Wat Verdient Een Assistent Makelaar?


Als assistent makelaar ben je de rechterhand van de makelaar zelf en help je deze allerlei zaken te regelen. Het is een perfecte opstap voor iedereen met de ambitie om zelf nog eens makelaar te worden. Alleen is nu de vraag, verdient het als assistent ook al een beetje goed?

Wat verdient een assistent makelaar?

Jaren ervaringBruto maandsalaris per jaar 
0 tot 2 € 2.000
2 tot 4 € 2.491
4 tot 6 € 2.735
6 tot 8 € 3.000
8 of meer € 3.480

Dat een makelaar een stuk meer verdient is vrij logisch. Als assistent kun je wel een schat aan ervaring opdoen die de weg kan vrijmaken om later zelf makelaar te worden. Dit is weer een volgende stap. Hier gaan we eerst kijken wat je kunt doen om assistent makelaar te worden en hoeveel je maximaal in deze functie kunt verdienen.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Assistent Makelaar?

In het begin zijn de meeste werknemers al blij als ze een baan kunnen vinden. De mogelijkheid om ervaring op te doen is minstens net zo belangrijk als het salaris. Dit kan later immers altijd nog groeien, maar wat verdient een beginnende assistent makelaar dan wel?

Voor werknemers die net als assistent beginnen bij een makelaarskantoor zal het startloon 1.700 – 2.200 euro bruto in de maand bedragen. Dit zal echter snel hoger worden, zeker als je goed je werk doet en de werkgever tevreden is. De kennis en ervaring die je op zal doen is daarbij minstens net zo belangrijk.

Zeker in dit vak is het goed om een groot netwerk te hebben. Dit bouw je op door zo snel mogelijk mensen te leren kennen en aan de slag te gaan. Daarom moet dit, zeker wanneer je loopbaan net van start gaat, de grootste drijfveer zijn. Uiteindelijk zal je loon vanzelf gaan stijgen.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Assistent Makelaar?

Iedere assistent makelaar die enige ervaring heeft opgebouwd zal stukken beter gaan verdienen. Dit is een mooie drijfveer om je werk zo goed mogelijk te doen. Ook andere deuren kunnen hierdoor weer voor je opengaan.

De ervaring die je in een eerder stadium hebt opgedaan zal zich uiteindelijk uit gaan betalen. Voor het beroep van een assistent makelaar komt dit neer op een bruto maandloon wat op kan lopen tot 3.000,- euro. Dit is zeker niet slecht, en je hebt opties genoeg om nog hoger uit te komen.

Mocht je bij een kantoor werken waar men absoluut niet zonder je wil, dan kun je hier altijd gebruik van maken. Maar een goede naam binnen de makelaardij, ook als assistent makelaar, kun je al net zo goed uitbuiten. Het bedrag wat hierboven wordt genoemd kan dus zeker nog hoger uitkomen.

Wat Kost De Opleiding Tot Assistent Makelaar?

Voor je als assistent makelaar aan de slag zult kunnen is het belangrijk een relevante opleiding te volgen. Er zijn meer dan genoeg opties dit te doen. Dit kan onder andere via het ROC, via een thuisstudie, of via de Academie van Vastgoed. Met al deze opties is het handig om het verschil te weten tussen al deze opleidingen en de kosten hiervan.

Het fijne aan het feit dat er zoveel verschillende opleidingen zijn, is dat je zelf grotendeels de indeling hiervan kunt bepalen. Zo kun je natuurlijk voor een voltijd opleiding gaan.

Er zijn echter ook enorm veel mensen die deze opleiding als het ware erbij doen, naast een andere baan of tijdsbesteding. Het cursusgeld voor een dergelijke opleiding is 1450,- euro inclusief de BTW, hier zit alleen het geld voor de boeken en examens nog niet bij in.

Wat lekker is voor mensen die de ambitie hebben om de makelaardij in te gaan is dat dit eigenlijk altijd kan. Ook als je al jarenlang een hele andere baan hebt of een compleet andere studie hebt afgerond.

De vele mogelijkheden om een deeltijd studie te doen zijn ideaal. Zo heb je geen enkele reden om er niet voor te gaan als je altijd al graag assistent makelaar hebt willen worden.

Werkgelegenheid Assistent Makelaar

Of er veel werk is voor assistent makelaars hangt sterk af van wat er op de woningmarkt gaande is. Zoals bekend is het momenteel een aardig gekkenhuis waardoor er werk genoeg is. De prijzen blijven maar stijgen en er is een groot tekort aan woningen in het geheel.

Daardoor zijn makelaars ontzettend druk. Hierdoor is er voor assistent makelaars ook enorm veel werk. De kansen om een baan te vinden zijn ontzettend goed. Daarom is dit sowieso een vrij goed moment om in te stappen als je dat graag zou willen. Want het kan natuurlijk altijd weer omslaan.

Het nadeel hiervan is dat wanneer de woningmarkt weer afkoelt, de vacatures die er voor deze baan te vinden zijn ook drastisch zullen verminderen. Dit zijn echter dingen die nu eenmaal om de hoek komen kijken wanneer je actief bent in de makelaardij. Dat zal daarom ook niet snel veranderen.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Assistent Makelaar Bepaald?

Een baan als assistent makelaar is perfect voor iedereen die graag dit vak beter wil leren kennen. Maar ook als je niet de ambitie hebt om door te groeien binnen het makelaarsvak maar alle eigenschappen bezit van een goede assistent is dit een prima functie.

Je zult werken in een vaak formele omgeving en voor allerlei klusjes op een makelaarskantoor verantwoordelijk zijn. Ondanks dat je niet het eerste aanspreekpunt bent voor klanten zul je een hoop voorbereidend werk doen en een belangrijke schakel zijn in het geheel.

Het komt trouwens voor dat assistent makelaars bezichtigingen voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld als er veel drukte is of de betreffende makelaar zelf niet beschikbaar is. Op sommige kantoren is dit heel normaal.

Als we al deze factoren in acht nemen komt er dus aardig wat verantwoordelijkheid bij deze positie kijken. Ook daarom kan het best wel divers zijn qua dagelijkse bezigheden.

Nu we dit weten kunnen we bekijken hoe het salaris van een assistent makelaar precies wordt bepaald. Want er zijn meerdere onderdelen waaruit het uiteindelijk loon opgemaakt wordt. Onder andere deze dingen bepalen grotendeels wat een assistent makelaar verdient:

  • Voor welk makelaarskantoor iemand werkt
  • Of de werknemer beschikt over relevante certificaten en diplomas
  • De hoeveelheid ervaring iemand heeft

Wanneer je al deze dingen weet is er een goede inschatting te maken van wat het exacte maandelijkse salaris van een assistent makelaar zal zijn. Al zijn er meerdere andere dingen die een baan al dan niet nog interessanter kunnen maken.

In het geval van een assistent makelaar gelden namelijk vaak goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt hierbij onder andere denken aan een auto van de zaak. Soms kan het zelfs zo zijn dat je meedeelt qua commissie of winst.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts