Wat Verdient Een Bakker?


Om een goede bakker te kunnen worden moet je een aantal dingen wel goed kunnen. Zo zul je dagelijks erg vroeg uit de veren moeten en er geen moeite mee hebben om hard te werken. Of dit harde werk ook loont in de vorm van een goed salaris gaan we hier verder bekijken.

Wat verdient een bakker?

Functiejaren Industriële bakkerij  Ambachtelijke bakkerij 
0 € 1.997  € 1.976
1 € 2.044  € 2.025
2 € 2.092  € 2.072
3 € 2.142  € 2.119
4 € 2.193  € 2.172
5 € 2.241  € 2.218
6 € 2.293  € 2.271
7 € 2.338  € 2.316
8 € 2.389  € 2.365
9 € 2.434  € 2.412
10 € 2.487  € 2.463

De bedragen die je hierboven ziet zijn gebaseerd op de CAO Bakkersbedrijf. Bakkers zijn ingedeeld in schaal 4 en er wordt in de berekening uitgegaan van een 38-urige werkweek zoals aangegeven in de CAO.

Buiten hoe dit salaris precies tot stand komt gaan we kijken wat er nog meer bij dit beroep komt kijken. Zo kom je meer te weten over een aantal interessante zaken voor bakkers. Denk hierbij onder andere aan hoe je een bakker kunt worden en wat zelfstandige bakkers kunnen verdienen.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een Bakker?

Zoals bij veel beroepen zul je onderaan moeten beginnen. Daarom verdient een beginnende bakker dus ook wat minder dan iemand die al tientallen jaren ervaring heeft. Naarmate de jaren vorderen kan het loon aardig op gaan lopen. Het salaris van een beginnende bakker is echter niet heel hoog.

Door veel bij te blijven leren, of te groeien binnen een bedrijf, kun je natuurlijk ook gaan stijgen. Een beginnende bakker verdient een salaris van 1976,- euro in de maand. Dit is misschien niet enorm veel. Wanneer je het echter leuk vindt om te doen kun je er veel in leren en kan het een leuk beroep zijn.

Omdat er voor bakkers nog altijd werk genoeg is biedt dit mogelijkheden voor een goede loopbaan. Mocht je naar verloop van tijd veel kennis hebben, dan kun je deze uitbuiten waardoor je inkomen zal stijgen. Tevens kun je ervoor kiezen om voor jezelf aan de slag gaan. Dit kan voltijd maar natuurlijk ook naast een bestaande baan.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren Bakker?

Als je een bakker bent die alweer een aantal jaren meeloopt dan heeft dit zijn waarde. Je zult precies weten wat er gevraagd wordt, maar ook jonge bakkers kunnen helpen die het vak willen leren of leiding kunnen geven.

Een bakker met meer dan tien jaar ervaring verdient daarom meer dan een jongere collega. Nu je weet wat een bakker aan het begin van zijn baan verdient is het goed te zien tot hoe hoog het salaris kan gaan. Voor een bakker is dit tot 2487,- euro bruto per maand.

In vergelijking met wat een beginner verdient is dit dus al gauw een bedrag van 800 euro bruto meer in de maand. Dit gaat uiteraard geleidelijk. Je zult uiteindelijk dus wel voor je ervaring betaald gaan worden. Dit is wel logisch, want je hebt veel meer te bieden aan een werkgever dan iemand die net begint.

Werkgelegenheid Bakker

Uit cijfers blijkt dat er de laatste jaren minder mensen interesse hebben in het starten of runnen van een bakkerij. Dit is wel enigszins nadelig voor de werkgelegenheid. Maar hoe zit het hier nu precies mee? En betekent dit dan dat er voor bakkers over het algemeen minder werkgelegenheid komt?

Eigenlijk is dit helemaal niet het geval. Sterker nog, een goede banketbakker zal niet veel moeite moeten hebben met het vinden van een baan. Maar ook voor bakker met minder kennis moet dit kunnen. Dit hoeft lang niet altijd bij een bakkerij te zijn. In nagenoeg elke supermarkt zijn ook bakkerijen, net als op veel andere plekken.

Dat er werk genoeg te vinden moet zijn is een fijne gedachte. Omdat we met zijn allen niets liever doen dan brood eten, zien we dit ook niet al te snel veranderen. Voor nu en in de nabije toekomst zal iedereen die graag bakker wil worden of dat al is geen moeite moeten hebben om aan het werk te komen.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot Bakker?

Een goed begin voor iedereen met de aspiratie om bakker te worden is de MBO opleiding Brood- en banketbakker. Deze kun je volgen op Niveau 2 en duurt in totaal 2 tot 3 jaar. Je leert hierin uitgebreid de basis van het bakkersvak. De kosten daarvoor lees je hier.

Voor het volgen van deze studie heeft het wettelijke collegegeld een hoogte van 1168,- euro. Dit is exclusief eventuele kosten die daar nog bijkomen zoals voor boeken. Als je erin slaagt deze af te ronden kun je vervolgens nog verder groeien.

Een goede optie als aansluitende opleiding is die van Patissier. Dit is een opleiding op Niveau 4, ook op het MBO. Hiermee kun je een nog betere banketbakker worden. Het geeft je daardoor allerlei extra mogelijkheden om nog verder door te groeien.

Wat Verdient Een Bakker Als ZZP’er?

Voor een bakker kan het razend interessant zijn om als ZZP’er aan de slag te gaan. Als je een banketbakker bent die bijvoorbeeld enorm goed is in het maken van de meest bijzondere taarten, zal hier veel markt voor zijn. Dus ontstaat de vraag wat een bakker als zelfstandige kan verdienen.

Niet alleen is het mooi als je een echte goede, zelfstandige bakker bent, het kan ook veel opleveren. Voor goede en gepersonaliseerde producten zoals de eerder genoemde taart, leggen mensen vaak veel geld neer. Niet zo gek dus dat een zelfstandige bakker wel 30 euro per uur vraagt exclusief BTW.

Mocht je graag veel vrijheid hebben in je werk maar ben je wel iemand die graag als bakker aan de slag wilt blijven? Dan is ZZP’er worden misschien wel een goede mogelijkheid. Er komt van alles bij kijken, maar dat hoeft niet altijd nadelig te zijn. Het feit dat je meer dingen zelf in de hand hebt vinden veel zelfstandigen toch heel fijn.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een Bakker Bepaald?

Het exacte salaris wat een bakker maandelijks zal verdienen kan nogal verschillen. Iemand die in loondienst begint zal het moeten doen met een salaris wat rond het minimumloon of net iets hoger ligt. Wanneer deze wat ervaring op heeft gedaan kan dit wel snel op gaan lopen.

Een bakker die een eigen zaak heeft is weer afhankelijk van meerdere andere elementen die de inkomsten bepalen. Onder andere hoe goed de zaak loopt en hoeveel kosten en personeel deze heeft. Als we kijken naar een bakker in loondienst, zijn de volgende dingen het meest bepalend voor het loon wat verdient wordt:

  • Het soort werkzaamheden wat precies wordt verricht
  • De verantwoordelijkheid die een bakker heeft binnen een bedrijf
  • Voor welke werkgever iemand actief is

Stel dat iemand geldt als de rechterhand van een eigenaar van een bakkerij, en eigenlijk alles doet wat de ondernemer ook doet, dan zal dit zijn weerslag hebben op het salaris. Een werknemer in een dergelijke rol zal vanzelfsprekend ook leiding geven aan anderen. Dit, samen met het kunnen verrichten van alle benodigde werkzaamheden, levert dus een hoger loon op dan iemand die net begint.

Wat de werkgever betreft is het niet voor iedere bakker hetzelfde. Wanneer iemand in loondienst is bij een banketbakker, krijgt deze normaal gesproken een beter loon dan mensen die in een fabriek werkzaam zijn.

Een banketbakker is meer gespecialiseerd, terwijl iemand die in een fabriek werkt het soort werkzaamheden doet waar veel minder kennis voor vereist is. Vandaar dat deze minder inkomen heeft. Banketbakkers maken dan weer bijzondere taarten voor speciale gelegenheden als bruiloften. Deze specialisten kunnen hierdoor al snel honderden euro’s meer verdienen per maand.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts