De Gemiddelde Nederlander en Zijn Geld


De gemiddelde Nederlander is 41,6 jaar oud, is werkzaam in een van deze 30 beroepen en wordt 80,5 jaar oud.

Sporten doet de gemiddelde Nederlander ook graag. Zo is de kans groot dat hardlopen, voetbal of tennis hoog op het lijstje staan. Gemiddeld genomen sport 56,5% van de Nederlanders wekelijks.

Maar genoeg algemene statistieken en direct door naar de hamvraag: hoe doen Nederlanders het gemiddeld genomen als het om hun geld gaat?

Alle gegevens die je hieronder gaat lezen komen van het CBS, tenzij anders aangegeven. Laten we beginnen!

Per maand minder geld uitgeven?
Download hier het gratis huishoudboek in Excel

Verschillende Gemiddelde Nederlanders

Financiën verschillen natuurlijk van persoon tot persoon. Daarnaast heeft een alleenstaand iemand van 22 natuurlijk een compleet andere financiële huishouding dan een echtpaar van 64.

Om je goed vergelijkingsmateriaal te bieden heb ik een profielschets gemaakt van 5 gemmidelde Nederlanders. Of beter gezegd, 5 gemiddelde huishoudens.

De statistieken die ik gebruik zijn gemaakt aan de hand van gegevens van het CBS. Met andere woorden, ze zijn zo betrouwbaar als het maar zijn kan.

Benieuwd naar onze gemiddelde proefpersonen? Hier zijn ze dan:

 • Jesse, Alleenstaand, 23 jaar
 • Petra en Henk. Een jong stel zonder kinderen, 32 jaar
 • Talitha en George. Echtpaar met jonge kinderen, 41 jaar
 • Karin en Ronald. Echtpaar met meerderjarige kinderen, 50 jaar
 • Femke en Mark. Echtpaar met kinderen die het huis uit zijn, 65 jaar

Voor al deze gemiddelde nederlanders gaan we de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat is het gemiddelde inkomen?
 • Wat besteden ze aan vaste lasten?
 • Wat kosten de boodschappen?
 • Hoeveel geven ze uit aan kleding, schoenen en accesiores?
 • Hoeveel schulden heeft de gemiddelde Nederlander?

Nadat je dit gelezen hebt, kijken we ook nog naar de vragen:

 • Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde nederlander?
 • Wat doet een Nederlander met dit spaargeld?

Meer weten over hoeveel Nederlanders sparen en hoe we dit spaargeld gebruiken? Lees dan deze blog waar ik 16 gave grafieken op een rijtje zet over ons spaargeld: 16 Gave Grafieken Over Het Spaargeld van Nederlanders.

Snel door met de eerste categorie: de twintigers!

De alleenstaande twintiger

Jesse, onze gemiddelde 23-jarige man heeft een bruto salaris van € 17.398 per jaar. Dat is natuurlijk geen vetpot, maar dat was te verwachten. Wat opvalt is dat Jesse op deze leeftijd gemiddeld een stuk meer verdient dan zijn vrouwelijke tegenhangers: € 13.458.

Zijn vaste lasten liggen natuurlijk ook niet heel erg hoog. De kosten voor wonen, gas, water en licht loopt op tot € 389,50 per maand. Dat is natuurlijk niet zo heel veel, maar je kunt aannemen dat een groot gedeelte van deze groep ook nog gewoon thuiswoont. Dat scheelt natuurlijk een hoop.

Als het om de boodschappen gaat dan besteedt Jesse gemiddeld € 199 per maand.

Als je kijkt naar het kledingbudget dan zie je dat een man gemiddeld € 63 per maand uitgeeft. Vrouwen doen het daarentegen met € 99 per maand.

Als het gaat schulden dan zien we dat Jesse, die net is afgestudeerd, gemiddeld € 24.000 studieschuld heeft. Overige schulden (zoals een creditcardschuld) liggen bij twintigers erg laag. Onder de € 1000 gemiddeld per huishouden.

Van Jesse’s groep heeft 17% een hypotheekschuld die gemiddeld € 150.000 bedraagt.

Samenvatting van de gemiddelde twintiger

 • Gemiddeld inkomen: € 17.398 voor mannen, € 13.458 voor vrouwen.
 • Gemiddelde vaste lasten: € 669,50.
 • Gemiddelde schulden: 17% heeft een hypotheekschuld van gemiddeld € 150.000, € 24.000 studieschuld en minder dan € 1000 overige schuld.

De ambitieuze dertigers

Petra en Henk zijn een stel van begin dertig zonder kinderen. Op het moment werken ze beide fulltime. Henk verdient hierdoor € 45.685 en Petra € 30.523.

Voor hun woonlasten betalen deze gemiddelde Nederlanders € 548 per maand. Dat is een normaal bedrag als je er vanuit gaat dat ze nog geen kinderen hebben.

Als je kijkt naar hun uitgaven voor de boodschappen dan zie je dat deze uitkomen op € 391 per maand. Ten opzichte van de alleenstaande twintiger geven Petra en Henk dus bijna niets extra’s uit per persoon.

De uitgaven voor kleding en schoenen komen uit op € 153 per maand. Dat is bijna exact het bedrag wat een twintiger uitgeeft als je de man (€ 63) en vrouw (€ 99) bij elkaar optelt. Toeval? Ik denk het niet!

Als je kijkt naar de schulden dan zie je dat een groot gedeelte van de 30’ers een hypotheek heeft. Gemiddeld is dit 60% en hebben zij een hypotheekschuld van € 194.000. In 2015, toen de basisbeurs nog bestond, had het huishouden van Petra en Henk € 13.200 studieschuld. Hun overige schulden lagen daarnaast net boven de €1000.

Wil jij je hypotheek versneld aflossen? Bekijk dan zeker deze excelsheet voor het versneld aflossen van je hypotheek. Zo weet je binnen 10 minuten hoe je dit het beste kan aanpakken!

Samenvatting van de gemiddelde dertigers

 • Gemiddeld (gecombineerd) inkomen: € 76.201.
 • Gemiddelde vaste lasten: € 1092.
 • Gemiddelde schulden: 60% heeft een hypotheekschuld van gemiddeld € 194.000, € 13.200 studieschuld en net iets meer dan € 1000 overige schuld.

De frisse veertigers

Door met Talitha en George! Een 41-jarig echtpaar met twee jonge kinderen. George verdient gemiddeld € 57.079. Talitha voegt daar nog € 28.538 aan toe.

De woonlasten van Talitha en George liggen gemiddeld genomen lager dan dat van 30’ers: € 544 per maand. De boodschappen zijn daarentegen wel iets omhoog gekropen met € 492 per maand.

Datzelfde geldt natuurlijk ook voor kleding en schoenen, wat dit stel nu € 179 per maand kost.

Als je kijkt naar de hypotheekschuld dan zie je dat 77% van deze groep die ondertussen heeft. Gemiddeld praat je dan over € 222.000. De gemiddelde studieschuld wordt op dit punt wat moeilijk om te bereken, maar is wel onder de € 5000 gezakt.

Samenvatting van de gemiddelde veertigers

 • Gemiddeld (gecombineerd) inkomen: € 85.617
 • Gemiddelde vaste lasten: € 1215
 • Gemiddelde schulden: 77% heeft een hypotheekschuld van gemiddeld € 222.000 en minder dan € 5.000 studieschuld.

De ervaren vijftigers

Dan zijn er ook nog Karin en Ronald, een 50-jarig echtpaar met meerderjarige kinderen. Wat direct opvalt is dat het salaris van deze groep, ten opzichte van de veertigers, niet echt meer stijgt. Ronald verdient gemiddeld € 59.133 en Karin € 29.668.

De woonlasten van deze gemiddelde Nederlanders zijn wel een klein beetje omhoog gekropen. Zo geven ze € 615 per maand uit aan de hypotheek/huur, gas, water en licht. De boodschappen doen ze voor € 503 per maand.

Kleding en schoenen kosten dit dit stel gemiddeld € 203 per maand, wat ook weer iets hoger is dan wat de veertigers uitgeven.

De gemiddelde hypotheekschuld van deze groep is € 150.000. Of ze nog een studieschuld hebben is niet bekend, maar de kans is klein omdat veertigers al bijna van hun schuld af zijn.

Samenvatting van de gemiddelde vijftigers

 • Gemiddeld (gecombineerd) inkomen: € 88.801.
 • Gemiddelde vaste lasten: € 1312.
 • Gemiddelde schulden: Een hypotheekschuld van gemiddeld € 150.000 en (bijna) geen studieschuld.

De genietende zestigers

Als laatste hebben we Femke en Mark, onze zestigers. Wat hier direct opvalt is dat hun inkomen, ten opzichte van de vijftigers, is gedaald. Een verklaarbare reden hiervoor is dat ze minder zijn gaan werken en daardoor ook minder verdienen. Femke verdient €21.406 en Mark €43.092.

Voor hun woonlasten betalen deze gemiddelde Nederlanders € 548 per maand. De kans is groot dat dit echtpaar kleiner is gaan wonen omdat hun kinderen het huis uit zijn.

Als je kijkt naar hun uitgaven voor de boodschappen dan zie je dat deze uitkomen op € 391 per maand. Dit komt natuurlijk ook omdat ze nu maar met z’n tweeën zijn.

De uitgaven voor kleding en schoenen komen uit op € 153 per maand.

De gemiddelde hypotheekschuld is op dit punt aardig afgenomen. Dat komt door twee factoren:

 • Ze hebben veel tijd gehad om op hun hypotheek af te lossen.
 • Ze zijn kleiner gaan wonen.

Dit zorgt ervoor dat deze zestigers een gemiddelde hypotheekschuld van € 75.000 hebben. Je mag er vanuit gaan dat hun studieschuld ondertussen ook is afgelost!

Samenvatting van de gemiddelde zestigers

 • Gemiddeld (gecombineerd) inkomen: € 64.498.
 • Gemiddelde vaste lasten: € 1092.
 • Gemiddelde schulden: Een hypotheekschuld van gemiddeld € 75.000 en geen studieschuld.

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Vraag jij je af hoeveel spaargeld de gemiddelde Nederlander heeft? Lees dan snel even verder!

Ten eerste is er het verschil tussen vermogen en spaargeld. Vermogen is de waarde van alle bezittingen van een persoon, min de waarde van al zijn/haar schulden.

Het vermogen is vaak hoger dan de hoeveelheid spaargeld. Dit komt omdat 57% van al het vermogen van Nederlandse particulieren in hun koopwoning zit. Hierdoor heeft de gemiddelde nederlander een vermogen van € 22.100.

Maar er zijn natuurlijk ook mensen die het financieel heel goed voor elkaar hebben. Zo hadden in 2016, 167.000 huishoudens een vermogen van meer dan € 1 miljoen. De gemeente Laren spant hier natuurlijk de kroon met een gemiddelde van € 280.700.

Dan heb je nog het spaargeld van Nederlanders. Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander? Het antwoord is € 25.000. Als je dit per huishouden bekijkt dan is dit zelfs  € 45.000.

WIl je weten hoeveel spaargeld je eigenlijk mag hebben voordat je jezelf in de vinger snijdt? Lees dan even deze blog: Hoeveel Spaargeld Mag Je Hebben?. Daarin leg ik 5 situaties uit waarin je hoeveelheid spaargeld ontzettend belangrijk is!

Wil jij meer & makkelijker sparen? Bekijk dan deze excelsheet die je direct overzicht geeft over al je spaardoelen!

Wat doet de gemiddelde Nederlander met zijn spaargeld?

Sparen kost nederlanders 5 miljard per jaar

De gemiddelde Nederlanders zet zijn spaargeld tegen 0% rente op de bank. We zijn daar zelfs zo goed in dat er nu € 343 miljard op Nederlandse spaarrekeningen staat.

Maar is dat niet hartstikke zonde? Ja, dat is het zeker. Het is zelfs zo erg dat Nederlanders jaarlijks € 5 miljard mislopen omdat ze er geen goede rente op ontvangen.

Als we dit geld op een goede beleggeginsrekening zouden zetten, zoals deze, dan verdienen we dus € 5 miljard zonder daar iets extra’s voor te doen!

Stel je bijvoorbeeld voor dat jouw huishouden € 45.000 spaargeld heeft. Als je dit jaarlijks op een spaarrekening zet met 0,1% rente dan verdien je €45 euro per jaar. Niet echt iets om over naar huis te schrijven.

Als je ditzelfde geld tegen 7% rente op een Flatex beleggingsrekening zet dan ontvang je € 3150 per jaar! Dat is 70x zoveel!

Zoek je naar nog meer mogelijkheden om meer te doen met je spaargeld? Deze blog: 14 Goede Ideeën: Wat Te Doen Met Je Spaargeld is een blog die ik daar eerder over schreef. Gegarandeerd dat er iets voor jou tussenzit!

Wat zou je beter met je spaargeld kunnen doen?

Ik begrijp zelf ook wel waarom we daar als Nederlanders zo schichtig over zijn. Beleggen staat in de ogen van veel Nederlanders gelijk aan gokken met je geld. De kredietcrisis van 2008 heeft er in dat opzicht goed ingehakt.

Maar die angst is eigenlijk heel erg onrealistisch. Ja, beleggen brengt risico’s met zich mee, maar op de lange-termijn zijn die risico’s eigenlijk minimaal. Laat mij dat even uitleggen.

Dat zijn natuurlijk veel betere cijfers dan de 0,1% rente die je vandaag de dag ontvangt. En dan heb je nog geen eens rekening gehouden met jaarlijks 1,72% inflatie, waardoor je geld letterlijk minder waard wordt.

Om een idee te geven: als je nu €25.000 belegt, en je daar jaarlijks €5000 aan toevoegt, dan heb je over 20 jaar ruim €319.000! Zelf berekenen hoe dit voor jou situatie zit? Gebruik dan deze rekenmachine.

Conclusie

Zo! Als het goed is weet je nu wat:

 • Het gemiddelde inkomen is: € 13.458 – € 59.133 per jaar.
 • De gemiddelde woonlasten zijn: € 389,50 – € 615 per maand.
 • Het budget van de booschappen is: € 199 – € 502 per maand.
 • Het budget van kleding is: € 63 – € 203 per maand.

Daarnaast weet je nu ook hoe elke groep gemiddelde nederlanders met zijn studieschulden en zijn hypotheek omgaat.

Tot slot weet je nu dat de gemiddelde Nederlander zijn geld op een spaarrekening zet, dat ons dat jaarlijks € 5 miljard kost en dat we het beter tegen 7% rente op een goede beleggingsrekening kunnen zetten!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts