16 Gave Grafieken Over Nederlands Spaargeld


Hoeveel Spaargeld Heeft De Gemiddelde Nederlander?

Als je over de hele linie kijkt dan heeft de gemiddelde nederlander €25.000 spaargeld. Dat zegt echter nog helemaal niets over hoe dat spaargeld verdeeld is.

Zo heeft 37% van de nederlanders minder dan €3000 op de bank staan. Net iets meer dan 20% heeft meer dan €25.000, de rest valt er precies tussenin.

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde nederlander
bron: ad.nl

Hoeveel Spaart Een Nederlander Gemiddeld Per Maand?

Hoeveel een Nederlander gemiddeld spaart per maand verschilt met de jaren. De jaren ’90 waren zo te zien geen bloeiperiode met maximaal €75 per maand.

De nasleep van de financiële crisis lijkt daarentegen een goudmijn te zijn geweest. Wat hadden we toen een zin in sparen zeg! Angst doet zo te zien gekke dingen met een mens!

Als we de grafiek mogen geloven dan was ook 2014 een rampjaar met een negatief spaarbedrag van €50.

Wat spaart een nederlander gemiddeld
bron: wegwijs

Nederlanders Vinden Vermogensverschillen Te Groot

Als we het over een ding redelijk eens lijken te zijn dan is het dat de vermogensverschillen (in onze ogen) te groot zijn. Ruim 60% ziet hier graag verandering in komen.

Ik ben benieuwd wie in de groep zit die aangeeft dat de vermogensverschillen ’te klein’ zijn haha.

Vermogensverschillen te groot
bron: ING

Hoe Groot Zijn De Vermogensverschillen In Nederland Eigenlijk?

Omdat dit toch een blog is die tjokvol staat met grafieken kunnen we net zo goed even kijken hoe groot de vermogensverschillen echt zijn.

De rijkste groep Nederlanders heeft een vermogen van ruim €950 miljard, daarnaast hebben ze ook €153 miljard aan schulden.

Alle andere Nederlanders hebben bij elkaar opgeteld een totaal vermogen van €1.125 miljard. De rijkste groep heeft dus bijna evenveel als alle andere Nederlanders bij elkaar opgeteld.

Grappig genoeg neemt deze inkomensongelijkheid vanaf 2015 langzaam af. Hoe dat komt? De stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat de ‘normale’ Nederlander meer vermogen opbouwt.

Vermogensverschillen huishoudens naar vermogensgroep
bron: CBS

Veel Spaargeld Zit In Pensioenen

Als je kijkt naar andere landen in de Europese Unie dan heeft alleen Zwitserland meer vermogen.

Een probleem wat redelijk uniek is voor Nederland is dat veel van ons vermogen vastzit in pensioenfondsen. De blauwe balk in de grafiek hieronder laat zien dat wij, van alle EU-landen, het meest pensioen hebben opgebouwd.

Van aandelen en beleggen lijken we zo te zien geen fan te zijn. We beleggen ongeveer evenveel % van on bruto binnenlands product als Portugal en Finland.

Vermogens Nederlandse huishoudens naar bbp
bron: Rabobank

Hoe Groot Is Het Vermogen Van Nederlandse Huishoudens?

Daarnaast ligt het vermogen van Nederlandse huishoudens lager dan het gemiddelde vermogen in de EU. We staan daarin ongeveer gelijk met Frankrijk en Ierland.

Luxemburg en België spannen hier de kroon. Wat ook opvalt is dat dit ook landen zijn die een groot gedeelte van hun vermogen beleggen. Niet zo gek als je bedenkt dat Nederlanders dit liever niet doen en dat ons jaarlijks €5 miljard kost.

Vermogen nederlandse huishoudens
bron: Rabobank

Millenials Zijn Gek Op Sparen

Wie zegt dat millenials een gat in hun hand hebben die moet de statistieken er nog maar eens op naslaan. 63% van de millenials zet geld aan de kant. Dit in vergelijking tot de 47% van de mensen tussen de 55 – 64 jaar.

Dat millenials veel sparen is ook niet heel gek. Het is ook de generatie die goed begrijpt dat dat geld in de toekomst weleens heel hard nodig zou kunnen zijn.

63% van de millenials spaart
bron: Viking

Nederlanders Zijn Harstikke Tevreden Over Hun Spaargeld

Één ding is in ieder geval zeker: we zijn ontzettend tevreden over de hoeveelheid spaargeld die we hebben. De Belgen mogen dan misschien meer spaargeld hebben, met 34% zijn ze een stuk minder blij met de hoeveelheid.

De Italianen lijken daarentegen lichtelijk depressief te zijn over hun opgebouwde spaarcentjes.

Tevredenheid Nederlanders en spaargeld
bron: ING

In 5 Jaar Tijd Groeide Ons Spaargeld Met 15%

Tussen 2010 en 2015 groeide ons spaargeld heel erg rap. Vooral 2012 lijkt een topjaar te zijn geweest voor de spaarrekeningen.

Hoe Meer We Ons Zorgen Maken, Hoe Meer We Sparen

Net zagen we al dat de nasleep van de financiële crisis van 2008 ervoor zorgde dat we meer gingen sparen. Deze grafiek legt uit hoe dat kan.

Er is namelijk een direct verband tussen de werkloosheidsverwachting die we als samenleving hebben, en het percentage dat we van ons netto inkomen sparen.

Als we met zijn allen chronisch bang zouden zijn over onze baangarantie dan zouden we binnen no-time Luxemburg achterna gaan qua vermogen. Of dat ook goed is voor de nationale gezondheid is een andere vraag.

Spaargedrag gelijk met zorgen over baan
Bron: Kences.nl

Nederlanders Sparen En De Fransen Geven Uit

De Zeeuwen hebben een bekende uitspraak die luidt: Ons bin zuunig. Oftewel: wij zijn zuinig.

Maar we zijn niet alleen zuinig, we vinden ook dat het daadwerkelijk meer voldoening geeft om ons spaargeld te zien groeien dan om het uit te geven.

Daar lijken veel Europese landen het mee eens te zijn. Echter houden de Fransen er een hele andere filosofie op na.

Nederlanders sparen liever dan dat ze uitgeven
bron: ING

De Lage Spaarrente Doet Ons Weinig

Voor veel bewoners uit de Europese Unie is de lage spaarrente een reden om het anders aan te pakken. Maar Nederlanders zouden Nederlanders niet zijn als we ons daar niets van aantrokken!

Die 0,02% rente op onze spaarrekeningen doet ons zo te zien weinig. 20% van de Nederlanders geeft aan zijn spaargedrag hier op aan te passen.

Dat is eigenlijk best zonde want ik heb hier een lijst met 11 goede ideeën voor je spaargeld! Waarom zou je gaan sparen als er veel meer rendement te halen valt? Ik zou het echt niet weten.

manier van sparen door lage rente veranderd
bron: ING

Kijken Naar De Langetermijn Loont

Mensen die verder kijken dan hun financiële neus lang is zitten er statistisch gezien een stuk warmer bij dan mensen met de you only live once mentaliteit.

Hoe meer je naar de langetermijn kijkt, hoe meer geld je hoogstwaarschijnlijk op je bankrekening hebt staan.

Zijn de mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven dus toch niet helemaal gek ;’)

Hoe verder mensen vooruit kijken, hoe meer spaargeld
Bron: Rabobank

De Spaarrente Zit Al Jaren Niet Mee

Voor iedereen die denkt dat de spaarrente vanzelf wel beter zal worden: dat is in geen 25 jaar gebeurd. Het zal vast wel weer een keer komen maar je hebt een glazen bol nodig om te voorspellen wanneer dat is.

Ikzelf zit bij de Triodos Bank maar dat is omdat ze de duurzaamste bank van Nederland zijn. Voor die daverende spaarrente van 0,0% hoef ik het natuurlijk niet te doen!

Hoe Ouder Je Bent, Hoe Meer Je Hebt

BREAKING NEWS: mensen die ouder zijn hebben meer geld dan mensen die jonger zijn! Als je 65+ bent dan heb je gemiddeld €58.900 op je rekening staan.

Mensen tot 25 jaar hebben €7500 aan spaargeld. Dat deze groep gemiddeld ook €24.000 aan studieschuld heeft moet je er maar even niet achteraan zeggen.

Stellen Zonder Kinderen Spannen De Troon

Tot slot zijn het de Dinkies (Double Income, No Kids) die op de grootste berg geld zitten. Met €53,000 hebben zij het meeste financiële spelling. Eenpersoonshuishoudens doen het eigenlijk nog verrassend goed met €28.300.

Bonusgrafiek: Zoveel Moet Je Sparen Om Miljonair Te Worden

Tot slot nog een grafiek die je kunt gebruiken om je spaardoelen nog wat bij te stellen.

Wil je €1 miljoen op je rekening hebben staan als je met pensioen gaat? Dan zijn dit de bedragen die je elke maand moet sparen om dat doel te bereiken. Als je op je 60e begint dan zul je even een sprintje moeten trekken :’)

Hoeveel moet je sparen om millionair te worden

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts