Wat Verdient Een Anesthesist?


Wil je een beroep als anesthesist goed uit kunnen voeren, dan dien je stevig in je schoenen te staan. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd om dit werk te kunnen doen. Daar komt nog bij dat je over veel kennis moet beschikken en erg veel verantwoordelijkheid hebt. Dan rijst de vraag, krijg je daar ook naar betaald?

Wat verdient een anesthesist?

Jaren ervaringBrutosalaris per maand
0 € 6.968
1 € 7.852
2 € 8.786
3 € 9.724
4 € 10.663
5 € 11.600
6 € 12.538

Bij dit loon gaan we dan wel uit van een fulltime dienstverband volgens het salaris van de CAO voor Medisch Specialisten. Maar hoe het salaris van een anesthesist is opgebouwd verdient wat verduidelijking. Daar gaan we hier zeer uitgebreid op in. Daarbij lees je allerlei andere nuttige informatie. Want het is goed om te weten hoeveel de opleiding kost en of er veel werkgelegenheid is. 

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Anesthesist?

Een anesthesist die net begint zal het met een salaris moeten doen wat stukken lager ligt dan dat van een ervaren collega. Omdat het echter een moeilijk en zwaar beroep betreft, is het startsalaris, in vergelijking met veel andere beroepen, al erg hoog. Je begint dus gelijk goed als het ware.

Daarbij komt dat je als je een aantal jaren meedraait nog stukken meer kunt verdienen. Je zult continu extra opleidingen en bijscholing moeten volgen om op de hoogte te blijven. Ook daardoor zal je inkomen groeien. Het startsalaris voor een anesthesist bedraagt 6.968,- euro bruto per maand voor een voltijd functie.

De mogelijkheden om nog veel verder te groeien in salaris zijn er wel degelijk. Dit maakt het dus extra interessant voor anesthesisten om een loopbaan verder op te bouwen en zodoende qua inkomen ook te blijven groeien.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Anesthesist?

Anesthesisten die al tientallen jaren meegaan in het vak zullen van alles hebben meegemaakt. Zeker in een beroep als dit is ervaring veel waard. Je kunt immers ondertussen met iedere situatie goed omgaan en hebt enorm veel kennis om te delen met je collega’s en gebruik van te maken tijdens het werk zelf.

Naar die kennis en ervaring wordt een ervaren anesthesist zeker betaald. Je zult absoluut geen makkelijk beroep hebben, terwijl de weg er naartoe lang zal zijn en het nodige doorzettingsvermogen vraagt. Wanneer je het echter tot een ervaren anesthesist hebt geschopt ontvang je daar wel een bruto maandsalaris van 12.538,- euro bruto per maand tegenover.

Een zwaar beroep is het zonder twijfel, maar er zijn weinig mensen die zoveel verdienen als een anesthesist. Dus de beloning weegt wel goed af tegen de verantwoordelijkheid en de zwaarte van de werkzaamheden. Al moet je hier als persoon wel mee om kunnen gaan.

Werkgelegenheid Anesthesist

De verhalen over schrijnende tekorten aan werknemers in de zorg zijn ongetwijfeld wel eens tot je doorgedrongen. Dit geldt op veel plaatsen binnen deze sector en het invullen van alle vacatures is zeker niet makkelijk. Gevolg hiervan is dat de werkdruk enorm hoog is voor de mensen die werkzaam zijn in deze sector.

Het kan dus niet anders dan dat dit zijn weerslag heeft op de werkgelegenheid, ook voor anesthesisten. Zeker als je je bedenkt dat over de gehele arbeidsmarkt al veel krapte heerst. Allemaal omstandigheden die in het voordeel van werkzoekenden spreken.

Daarom zal het niemand verbazen dat de kansen op de arbeidsmarkt voor anesthesisten zeer goed zijn. Er is veel werkgelegenheid waardoor een baan vinden geen probleem zal moeten zijn.

Dit is nog een factor die reden kan zijn om ervoor te gaan als je de ambitie hebt anesthesist te worden. Er moet echter wel altijd rekening worden gehouden met het feit dat de situatie op de arbeidsmarkt kan veranderen, bijvoorbeeld in tijden van crisis.

Voor de komende tijd zien de vooruitzichten er wel prima uit, zeker voor werkzoekenden binnen de zorgsector.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Anesthesist?

Het is niet meer dan logisch dat je, voordat je anesthesist kunt worden, een lange en zware opleiding zult moeten afronden. Omdat je enorm veel kennis moet vergaren op medisch gebied is de opleiding breed en veelzijdig maar ook moeilijk en zwaar. Daarnaast zul je gedurende je loopbaan steeds jezelf moeten blijven bijscholen, omdat er veel veranderd.

De opleiding die je zult moeten volgen is geneeskunde. Deze duurt zes jaar lang. Daarna ga je jezelf verder specialiseren bij een daarvoor geschikt ziekenhuis. Ook wanneer je in principe uitgeleerd bent zul je altijd extra scholing blijven krijgen om van alles zo goed mogelijk op de hoogte te blijven. Het wettelijk collegegeld voor een dergelijke opleiding is vastgesteld op 2143,- euro.

Om een functie als deze te kunnen bekleden zul je dus een lange en kostbare studie af moeten ronden. Indien je hierna met veel studieschulden blijft zitten zul je het hoge salaris dus ook nodig hebben, onder andere om dit af te betalen. Toch zul je zelfs dan nog ruimschoots genoeg verdienen en is de studie de investering dus wel degelijk waard.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Anesthesist Bepaald?

Zoals gezegd is het allesbehalve makkelijk om anesthesist te worden. Dat het salaris hoog ligt, is niet voor niets. Uiteindelijk heb je vrijwel dagelijks mensenlevens in handen.

Een kleine fout kan voor een patiënt al fataal zijn. Niet alleen brengt een anesthesist mensen onder narcose voor operaties in het ziekenhuis. Deze werkt tevens samen met chirurgen om ervoor te zorgen dat alles tijdens een operatie zo vlot mogelijk verloopt.

Mocht er iets gebeuren waardoor dit niet het geval is, dan moet er razendsnel bepaald worden wat de volgende stap is. Er rust dus een aardige druk op je schouders als dit je baan is. Daarom moet je als anesthesist absoluut over de volgende dingen goed beheersen:

  • Stressbestendig zijn
  • Goed samenwerken en communiceren met collega’s
  • Besluiten kunnen nemen
  • Flexibel zijn

Het gaat toch om mensenlevens die soms ineens op het spel kunnen staan. Daarom is dit heel wat anders dan de meeste banen. Sowieso moet je hier tegen kunnen en het aankunnen om direct te handelen en beslissen op de moeilijkste momenten.

De mate van medische kennis die je nodig hebt is zeker niet gering. Daarom is het niet heel makkelijk om een opleiding af te ronden voordat je überhaupt dit werk kunt gaan doen. Als we al deze dingen bij elkaar optellen wordt het al een stuk gemakkelijker om te begrijpen waarom anesthesisten dus een fors salaris opstrijken.

Gezien de extreme werkdruk die er op bepaalde momenten bij dit beroep komt kijken zou dat ook niet anders moeten zijn.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts