Wat Verdient Een BOA?


Iemand die boa is werkt normaal gesproken voor de overheid. Deze kan een functie bekleden als parkeerwachter, milieu inspecteur of handhaver van de openbare orde. Een boa is wel wat anders dan een politieagent. Deze taken zijn lang niet altijd even makkelijk, verdient het echter ook goed?

Wat verdient een BOA?

FunctieniveauBOA (mbo-niveau)
0 € 1.896
1 € 1.982
2 € 2.069
3 € 2.155
4 € 2.242
5 € 2.328
6 € 2.414
7 € 2.500
8 € 2.587
9 € 2.673
10 € 2.760
11 € 2.846

Het bovenstaande salaris is gebaseerd op de CAO van gemeenten. Omdat BOA een mbo-functie is betekent dit dat het salaris wordt bepaald door schaal 6.

Doordat er zoveel verschillende manieren zijn om dit beroep te doen, zijn er ook veel mogelijkheden om door te groeien. Als ervaren boa kun je weer andere taken uitvoeren of meer leiding geven aan nieuwe, minder ervaren collega’s. Hier zie je daarom hoe het salaris precies wordt samengesteld en wat voor mogelijkheden werken als boa nog meer biedt.

Lees ook wat het gemiddelde salaris is voor jouw leeftijd in deze blog!

Wat Is Het Startsalaris Van Een BOA?

Iedereen die net als boa begint zal nog veel moeten leren. Na verloop van tijd gaat alles steeds beter en doe je meer en meer ervaring op. Een prettig gevolg hiervan is dat je salaris steeds verder zal gaan stijgen. In het begint verdient een boa uiteraard nog niet zoveel als dat later kan gaan worden.

Het is normaal om op een startsalaris te zitten van 1896,- euro bruto in de maand. Dit is in vergelijking met veel andere banen helemaal niet slecht, al is meer natuurlijk altijd beter. De gedachte dat je nog veel kunt gaan stijgen is daarom een mooie stimulans om zoveel mogelijk te leren en het werk goed uit te voeren.

Afhankelijk van wat een boa precies doet kan het startsalaris iets verschillen. Zoals gezegd zijn er veel verschillende manieren waarop dit beroep uitgeoefend kan worden. Logisch gevolg daarvan is dat er ook in de verdiensten hier en daar een verschil kan zitten.

Benieuwd naar het gemiddelde startsalaris van hbo/wo’ers en mbo’ers? Klik hier voor mbo en hier voor het hbo/wo.

Wat Verdient Een Ervaren BOA?

Een boa die de nodige ervaring heeft zal daar niet alleen zelf veel voordeel uithalen in de vorm van een hoger salaris. Deze zal makkelijker het werk goed uit kunnen voeren en kalm kunnen blijven in allerlei situaties. Iedereen in de omgeving heeft hier dus wel profijt van.

Als dit eenmaal het geval is, kan een boa nieuwe of jonge collega’s in gaan werken. Door ervaring te delen is dit veel waard voor zowel de werkgever als collega’s. Deze waarde wordt onder andere uitgedrukt in een hoger inkomen. Voor een boa met meer dan 10 jaar ervaring kan dit oplopen tot wel 2846,- euro bruto per maand.

Dit is dus al stukken meer dan iemand die net komt kijken. Zo zie je dus dat het goed loont om ervaring op te doen binnen een functie als boa. Meestal biedt dit later ook weer meer kansen om hogerop te gaan en een eventuele promotie af te dwingen, of leiding te gaan geven aan meerdere mensen.

Werkgelegenheid BOA

Indien je een boa wil worden dan is het fijn om te weten of er perspectief is op de arbeidsmarkt. Dat er momenteel veel werk is voor een boa, wil niet zeggen dat dit binnen een aantal jaren nog steeds het geval is. Om meerdere redenen is dit best wel moeilijk in te schatten.

Op dit moment is het arbeidsperspectief voor een boa redelijk tot goed. Er zal dus een aardige kans zijn dat je ergens aan het werk komt. Dit kan wel snel anders zijn, bijvoorbeeld soort onderliggende factoren als wetswijzigingen of wanneer men besluit om te gaan bezuinigen op bepaalde budgetten en uitgaven.

Hiermee heb je dus wel rekening te houden. Mocht je echter een baan bemachtigd hebben dan is er daarna wel een goede kans om wat anders te gaan doen. Dit kan bij dezelfde instantie als waar je als werkzaam bent of ergens anders bij de overheid, in een functie zoals een ambtenaar bijvoorbeeld.

Hoeveel Kost De Opleiding Tot BOA?

Voor iemand die een vak als dat van een boa wil gaan doen, zijn er meerdere zaken waarvan je zult willen weten hoe het zit. Hoeveel de kosten van de opleiding bedragen is daar een interessant onderdeel van. Een groot voordeel is dat de opleiding niet lang duurt, het is dan ook meer een cursus.

Het volgen van een basis boa opleiding bij een ROC kost 1650,- euro. Dit is inclusief het lesmateriaal maar exclusief een aantal bijkomende kosten zoals die voor het examen. Deze zijn in totaal 280,- euro.

De meeste mensen die de cursus tot boa gaan doen hebben daarvoor al een bepaalde politieopleiding gedaan. Een dergelijke cursus duurt tien dagen waarna er een examen afgenomen te worden wat uiteraard gehaald moet worden.

Om toegelaten te worden moet je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Dit is bij alle overheidsfuncties trouwens van kracht. Na het behalen van het examen kun je vijf jaar je werk als boa uitvoeren. Wil je daarna doorgaan, dan zul je het examen nogmaals af moeten leggen.

Hoe Wordt Het Salaris Van Een BOA Bepaald?

Als boa ben je werkzaam voor de overheid wat een aantal voordelen met zich meebrengt. Het geeft je het recht tot bepaalde bevoegdheden en middelen die je tijdens je werkzaamheden mag gebruiken. Wel kunnen de exacte bevoegdheden per functie verschillen door een boa. Deze zal hier wel regelmatig een beroep op moeten doen om het werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Werken voor de overheid, zoals bijvoorbeeld bij een gemeente, heeft natuurlijk bepaalde voordelen. Vooral de arbeidsvoorwaarden zijn bij het werken voor dergelijke instanties goed geregeld. Hierbij kun je denken aan de volgende dingen:

  • Speciale uitkeringen voor bijzondere prestaties binnen de functie
  • Toeslagen voor onregelmatige diensten en werktijden
  • Gratis gebruik maken van het openbaar vervoer

Deze zijn dus best wel aantrekkelijk en kunnen als een extra motivatie gelden om een dergelijke baan na te streven. Daarnaast zijn er extra arbeidsvoorwaarden, deze zien wel bij een hoop andere banen ook terug, maar zijn daarom niet minder belangrijk.

Dit zijn voorwaarden als een zorgverzekering, vakantiegeld, een bijdrage aan de pensioenpremie en eindejaarsuitkering. Zo heb je met dit alles samen dus een interessant pakket aan extra pluspunten waar je bij een functie als boa op mag rekenen.

Omdat een boa vaak als ondersteuning van de politie geldt zal deze een hoop dingen tegen kunnen komen tijdens de werkzaamheden. Zo zul je regelmatig mensen tegenkomen die geïrriteerd zijn of agressief kunnen worden. Niet altijd makkelijk dus.

Wanneer situaties echt uit de hand lopen zul je de hulp van de politie dan ook in moeten schakelen. Iedere dag zal er anders uitzien, wat dan juist wel weer een leuke uitdaging is voor veel mensen met de ambitie om boa te worden.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts