Gemiddelde Uitgaven Van Een Gezin Per Maand in 2021


Iedereen is geïnteresseerd in gemiddeldes, want: zit jij met je uitgaven per maand boven of onder het gemiddelde? In deze blog kijken we naar de gemiddelde uitgaven van een Nederlands gezin per maand in 2020.

Als je kijkt naar een doorsnee gezin met de volgende eigenschappen:

  • 2 ouders, 2 kinderen van 6 & 9 jaar
  • Wonen in een tussenwoning met een hypotheek
  • Een modaal inkomen van €2120 netto per maand
  • En in het bezit van een kleine middenklasse auto

Dan zien de gemiddelde uitgaven per maand van dit gezin er als volgt uit:

Gemiddelde uitgaven gezin per maand

Nu is de kans groot dat jouw gezin niet compleet aan bovenstaande omschrijving voldoet. Misschien heb je wel meer of minder kinderen of heb je een ander inkomen.

Als jij wilt weten wat een gemiddeld gezin in jouw situatie uitgeeft dan kom je er in deze blog achter. Hieronder vind je voor elke bovengenoemde categorie zo exact mogelijk wat een gemiddeld gezin uitgeeft.

Zo kan je voor jezelf een goede schatting maken van wat ”normaal” is. Laten we beginnen met de boodschappen!

Wil jij per maand minder uitgeven?
Download hier het gratis huishoudboek in Excel

Gemiddelde Uitgaven Voor Boodschappen

Laten we beginnen met de gemiddelde uitgaven van een gezin per maand voor de boodschappen.

Nu begrijp ik dat een gezin van 1, 2, 3, 4 of 5+ personen uit verschillende samenstellingen kan bestaan. Ik vond het daarom ook te makkelijk om maar 5 categorieën te maken.

In plaats daarvan heb ik de gezinnen zo goed en gevarieerd mogelijk proberen onder te verdelen. Zo moet er eigenlijk altijd wel een samenstelling tussenstaan die in de buurt komt van jouw eigen gezin.

De bedragen zijn gebaseerd op cijfers van de website van het Nibud, die dan weer gebruik hebben gemaakt van statistieken van het Voedingscentrum en het CBS.

Daarnaast is er in de tabel ook rekening gehouden met ”schaalvoordeel”. Daarmee bedoel ik dat, hoe groter het gezin, hoe minder je per persoon betaalt in vergelijking met kleinere gezinnen. De grote van dit voordeel is ook gebaseerd op gegevens van het CBS.

Gemiddelde uitgaven gezin boodschappen

Persoonlijk vind ik dat het Nibud en het Voedingscentrum de cijfers nog aardig hoog inschatten. Zo hebben mijn vriendin en ik een tijdlang boodschappen gedaan voor €3 per dag. Weten hoe we dit deden? Lees dan zeker deze blog

Gemiddelde Energiekosten

Als tweede zijn er natuurlijk de energiekosten: gas, water en licht. Dit is naast de huur/hypotheek eigenlijk altijd de grootste kostenpost die wonen met zich meebrengt.

Als je er straks nou achter komt dat jij véél meer uitgeeft aan energiekosten dan een gemiddeld gezin dan zou ik zeker even de energievergelijker gebruiken die ik voor je heb gemaakt. Zo zie je direct bij welke energiemaatschappij jij honderden euro’s kunt besparen. Klik hier voor de vergelijker.

Gemiddelde gaskosten per maand

De gemiddelde gaskosten per maand hangen vooral af van het type woning waar je in woont. Dat is ook logisch, of je nu met 6 of 2 mensen in een flat van 100m2 woont, je hebt (bijna) dezelfde hoeveelheid warmte nodig om het appartement op te warmen.

Als je vervolgens de gemiddeldes van alle Nederlandse huishoudens erbij pakt dan kom je uit op +/- €118 per maand aan gaskosten. (bron)

Gemiddelde gaskosten per maand

Gemiddelde stroomkosten per maand

De gemiddelde stroomkosten per maand hangen dan wel weer sterk af van hoeveel personen er in je huis wonen. Wat opvalt is dat het verschil tussen 1,2 of 3 personen redelijk groot is.

De energierekening van een huishouden met 4,5 of 6 personen ligt daarentegen heel dicht bij elkaar. Hoe dan ook, de kans is klein dat je meer dan €85 per maand hoeft te betalen aan stroom. De meeste zullen eerder in de buurt van het gemiddelde (€56 per maand) zitten. (bron)

Gemiddelde stroomkosten per maand

Gemiddelde waterkosten per maand

Schoon kraanwater is in Nederland spotgoedkoop. Voor een kubieke meter water (1000 liter) betaal je tussen de €0,84 – €1,28. Deze ongelooflijke lage kosten zijn ook goed terug te zien in de rekening. Grote kans dat je ergens tussen de €120 – 270 per jaar betaald voor water.

Gemiddelde waterkosten per maand

In conclusie zien we dus het volgende als het gaat om de gemiddelde energiekosten van een gemiddeld gezin. Met gemiddeld gezin bedoel ik in dit geval 2 ouders en 1,7 kind (wat ik voor het gemak heb afgerond naar 2 kinderen). Een totaal van 4 personen dus.

Gemiddelde energiekosten per maand

Als je jouw energiekosten nu ook te hoog vindt dat zijn er genoeg manieren om die rekening naar beneden te krijgen. Zo kun je deze blog lezen waarin ik 35 tips geef die je daarbij helpen!

Gemiddelde Woonlasten Per Maand

Na de boodschappen en de energiekosten is er natuurlijk een andere grote kostenpost die we zeker niet moeten vergeten: de gemiddelde woonlasten per maand.

Er zijn geen definitieve cijfers over wat een gemiddeld gezin precies uitgeeft aan woonlasten. Wel zijn er percentages te vinden bij het CBS.

Volgens het CBS geven huurders gemiddeld 38,1% van hun netto inkomen uit aan woonlasten. Voor huiseigenaren is dit gemiddeld 29% (bron). Daarnaast zijn er in Nederland ruim 4,38 miljoen koopwoningen en 3,28 miljoen huurwoningen (bron). De meerderheid van de mensen is dus huiseigenaar.

Voordat we verder gaan wil ik even duidelijk maken dat we het hier hebben over woonlasten, dus niet alleen de hoogte van de huur of hypotheek. Onder woonlasten versta je normaal gesproken:

  • Huur/Hypotheek (incl. servicekosten, rente, onderhoud, erfpacht, spaarpremies en overlijdensrisicoverzekering)
  • lokale lasten (belastingen, heffingen)
  • Telefoon, televisie, internet
  • Gas, water licht

Nu weet ik dat we net al hebben uitgepuzzeld hoeveel de gas/water/licht kosten zijn. De reden dat ze ook in deze tabel weer naar voren komen is omdat dit de enige manier is om concrete gegevens over gemiddelde woonlasten te verzamelen.

Hoewel we dus net de energiekosten uiteen hebben gezet, zitten ze ook in dit kopje (en onderstaande tabel) inbegrepen.

Gemiddelde woonlasten per maand

Is het een van jouw doelen om je hypotheek extra snel af te lossen? Bekijk dan zeker even deze excelsheet voor het versneld aflossen van je hypotheek. De excelsheet helpt je namelijk verstandige aflossingsbeslissingen te maken. Zo weet je precies hoe je het beste kunt aflossen en hoeveel rente je dit bespaart. Dat scheelt weer op je maandelijkse uitgaven!

Gemiddelde Uitgaven Voor Kleding

De gemiddelde uitgaven voor kleding waren in eerste instantie wat moeilijker te vinden. Dat was totdat ik mij herinnerde dat ik in deze blog: De Gemiddelde Nederlander en Zijn Geld al eens naar de uitgaven van verschillende leeftijdsgroepen heb gekeken.

Voor deze tabel heb ik uiteindelijk een onderscheid kunnen maken tussen verschillende huishoudens met gebruik van cijfers van het CBS.

Ik had graag gewild dat ik nog een duidelijker onderscheid had kunnen maken tussen de groepen. Bijvoorbeeld kinderen onder de 12, onder de 6 jaar etc. Die cijfers zijn echter niet beschikbaar! Dus bij deze de gegevens die wel te vinden zijn.

Gemiddelde uitgaven kleding

Gemiddelde Uitgaven Auto

Volgens het CBS heeft de helft van de Nederlanders 1 of meerdere voertuigen. Hoe het voertuigbezit er precies uitziet voor gezinnen is echter bijna niet te achterhalen.

Laten we daarom uitgaan van een kleine middenklasse auto als gemiddelde. Persoonlijk denk ik dat dat een hele redelijke schatting is en dat die niet ver kan liggen van de werkelijkheid.

Volgens cijfers van de ANWB (die in een tabel zijn gezet door het CBS) kost een kleine middenklasse auto je per maand zo’n €499. Dat is inclusief alle vaste en variabele kosten.

Gemiddelde uitgaven auto

Zoals je kunt verwachten zijn de grootste kostenposten natuurlijk afschrijvingen, brandstof en verzekeringen. Aan de kosten voor afschrijvingen en brandstof kun je natuurlijk niet zo heel veel doen.

Wel kun je vaak aardig besparen op de kosten van je verzekering. Zo bespaarde ik bijna €20 per maand op mijn eerste autoverzekering door eerst te vergelijken. Het is dus zeker even 10 minuten waard om een paar honderd euro per jaar te besparen. Je autoverzekering makkelijk vergelijken doe ik via Independer.

Gemiddelde Vakantiekosten

Laten we als kers op de taart ook nog even kijken naar de gemiddeld uitgaven van een gezin die op vakantie gaat. Want hoe je het ook wendt of keert, dat kost toch vaak ook wel wat!

Volgens cijfers van het Nibud uit 2015 geven verschillende huishoudens gemiddeld de volgende bedragen uit op vakantie.

Gemiddelde uitgaven vakantie

Wil jij makkelijker sparen voor al je vakanties? Kijk dan eens naar het reisbudget (excel) wat ik voor je heb gemaakt! Die kun je makkelijk downloaden en zo maak je binnen 15 minuten een compleet financieel overzicht voor je volgende vakantie.

Uitgavenposten

Daarnaast wordt het meeste geld logischerwijs uitgegeven aan accommodatie. De overnachtingen en de reis ernaartoe zijn ook een grote kostenpost.

Wel is het goed om te weten dat onderstaande tabel de gemiddelde uitgaven per categorie aangeeft. Zo zijn er bijvoorbeeld ook gezinnen die geen vervoer op bestemming regelen. Je moet de bedragen dus niet bij elkaar optellen maar echt los van elkaar zien.

Gemiddelde kostenposten vakantie

Hopelijk heb je nu een ontzettend duidelijk beeld van de gemiddelde uitgaven van vergelijkbare gezinnen. Ik heb in ieder geval mijn best gedaan om zo veel mogelijk categorieën hier te verzamelen.

Nu hebben we het in deze blog vooral gehad over gemiddelde uitgaven. Als je nu ook benieuwd bent naar hoeveel spaargeld een Nederlander heeft en hoeveel hij per maand spaart dan zou ik zeker deze blog lezen die ik daar eerder over schreef!

Stefan Kleinekoort

Op HGC schrijf ik over mijn interesse in persoonlijke financiën. Ik hoop andere te helpen met de blogs die ik schrijf en probeer moeilijke financiële zaken zo helder mogelijk te omschrijven!

Recente posts