoals de meeste dat zullen kennen. Een closed-end fonds wordt is vrij verhandelbaar op de open markt en wordt op de markt gebracht via een IPO (Initial Public Offering). Vervolgens worden closed-end fondsen hetzelfde verhandeld als ETF’s of aandelen.
Een closed-end fonds geeft maar een beperkt aantal aandelen uit. Er worden dus geen extra aandelen meer uitgegeven na de IPO. De waarde van een closed-end fonds wordt bepaald door twee factoren: de Net Asset Value (NAV) en vraag en aanbod.
Net Asset Value is de waarde van alle bezittingen die het fonds heeft min de mogelijke schulden. Dit is in eerste instantie de richtlijn voor de prijs waarmee het closed-end fonds op de markt wordt gebracht. In een perfecte wereld zou de prijs van zo’n fonds dus altijd gelijk moeten lopen aan de NAV.
Echter, doordat closed-end fondsen vrij verhandeld worden op de open markt betekent dat dat de prijs hoger of lager kan zijn dan de NAV. Dit is puur en alleen het gevolg van vraag en aanbod.
Een van de risico’s van closed-end fondsen is dat veel van de fondsen leverage gebruikt om een beter rendement te halen. Dat betekent dat er geleend geld wordt gebruikt om de winst te maximaliseren. Dat betekent echt ook dat je, als het even tegenzit, veel geld kunt verliezen.
Lees ook: Wat Is Een Fysieke ETF?
Hoe Werkt Een Open-End Fonds?
Een open-end fonds bestaat uit een collectie van verschillende onderliggende aandelen. Een open-end fonds wordt vaak actief beheerd en wordt uitgegeven door een beleggingsfonds. Dit beleggingsfonds kan net zoveel aandelen van het fonds uitgegeven als dat het zelf wil en hier zit geen limiet op.
Als het gaat over de samenstelling van het fonds dan lijkt een open-end fonds dus het meeste op een ETF of indexfonds. Het fonds bestaat uit meerdere aandelen/obligaties/grondstoffen etc. en volgt de waarde van deze bezittingen.
Waar een open-end fonds dus vooral verschilt van een closed-end fonds is het feit dat een open-end fonds net zoveel aandelen kan uitgeven als het zelf wil. Ook nadat het fonds al is uitgegeven kan een beleggingsfonds nieuwe aandelen besluiten uit te geven.
Een ander groot verschil is dat dit soort fondsen niet vrij verhandelbaar zijn op de open markt. Dat betekent dat je deze vaak alleen kunt aanschaffen via het beleggingsfonds zelf. Dat betekent tegelijkertijd ook dat de prijs niet heel de dag door veranderd.
De prijs van een open-end fonds wordt bepaald door de Net Asset Value van de onderliggende bezittingen. Aan het eind van de dag berekend het beleggingsfonds de NAV van de bezittingen en stelt zo de nieuwe prijs vast voor de volgende dag. Vraag en aanbod spelen hier dus geen rol waar ze dat bij een closed-end fonds dus wel doen.
Lees ook: De 8 Beste ETF’s In DEGIRO Kernselectie
Wat Is Beter: Open-End Of Closed-End?
Open-end fondsen zijn een veiligere keuze in vergelijking met closed-end fondsen. Closed-end fondsen kunnen echter een beter rendement opleveren dan open-end fondsen. Wat de beste keuze is hangt dus af van de risicobereidheid van de belegger en het rendement wat er wordt nagestreefd.
De reden dat open-end fondsen veiliger zijn dan closed-end fondsen is omdat open-end fondsen geen geleend geld gebruiken om te beleggen. Dat zorgt ervoor dat je als belegger niet extreem veel geld verliest als de beurs naar beneden gaat.
Echter, in goede tijden zullen closed-end fondsen het juist beter doen door dit geleende geld. De meeste beleggers zullen er over het algemeen voor kiezen om te beleggen in een open-end fonds omdat beleggen sowieso al risicovol is en beleggen met geleend geld dit risico alleen maar vergroot.