Ontslag Op 62-Jarige Leeftijd, Hoe Gaat Dat?


62 jaar is een aparte leeftijd om ontslagen te worden of ontslag te nemen. Reden hiervoor is dat je voor je gevoel net tussen de wal en het schip in valt. Aan de ene kant heb je jouw pensioenleeftijd nog niet bereikt en heb je nog geen recht op AOW. Aan de andere kant zijn er wel mogelijkheden om te stoppen met werken of dit af te bouwen. Hieronder een korte samenvatting van wat je moet weten

Als je ontslagen wordt op 62-jarige leeftijd dan heb je recht op een WW-uitkering en een transitievergoeding. Neem je zelf ontslag dan heb je op geen van beide recht. Afhankelijk van je financiële situatie kun je zowel aanspraak maken op voltijd- als op deeltijdpensioen.

Vanzelfsprekend vertelt dit niet het hele verhaal. Er zijn namelijk nogal wat regelingen, vergoedingen en uitkeringen waar je rekening mee moet houden als je als 60 plusser ontslagen wordt. Hieronder bespreken we wat je moet weten als je ontslagen wordt of als je zelf ontslag neemt. Daarnaast

Ontslagen Worden Op 62-Jarige Leeftijd

Als er sprake is van een ontslagsituatie dan kan het zijn dat je ontslagen wordt of dat je zelf ontslag neemt. Beide situaties brengen andere regelingen met zich mee. Hieronder bespreken we eerst hoe het zit als je ontslagen wordt (vaak de meest gunstige situatie). Daarna bespreken we hoe dit zit als je zelf ontslag neemt.

WW-Uitkering

Als je ontslagen wordt door je werkgever dan heb je recht op een WW-uitkering. Daarvoor moet je wel aan de volgende twee eisen voldoen:

  • In de 36 weken voorafgaan aan je ontslag heb je minimaal 26 weken gewerkt. Voldoe je hieraan? Dan krijg je minimaal 3 maanden WW-uitkering.
  • Daarnaast kun je ook voldoen aan de jareneis. Als je voor je ontslag 4 van de 5 jaar minimaal 208 uur hebt gewerkt dan wordt je WW-uitkering verlengd. Voor elk gewerkt jaar ontvang je één extra maand WW. Na 10 gewerkte jaren is de opbouw nog maar één halve maand per gewerkt jaar (dus iemand die 20 jaar heeft gewerkt krijgt 15 maanden extra WW). Dit gaat tot een maximum duur van 24 maanden.

Als je aan één of beide eisen voldoet dan krijg je dus een WW-uitkering. Deze uitkering bedraagt in de eerste twee maanden van je werkloosheid 75% van je loon dat je daarvoor verdiende. Na twee maanden zakt deze uitkering naar 70% van je loon.

Transitievergoeding

Als je ontslagen wordt dan heb je naast een WW-uitkering ook recht op een transitievergoeding. Een transitievergoeding is een vergoeding die je werkgever jou betaalt. Het gaat hier vaak over een redelijk groot bedrag (denk aan duizenden tot misschien tienduizenden euro’s) wat bedoeld is om de financiële schade van jouw ontslag te compenseren.

Houdt er wel rekening mee dat je dit alleen ontvangt als je goed hebt gefunctioneerd. Daarnaast zijn er nog wat uitzonderingsgevallen waarin een werkgever niet verplicht is een transitievergoeding te betalen. Die lees je in deze blog die ik eerder schreef: Is Een Transitievergoeding Verplicht?. In diezelfde blog lees je onderaan ook hoe je de grootte van je transitievergoeding uitrekent.

Zelf Ontslag Nemen Op 62-Jarige Leeftijd

Dan wordt het nu tijd om te kijken naar wat er gebeurd als je zelf ontslag neemt op 62-jarige leeftijd. Als eerste kijken we even goed naar de WW-uitkering en de bijstand. Daarna komt de transitievergoeding weer aan bod.

WW-Uitkering & Bijstand

Als je zelf ontslag neemt dan heb je geen recht op een WW-uitkering. Deze regel is er nu eenmaal echt alleen voor mensen die ontslagen worden door hun werkgever. Wat veel mensen zich dan wel afvragen is of ze volledig recht hebben op een bijstandsuitkering.

Dat is zo 1-2-3 moeilijk te zeggen. In de regel komt het erop neer dat je eigenlijk geen recht hebt op bijstand als je zelf ontslag neemt. Reden hiervoor is dat de staat er vanuit gaat dat je zelf je eigen verantwoordelijkheid draagt. Als jij weet dat je bijstand nodig hebt wanneer je ontslag neemt dan had je dit kunnen voorkomen door geen ontslag te nemen.

Het kan dus goed zijn dat de gemeente je aanvraag afwijst. Verder kan het ook gebeuren dat, als je toch bijstand ontvangt, je hierop aardig gekort wordt. Daarnaast mag je in de bijstand natuurlijk sowieso niet teveel vermogen hebben, mocht je hier bovenuit komen dan heb je überhaupt geen recht op bijstand. Deze bedragen zijn maximaal €6.225 voor alleenstaande en maximaal €12.450 voor alleenstaande ouders en mensen met een gezamenlijke huishouding.

Transitievergoeding

Als je zelf ontslag neemt hoeft een werkgever jou geen transitievergoeding te betalen. Mocht jij dus echt zelf alleen ontslag willen nemen dan kun je hier waarschijnlijk naar fluiten. Toch zijn er ook situaties waarin een werknemer ontslag wil nemen en een werkgever het hiermee eens is.

In dat geval wordt er vaak geen ontslagprocedure gestart maar proberen werkgever en werknemer het ontslag vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst. Dit heeft ook wel ”ontslag met wederzijds goedvinden”.

In dit document maken jij en je werkgever afspraken over je ontslag. Vaak wordt hier ook nog een regeling in opgenomen die lijkt op een transitievergoeding. Daarom is het wel belangrijk dat de werkgever ook gemotiveerd is om het dienstverband te beëindigen. Mocht dat namelijk niet zo zijn dan zal deze ook niet bereid zijn een financiële vergoeding aan jou te betalen en dat zou zonde zijn.

Als je meer wilt weten over hoe dit in zijn werking gaat dan zou ik zeker deze blog lezen waarin ik alles al eens voor je heb uitgezocht: Transitievergoeding In Een Vaststellingsovereenkomst, Hoe Werkt Dat?

Mocht je het trouwens voor elkaar krijgen om een vaststellingsovereenkomst op te stellen dan heb je ook nog de kans om een WW-uitkering te krijgen. Daarvoor is het echter wel belangrijk dat je de afspraken in het document goed verwoord, anders zal het UWV je WW-uitkering alsnog afkeuren. Hoe je dit het beste aanpakt lees je hier: Transitievergoeding En WW, Hoe Krijg Je Beide?

Hoeveel Pensioen Kun Je Krijgen?

Of je nu ontslag neemt of ontslagen wordt op 62-jarige leeftijd maakt voor je pensioen niet heel veel uit. Zodra je de leeftijd van 62 hebt bereikt kun je er namelijk voor kiezen om je pensioen volledig of gedeeltelijk vroegtijdig uit te laten keren. Vanzelfsprekend zitten hier voor en nadelen aan en die gaan we nu even doornemen per situatie. Voor een complete, uitgebreide berekening van dit verhaal kun je het beste deze blog lezen: Met 62 Jaar Stoppen Met Werken.

Voltijdpensioen

Als eerste kun je er op 62-jarige leeftijd voor kiezen om met voltijdpensioen te gaan. Dit betekent dus gewoon dat je volledig met pensioen gaat en niet meer van plan bent om te werken. Hoe aantrekkelijk dit ook klinkt, het moet wel iets zijn wat financieel mogelijk voor je is. De regels voor vroegtijdige voltijdpensioen zijn namelijk als volgt:

  • Je zult per jaar dat je eerder stopt met werken 6% minder pensioen ontvangen dan dat je zou krijgen als je tot je 67e zou doorwerken.
  • Deze korting geldt de rest van je leven.
  • Niet alleen wordt je 30% gekort (als je op je 62e stopt), je bouwt ook minder pensioen op en snijd jezelf dus hierdoor ook financieel in de vingers.

Iemand die normaal gesproken €30.000 bruto per jaar aan pensioen zou ontvangen ontvangt nu de rest van zijn leven dus ”maar” €21.000 bruto per jaar. Dat is een fikse korting en écht iets waarvan je zeker moet zijn dat je die korting kunt dragen. Vandaar dat veel mensen kiezen voor deeltijdpensioen.

Deeltijdpensioen

Met deeltijdpensioen zorg je namelijk voor twee dingen: je wordt niet gigantisch veel gekort op je pensioen maar je kunt alsnog een stuk minder gaan werken. Laten we daar even een voorbeeld bij pakken.

Laten we zeggen dat je pensioen weer €30.000 bruto per jaar is. Je besluit voor 50% minder te gaan werken. De 6% korting per jaar geldt nog steeds dus in dit geval wordt je ook weer 30% gekort. Echter, omdat je maar de helft van je pensioen opneemt wordt de korting verrekend over €15.000. In dit geval wordt je dus €4.500 gekort in plaats van €9.000 (zoals we net zagen bij voltijdpensioen.

Voor veel mensen is deeltijdpensioen de gulden middenweg tussen vroeger afbouwen met werken én alsnog een redelijk goed pensioen overhouden. Toch moet je wel in staat zijn om ook deze korting te dragen dus zorg ervoor dat je dit goed uitrekent.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts