Rondkomen Met Weinig Geld: 8 Handige Tips


Rondkomen met weinig geld is vaak niet iets wat je vrijwillig doet. De kans is groot dat een ontslag, faillisement, scheiding of andere grote levensgebeurtenis je in deze situatie heeft geplaatst.

Zelf heb ik ook van dichtbij mogen meemaken hoe het is om rond te komen met weinig geld. De dingen die in deze situaties echt hebben geholpen heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Hopelijk helpen deze tips jou ook om weer grip krijgt op je financiële situatie!

1. Leer Budgetteren

Als er een vaardigheid is die je écht moet leren als je wil rondkomen met weinig geld dan is het wel budgetteren. Budgetteren gaat namelijk het verschil maken tussen wel rondkomen en niet rondkomen.

De reden daarvoor is dat je jouw financiële situatie elke maand vaak van tevoren al goed kan inschatten. Over het algemeen krijg je elke maand een bepaald vast bedrag aan inkomen. Denk aan je salaris of bepaalde toeslagen.

Waar mensen echter vaak de fout in gaan is dat ze dit geld vervolgens de hele maand uitgeven in de hoop rond te kunnen komen. Elke maand ”gok” je dus met je eigen financiële welzijn.

Als je echter leert een goed budget te maken dan weet je op de eerste dag van de maand al of je het tot het einde gaat redden met al je geld. En het mooie aan budgetteren is dat als je ziet dat dit niet gaat lukken je aanpassingen kan doen aan je uitgavenpatroon voor die maand.

Een goed budget maken en minder geld uitgeven?
Download hier het gratis huishoudboekje in Excel

Op deze manier breng je dus heel makkelijk de knelpunten in je uitgavenpatroon in kaart. Mochten die problemen elke maand terugkomen dan ben je zelfs in staat aanpassingen te doen op de lange termijn!

Daarnaast hoeft budgetteren ook helemaal niet moeilijk te zijn. Als je geen idee hebt hoe je dit grondig aanpakt dan kun je hier de 6-Stappen Gids Budgetteren lezen waarin ik alles stap voor stap met je doorneem!

2. Bespaar Op Grote Lasten

Als je een goed budget hebt gemaakt dan wordt het hoogstwaarschijnlijk tijd om eens naar je grote vaste lasten te gaan kijken. Denk hierbij vooral aan je hypotheek/huur, vervoer en natuurlijk de boodschappen.

Er is een reden voor dat ik met deze drie categorieën begin. Dit zijn namelijk de grootste kostenposten en een verandering levert vaak ook de grootste besparingen op.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je huur geen €1300 maar €800 per maand zou zijn. Dan bespaar je dus elke maand €500. Een ander voorbeeld zou zijn als je twee auto’s hebt. Misschien dat er eentje toch echt weg moet om te zorgen dat je kunt rondkomen met weinig geld. Ook op de boodschappen kun je vaak al enkele honderden euro’s besparen. Daar schreef ik hier al eens over: Goedkoop Boodschappen Doen Voor €3 Per Dag.

Alhoewel deze veranderingen inderdaad de grootste besparing kunnen opleveren is dit voor veel mensen toch vaak een laatste redmiddel. Dat is niet zo gek aangezien dit waarschijnlijk ook betekent dat je grote veranderingen in comfort/gedrag zal moeten accepteren.

Als je gewend bent aan je huis, of je auto, of de A-merken in de supermarkt dan is het vaak moeilijk om dit te veranderen. Toch is het financieel gezien ontzettend verstandig om op deze posten te besparen.

Mocht je er dus in je budget achterkomen dat één grote verandering in deze drie categorieën als je geldzorgen als sneeuw voor de zon zou laten verdwijnen dan raad ik je dus zeker aan dat te doen!

3. Ga Geen (Nieuwe) Schulden Aan

Als je wil rondkomen met weinig geld kan het nog wel eens verleidelijk zijn om een lening aan te gaan. In mijn eigen kring heb ik dit ook vaak genoeg voorbij zien komen. Mensen gaan er namelijk altijd vanuit dat een slechte financiële situatie tijdelijk is en dat we in de toekomst onze schulden makkelijk kunnen betalen.

Nu hoop ik dit natuurlijk ook voor jou, maar dit is nog geen reden om hele slechte financiele keuzes te maken. Een lening moet je namelijk niet aangaan als je de schuld op het moment niet makkelijk kunt betalen.

Want wat gebeurd er als je die lening over een paar maanden toch niet kan terugbetalen? En vergeet ook niet dat de uitspraak ”geld lenen kost geld” ook ontzettend relevant is.

Neem als voorbeeld een creditcardschuld van €1.000. Op een creditcard wordt al snel 12% rente per jaar gehanteerd. Dat betekent dat die lening van €1.000 je ineen €1.120 kost als je hem niet direct kunt aflossen!

Sluit dus alsjeblieft geen leningen af om te kunnen rondkomen. Dan is het verstandiger om direct heel streng te budgetteren of gebruik te maken van wat andere tips op deze lijst die ervoor zorgen dat je op een financieel verantwoorde manier kunt rondkomen.

4. Vraag Toeslagen Aan

Je inkomen is op het moment waarschinlijk erg krap als je dit vergelijkt met wat er elke maand uit wordt gegeven. Het laatste wat je dan moet doen is geld op tafel laten liggen door niet goed duidelijk te hebben waar je recht op hebt.

Er zijn in totaal vier verschillende soorten toeslagen waar je recht op kunt hebben:

  • Huurtoeslag
  • Zorgtoeslag
  • Kinderopvangtoeslag
  • Kindgebonden budget

Vanzelfsprekend gelden voor elke toeslag weer verschillende eisen en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Voordat je de hele website van de Belastingdienst doorgaat kan ik je aanraden deze handige tool van het Nibud te gebruiken.

Als je daar een aantal gegevens invult dan geeft de website direct aan waar je waarschijnlijk recht op hebt.

Vervolgens kun je de toeslagen aanvragen op de website van de overheid: toeslagen.nl. Hou er rekening mee dat er ook veel websites zijn die kosten in rekening brengen om de aanvraag voor jou te doen. Vermijd deze websites! Toeslagen.nl is de enige legitieme website en is volledig gratis te gebruiken.

5. Vind Werk Als Je Geen Werk Hebt

Nu begrijp ik dat dit een ontzettend voor de hand liggende tip is. Toch wil ik hem wel zeker op deze lijst zetten. Als je moeite hebt met rondkomen (en alleen toeslagen en een bijstandsuitkering ontvangt) dan gaat een baan en een vast salaris vaak het verschil maken.

Toch weet ik dat het moeilijk is om werk te vinden als je werkloos bent. Ik zelf ben dat ook enkele maanden geweest en voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer en wordt solliciteren een hels karwei.

Dat is ook de reden dat ik al een keer een blog heb geschreven met 35 Tips Om Een Baan Te Vinden. Zelf heb ik veel aan de tips gehad omdat ze er onder andere voor zorgde dat ik solliciteren weer leuk begon te vinden. Daarnaast staan er ook veel out-of-the-box ideeën in die ervoor zorgen dat je niet elke dag alleen maar de alom bekende vacaturesites hoeft af te gaan.

6. Ga Direct In Gesprek Met Schuldeisers

Als je schulden hebt of als je het risico loopt om schulden te gaan maken dan is dit een van de meest handige tips die ik je kan geven. Praten met je (toekomstige) schuldeisers zorgt er namelijk voor dat je een situatie onder controle houdt.

Uit ervaring weet ik namelijk dat schuldeisers vaak drie brieven sturen voordat de betaling wordt overgedragen aan een incassobureau. De eerste brief is vaak een vriendelijke herinnering aan je achterstallige betaling.

Als je de tweede brief ontvangt dan heb je vaak al een boete te pakken. Bij de derde brief wordt die boete nog hoger en bij de vierde heb je een incassobureau voor je deur staan.

Als je wil rondkomen met weinig geld dan is het laatste waar je geld aan wil uitgeven boetes van rekeningen die je sowieso niet kunt betalen.

Mijn tip: neem direct actie als je de eerste betalingsherinnering ontvangt. Neem contact op met de schuldeiser. Leg de situatie uit en geef aan dat je de schuld nu echt niet kunt betalen. Vraag daarnaast om een betalingsregeling zodat je de schuld bijvoorbeeld in termijnen kan betalen en het zo beter kunt budgetteren. Laat dit alles ook even zwart-op-wit zetten zodat je zeker weet dat je veilig bent.

Als jij zelf contact opneemt dan zorg je er als eerste voor dat je geen boetes ontvangt en daardoor ook geen geld verspild. Ten tweede zorg je ervoor dat je schuldeisers op de hoogte zijn van je situatie. Dat zorgt ervoor dat je geen ruzie met ze krijgt en vaak zijn ze ook nog heel behulpzaam als je er nog geen zooitje van hebt gemaakt.

Als je grote schulden hebt en deze zelfstandig wilt oplossen dan zou ik ook zeker even deze blog lezen die ik daar eerder over schreef. Daarin doorloop je de 6-stappen die je moet nemen om je schulden op te lossen (zonder direct de schuldsanering in te schakelen).

7. Ga Naar De Voedselbank

Zoals bij tip 2 al vermeld werd is besparen op grote lasten een belangrijk punt om actie op te ondernemen. Een van de manieren waarop je op boodschappen kunt besparen als je écht krap bij kas zit is de Voedselbank.

Dat voelt voor veel mensen soms nog weleens als een grote horde. De voedselbank wordt toch vaak geassocieerd met armoede. Als je ineens weinig geld heb om rond te komen dan voelt de Voedselbank toch wat vreemd aan.

Toch is dit helemaal niets om moeilijk over te doen. Als je in aanmerking komt voor toegang tot de voedselbank dan zou ik dit ook zeker doen. Op deze manier kun je ontzettend veel besparen op je boodschappen. Daardoor kun je weer makkelijker rondkomen en dat geeft weer ruimte in je financiën.

Vanzelfsprekend mag niet iedereen gebruik maken van de Voedselbank. Als je toegang wil krijgen dan moet je eerst via deze rekenmachine van de Voedselbank berekenen of je in aanmerking komt.

Als je inderdaad in aanmerking komt dan kun je op deze kaart van de Voedselbank de locatie in jouw gemeente vinden. Vanaf daar kun je simpelweg contact opnemen en aangeven dat je graag gebruik maakt van deze dienst. Zij helpen je vervolgens verder op weg.

8. Vraag Hulp Als Dat Nodig Is

De allerlaatste tip die ik je wil meegeven is om hulp te vragen als je merkt dat je het echt niet alleen aankunt. Je schuldeisers vertellen dat je de lasten niet kan dragen is hier een voorbeeld van. Hetzelfde geldt voor naar de Voedselbank gaan.

Toch kan je sociale kring vaak ook veel voor je beteken. Dat kan in de vorm van financiële steun, of in welke vorm dan ook. Vaak zijn mensen echt wel bereid om bij te springen als ze merken dat iemand het echt moeilijk heeft. Voel je ook zeker niet bezwaard om dit aan te geven aan andere mensen.

Daarnaast kan je gemeente waarschijnlijk ook nog dingen voor je betekenen. Het is in ieder geval de moeite waard om dit eens na te vragen. Als het gaat om schulden dan is dit wat de gemeente voor je kan betekenen.

Daarnaast zijn er nog andere punten waar je gemeente bij kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan de stadspas waarmee je op veel locaties in je gemeente korting ontvangt.

Daarnaast zijn er ook financiële regelingen voor chronisch zieken, gehandicapten of mensen met een landurig laag inkomen. Als laatste kun je ook compensaties krijgen voor spullen die je écht nodig hebt maar zelf niet kunt betalen. Deze blog van het UWV kan je met al deze zaken verder helpen.

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts