Wat Verdient Een Babs?


Babs zijn is een beroep wat velen heel erg mooi vinden. Je bent namelijk werkzaam als ambtenaar van de burgerlijke stand en kunt dus mensen in de echt verbinden, oftewel huwelijken afsluiten. Niet alleen is het een leuke functie, je krijgt er ook nog een salaris voor. Hoeveel dat is, dat lees je hier.

Wat verdient een babs?

Periodiek Brutosalaris per maand 
0 € 2.435
1 € 2.533
2 € 2.632
3 € 2.731
4 € 2.829
5 € 2.928
6 € 3.027
7 € 3.126
8 € 3.224
9 € 3.323
10 € 3.422
11 € 3.520

Misschien hebben veel mensen er nooit over nagedacht wat je moet doen om babs te kunnen worden. Dat gaan we je hier dan vertellen. We kijken ook naar de minimale en maximale salarissen (zoals vastgelegd in schaal 8 van de CAO gemeenten), hoeveel kans er is om als babs aan een baan te komen en welke mogelijkheden je hebt om dit soort werk als zelfstandige te gaan doen.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Babs?

Iemand die werkzaam is als babs of trouwambtenaar zal op jonge leeftijd nog niet het meeste verdienen. Maar wat een startende babs verdient ligt niet alleen aan de leeftijd. Eventuele andere werkzaamheden en opleidingen hebben hier ook invloed op.

Het inkomen van iemand die net in deze functie van start gaat is 2435,- euro bruto per maand. Door alle bovengenoemde indicaties kan dit dus al snel hoger uit gaan vallen. Voor een trouwambtenaar kan het per gemeente waar deze werkt ook verschillen. Al zit dit verschil vaak ook in de arbeidsvoorwaarden die geboden worden.

Met een paar jaar ervaring op zak zal het loon al snel meer worden. Dit is altijd een fijne gedachte voor welk beroep dan ook. Omdat je een ambtenaar bent heb je daarnaast het voordeel dat je vaak nog veel meer voordelen hebt zoals een eindejaarsuitkering.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Babs?

Zoals bij veel banen het geval is kan een babs meer verdienen als deze over veel ervaring beschikt. Zeker wanneer je in deze functie al meer dan tien jaar werkzaam bent neem je maandelijks stukken meer mee naar huis dan in het begin het geval was. Al zijn er veel beroepen waarbij het verschil stukken groter is.

Voor een ervaren babs is het mogelijk een maximaal salaris van 3520,- euro bruto per maand te verdienen. Vergeleken met wat iemand die net begint verdient, zit hier dus bijna 900 euro verschil in. De maandelijkse inkomsten zullen naarmate iemand langer werkzaam is op deze positie steeds iets verder gaan oplopen.

Het verschil tussen het minimale en maximale salaris is niet enorm groot in vergelijking met sommige beroepen. Dit heeft ermee te maken dat de werkzaamheden en verantwoordelijken vrijwel hetzelfde blijven. Hierdoor stijgt het salaris dus wel, maar vrijwel alleen aan de hand van leeftijd.

Werkgelegenheid Babs

Iedereen die babs wil worden en voor zichzelf aan de slag gaat zal willen weten of er veel werkgelegenheid is. Dit bepaald uiteindelijk toch in grote maten of je succesvol kunt worden of niet. Binnen dit beroep zijn er qua werkgelegenheid daarom een aantal zaken om rekening mee te houden.

Veel trouwerijen vinden in een bepaalde tijd van het jaar plaats. Vanwege de kans op betere weersomstandigheden bijvoorbeeld, kiezen stellen voor een datum in het voorjaar, de zomer of nazomer. Op deze momenten is er dus meer werk dan midden in de winter het geval zal zijn. Het is belangrijk om dus te zorgen dat je op deze momenten volle bak aan de slag kunt gaan.

Omdat je een eigen bedrijf hebt zul je zelf veel tijd moeten steken in het opstellen van een netwerk. Hierdoor zul je meer klanten krijgen die je weer doorverwijzen naar nieuwe potentiële opdrachten. Wanneer dit goed lukt is er werk genoeg, al is de concurrentie binnen deze branche zeker aanwezig.

Wat Verdient Een Babs Als ZZP’er?

Een babs kan als zelfstandige prima werken. Deze heeft veel mogelijkheden, want er worden natuurlijk ten alle tijden veel huwelijken gesloten. Daarnaast zal deze eerder steeds meer klanten krijgen door goede mond-op-mond reclame. Verdient een babs echter ook veel als ZZP’er?

De kosten voor een trouwerij met een trouwambtenaar van de gemeente zijn een stukje lager dan wanneer een babs dit doet. Maar waarom maken mensen hier dan toch gebruik van? Dat komt vooral omdat je met een babs een persoonlijke ceremonie krijgt. De kosten van een babs voor het voltrekken van een trouwerij liggen al gauw op 900,- euro.

Hier zitten wel de kosten van het maken van een speech en alle voorbereiding bij. Dit lijkt heel veel, maar als zelfstandige babs ben je veel geld kwijt met alle voorbereidingen en natuurlijk het huwelijk zelf. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor veel andere zaken omdat je jouw eigen bedrijf runt. Van dit bedrag blijft dus lang niet alles over.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Babs Bepaald?

Wat deze functie mede interessant maakt is dat niet iedere babs voor de gemeente werkzaam is. Zolang iemand beëdigd is kunnen stellen er ook voor kiezen om iemand van buiten de gemeente in te huren om een huwelijk te voltrekken.

Zo is een babs dus als werknemer van de gemeente werkzaam of kan deze ervoor kiezen om een eigen bedrijf te beginnen. Deze is echter alleen officieel beëdigd als dit door de rechtbank is bekrachtigd door middel van een afgelegde eed. Daarna kan het werk dus worden uitgevoerd. Buiten het voltrekken van huwelijken zelf zijn er nog een aantal werkzaamheden die een babs veelal verricht, zoals:

  • Registreren van partnerschappen
  • Geregistreerde partnerschappen en huwelijken omzetten
  • Voorbereiden van huwelijken samen met het bruidspaar
  • Samenstellen van een speciale speech voor elke trouwerij

De zaken die het meest bepalend zijn voor het inkomen van een babs zijn leeftijd, ervaring, de gemeente waar deze werkt en of dat deze zelfstandig is of niet. Doordat dit aardig wat verschillende invloeden zijn kunnen salarissen best wel verschillen.

Voor veel mensen die babs worden zal het echter meer een baan zijn die ze altijd hebben nagestreefd. Uiteindelijk komt het salaris dan vaak wat eerder op de tweede plaats. Vooral het feit dat je voor ieder huwelijk persoonlijk met het bruidspaar aan het werk gaat zal het extra speciaal maken.

Er zit overigens ook een verschil tussen een babs en een trouwambtenaar, ondanks dat ze deels hetzelfde doen. Veel mensen denken dat deze beiden precies dezelfde werkzaamheden hebben, maar niets is minder waar.

Een trouwambtenaar voert namelijk binnen de gemeente als ambtenaar ook nog andere werkzaamheden uit. Een babs is vaker zelfstandig werkzaam. De overeenkomst is dat ze allebei gerechtigd zijn om huwelijken te voltrekken.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts