Hoeveel Belasting Betaal Je Over Een Erfenis?


Hoeveel belasting betaal je eigenlijk over een erfenis? Dat is helemaal niet zo’n gekke vraag. Het krijgen van een erfenis is niet een dagelijkse gang van zaken. Het is voor veel mensen daarom niet duidelijk hoe de belasting over je erfenis wordt berekend. Laten we eerst even kijken naar de belastingtarieven over het gedeelte van de erfenis wat niet vrijgesteld is van belasting.

Hoeveel belasting betaal je over een erfenis?

Waarde erfenisPartner / (Pleeg- of stief)kind / Kind met beperkingKleinkinderen en verdere afstammelingenOverige erfgenamen zoals een broer, zus of ouders
€ 0 – € 126.72310%18%30%
€ 126.724 en meer20%36%40%
Bron

De tarieven die je hierboven ziet gelden alleen voor het gedeelte van de erfenis waarover je belasting moet betalen. De kans is echter groot dat een gedeelte van je erfenis belastingvrij is. Hoeveel dat precies is, dat lees je hieronder. Daarnaast krijg je ook een voorbeeldberekening van hoe erfbelasting exact wordt berekend. Tot slot delen we wat tips die jou gaan helpen de erfbelasting te verminderen. Lees snel verder!

Wanneer Moet Je Erfbelasting Betalen?

Erfbelasting moet je betalen op het moment dat je erfenis groter is dan je vrijstelling. De vrijstelling over je erfenis heb ik in deze blog al eens helemaal uitgelegd. Hieronder bespreken we in het kort hoeveel vrijstelling je krijgt. Het hangt hierbij vooral af welke relatie jij had met de persoon die is overleden.

Verder is het ook goed om te weten wanneer je voor een erfenis nou precies aangifte moet doen, hoe lang dit duurt en hoe je dit bij je inkomstenbelasting aangeeft. Als je daar meer over wil weten dan zou ik zeker deze blog lezen die ik eerder schreef: Wanneer Erfenis Opgeven Voor Belasting?

Partner

Als eerste hebben we de partner van de overledene. Deze persoon krijgt vanzelfsprekend het grootste gedeelte van de erfenis. De vrijstelling is hier ook het hoogst. Deze persoon mag namelijk €661.328 belastingvrij erven. Pas als hij/zij meer erft dan dit bedrag moet er over dit overige gedeelte belasting worden betaalt.

Wel zitten hier wat regels en voorwaarden aan vast. Zo geldt de vrijstelling standaard voor getrouwde partners en mensen met een geregistreerd partnerschap. Als je dit niet hebt, maar je woonde wel samen, dan is het belangrijk om een samenlevingscontract te hebben. Op deze manier kun je aan de Belastingdienst laten zien dat je écht samenwoonde. Anders kan iedereen zeggen dat ze samenwoonde en zo een hogere vrijstelling krijgen.

Daarnaast is het, als je getrouwd bent, belangrijk om te weten op welke manier je getrouwd bent. Mensen die op basis van gemeenschap van goederen zijn getrouwd, daarvan is de helft van de erfenis natuurlijk al van de partner die nog leeft. Dit hoef je dus niet mee te nemen in de berekening.

Als je op basis van beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd dan is de helft van het vermogen wat je na het huwelijk hebt opgebouwd al van jou. Daar hoef je dus ook geen belasting over te betalen. Ben je getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan is geen enkel gedeelte van de erfenis al van jou en zul je het complete bedrag moeten rekenen.

Kinderen

Dan hebben we de erfenis van kinderen. Het is goed om te weten dat eigen kinderen, pleegkinderen, kleinkinderen en stiefkinderen het recht hebben op dezelfde vrijstelling. Die vrijstelling ligt op €20.946 belastingvrij wat je mag erven.

Als er een kind is met een verstandelijke of fysieke beperking dan kan de vrijstelling een stuk hoger liggen. Dan gaat deze namelijk naar de €62.830. Daarvoor moet er wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Die zijn als volgt:

  • Het kind werd voor 50% of meer onderhouden door de persoon die is overleden.
  • Door de beperking is het kind niet om staat om door middel van werk minimaal de helft te verdienen van wat een gezonde persoon in dezelfde leeftijd zou kunnen verdienen. Ga hierbij uit van de afgelopen drie jaar.

Als het kind aan deze voorwaarden voldoet dan wordt de belastingvrije erfenis dus een aardig stuk verhoogd.

Ouders

Als je ouder bent van de overledene dan heb je natuurlijk ook recht op een aardige vrijstelling. Het gaat hier dan over €49.603 die je belastingvrij mag erven. Wel ligt het er ook hier weer heel erg aan wat de status van je relatie is.

Mocht je namelijk getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben dan geldt de vrijstelling van €49.603 voor jullie als stel. Het is dus niet zo dat je elk individueel dit bedrag belastingvrij mag erven. Je wordt door de Belastingdienst gezien als één persoon.

Overige Erfgenamen

Dan hebben we nog de overige erfgenamen. Hier gaat het vaak over broers en zussen maar ook achterkleinkinderen vallen in deze categorie. De vrijstelling komt in totaal uit op €2.208 belastingvrij per persoon. Verder zitten hier weinig randvoorwaarden aan vast.

Berekening Erfbelasting

Laten we dan nu even kijken wat dit alles in de praktijk betekent. Het voorbeeld wat we gebruiken is een kind wat een erfenis ontvangt van de overleden ouder. In dit geval ontvangt het kind een erfenis van €50.000. Hoeveel belasting moet er over deze erfenis betaalt worden?

Als eerste moeten we uitrekenen hoeveel geld er daadwerkelijk belast gaat worden. Dat is €50.000 – €20.946 = €29.054. Vervolgens zien we dat een erfenis van deze grootte in de eerste belastingschijf valt (zie tabel bovenaan dit artikel). Verder gaat het hier om een kind. Dat betekent dat er in totaal 10% belasting over de erfenis moet worden betaalt. Het gaat dus over €29.054 x 10% = €2.905,40 erfbelasting.

Kun Je Erfbelasting Verminderen?

Verder is het goed om te weten dat er ook manieren zijn om je erfbelasting te verminderen. Afgezien van vrijstellingen zijn er vier andere legale manieren om je erfbelasting een stukje naar beneden te brengen. In deze blog heb ik duidelijk alle voorwaarden van deze punten uitgelegd. Mocht je dus meer willen weten kun je daar even naar kijken. Laten we hieronder in het kort kijken welke opties er zijn.

Aftrekposten

Als eerste heb je aftrekposten rondom het overlijden van de persoon en zijn/haar financiële huishouding. Zo is het goed om te weten dat je schulden die de overledene had kunt opgeven als aftrekpost. Doe dit ook zeker aangezien dat je een hoop geld kan schelen.

Een andere aftrekpost die je mag opgeven aan de Belastingdienst zijn de kosten rondom het overlijden en de uitvaart. Denk hierbij dan aan de crematie/begrafenis zelf, de aankleding, de kosten van het versturen van kaartjes, de kosten van de kist etc. Alles bij elkaar kun je waarschijnlijk een aardig bedrag aftrekken waar je dus geen belasting over hoeft te betalen.

Schenken

Een andere manier om minder erfbelasting te ontwijken is door tijdens het leven al aardige bedragen te gaan schenken. Je mag namelijk aardige bedragen belastingvrij schenken. Soms gaat het over enkele duizenden euro’s per jaar. Soms loopt het op tot een eenmalige schenking van boven de ton!

Als je weet dat de erfenis redelijk groot wordt is dit dus zeker een belangrijke mogelijkheid. Als je meer wilt weten over hoe je het beste kunt schenken en tot wanneer dit belastingvrij is dan zou ik dit artikel lezen wat ik eerder schreef.

Denk Aan De WOZ-Waarde

Als je een huis erft dan wordt de waarde van het huis bepaald door de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde hoe meer belasting je zult moeten betalen. Wel is het goed om te weten dat je de WOZ-waarde die er bij de gemeente staat niet hoeft te accepteren.

Soms kan het namelijk zijn dat je de WOZ-waarde veel te hoog vindt ten opzichte van de waarde van het huis. In dat geval kun je een herwaardering aanvragen bij de gemeente. Vind je deze alsnog te hoog? Dan mag je zelfs nog een second opinion aanvragen. Aangezien huizen een grote waarde dragen kan dit al snel enkele duizenden euro’s in belasting schelen.

Betalen Met Kunst

Tot slot is er nog een extra mogelijkheid voor de mensen die kunst hebben geërfd. Het kan namelijk zijn dat de Nederlandse Staat geïnteresseerd is in jouw kunststuk. In dat geval mag je de erfbelasting ook betalen met deze kunst. Het voordeel van betalen met kunst? Je krijgt 20% extra korting op je erfbelasting. Voorbeeld: met een kunstwerk van €10.000 kun je €12.000 aan erfbelasting betalen. Hier zitten natuurlijk ook voorwaarden aan die heb ik in dit artikel besproken.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts